Adevaratul post

Postul nu este doar un regim alimentar sau o dietă!Prin postire, priorităţile se inversează şi se aşează în ordinea firească: mai întâi viaţa duhovnicească şi apoi cea biologică! Citeste aici despre ADEVARATUL POST si Poruncile postului in invataturile Sfintilor Parinti.

Preaiubitilor,sa nu uitam de infranarea pantecului,desi vom gusta bucate mai rar,gandul tot la Domnul sa ne fie.Cand mancam sa nu ne lasam inrobiti de gust si sa ne osandim intruna ca nu meritam sa mancam nici macar frunze,cu atat mai putin bucatele delicioase care le avem in fata,sa-L slavim pe Dumnezeu pentru ca a lasat pe pamant asemenea bucate alese pentru noi pacatosii,si sa cerem mila pentru cei care au gatit cele ce le mancam,sa-L rugam pe Dumnezeu sa rasplateasca osteneala celor ce s-au ostenit sa gateasa pentru noi.

Sa-si fi pierdut oare postul în vremea noastra valoarea lui spirituala si puterea lui înnoitoare de suflet? NU,postul a ramas la fel de valoros,doar oamenii au decazut!

In groaznica societate de azi,care este foarte departata de Dumnezeu,mai departata ca niciodata si este din ce in ce mai departata pe zi ce trece,in viziunea unor „oameni”(care nu trebuie judecati si dispretuiti,ei sunt facuti,la fel ca si noi dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu) postul este ceva propriu oamenilor slabi,ceva pentru care esti batjocorat.SA NU UITAM NICIODATA DE ACEASTA MINUNATA ARMA!Dacă nu e post, nimic nu e! Postul e har dumnezeiesc!

Sf. Vasile cel Mare despre post :

“Adevărata postire este înstrăinarea de rele, înfrânarea limbii, îndepărtarea de mânie, despărţirea de poftă, de grăirea de rău, de minciună, de juruinţele mincinoase”.

Postirea întăreşte rugăciunea, se face aripă în mersul ei către cer, este mama sănătăţii, pedagogul tinereţii, podoaba bătrâneţilor. Este tovarăşul celor din călătorie şi celor care locuiesc împreună.

Despre post si mancare – Sfantul Serafim de Sarov :

Cel ce vrea sa aiba dreapta socotinta la mancat trebuie sa ia seama ca sa nu aleaga intre bucatele gustoase si cele negustoase. Acest lucru este dobitocesc, si la om, care-i fiinta intelegatoare, nu este vrednic de lauda. Iar de mancarea gustoasa ne lepadam ca sa ne smerim madularele cele razboinice ale trupului si sa dam slobozenie lucrurilor duhului.

„Adevaratul post sta nu numai in istovirea trupului, ci si in a da celui flamand bucata pe care ai vrea tu insuti sa o mananci: “fericiti cei flamanzi, ca aceia se vor satura” (Matei 5, 6).”

Nu este pacat mai greu, maicuta, nu e nimic mai groaznic si mai pierzator pentru duh ca trandavirea”, spunea batiuska Serafim, drept care le si poruncea maicilor nu numai sa fie totdeauna satule, ci chiar sa ia paine cu ele la lucru. “Iti pui coltucul in buzunar, spunea el. Cand obosesti, cind esti istovita, nu te trandavi: mananca putina paine, si iar la lucru!

Sa nu uitam dragilor sa nu cumva sa pierdem prea mult timp in pregatirea hranei,sa nu ne avantam in retete delicioase,mancarea este pentru hranire si tamaduire,nu pentru satisfacerea placerilor gustului!

Reclame

Un răspuns la Adevaratul post

  1. Pingback: Traiesti cu adevarat pentru Hristos? | Atentie! Caldiceii merg in iad!Leacuri pentru cei caldicei:Lepadarea TOTALA de sine(Luca, 14:26-27;33) ; "Tine-ti mintea in iad si nu deznadajdui" Rugaciunea neincetata:"Doamne, Iisuse Hristoase, milui

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s