Sarea pamantului 4 seria 2 – Arhimandritul Tavrion

 

 

Se dedică împlinirii a 30 de ani

de la trecerea la Domnul a

arhimandritului TAVRION

(Batozski)

SAREA PĂMÂNTULUI

 

 

Cu binecuvântarea

Prea Sfinţitului DIOMID
episcop de Anadâr şi Ciukotka

 

„Aduceţi-vă aminte de mai-marii voştri, care v-au grăit vouă cuvântul lui Dumnezeu; priviţi cu luare aminte cum şi-au încheiat viaţa şi urmaţi-le credinţa”

(Evrei XIII, 7)

 

SAREA PĂMÂNTULUI

 

 Filmul patru – Partea a II-a

Puteți observa aici așezarea pietrei de temelie a portului Riga de către domnitorul Nikolai al II-lea. De atunci a trecut, aparent, puțin timp din punct de vedere istoric, dar personalitatea ultimului nostru împărat a avut un rol important în transformarea țărilor baltice, în degermanizarea acestora. În Letonia s-a remarcat o evoluție rapidă a vieții economice, sociale, culturale și religioase. Revoluția și anii sovietici care au urmat au schimbat pe termen lung chipul vechii Livlandii, mai ales din punct de vedere spiritual, și, cu toate că aceste schimbări au fost nelegiuite, acestea au evidențiat, într-o țară cândva păgână, o serie de promotori ai evlaviei și mărturisitori ai credinței. Printre ei se numără și sfinția sa, mucenicul Platon, episcopul de Riebini, martirizat de bolșevici la Riga, în anul 1919. Pentru poziția sa declarată împotriva bolșevicilor, în 1934 a fost ucis și arhiepiscopul Ioann Poumer. În Letonia, s-a evidențiat și protoiereul Ioan Juravski, lucrător al rugăciunii lui Iisus. Ani la rând, Biserica Letonă a fost condusă de mitropolitul Veniamin Fitcikov. Ultimele decenii ale vieții și le-a petrecut la Riga, la discipolii săi, duhovnicul arhimandrit Kirill Borodin, discipol al cuviosului Sevastian Karagandinski. La Liepaia a slujit și este înmormântat apropiatul părintelui Tavrion, protoiereul Mihail Voznesenski. La mănăstirea din Riga a locuit duhovnicul schiarhimandrit Kosma și desigur, perla uimitoare atât a Letoniei, cât și a Rusiei, arhimandritul Tavrion.

ARHIMANDRITUL TAVRION

Seria a patra

Partea a doua

Schieromonahul Serafim (Stoianov): Au trecut mulți ani de când eu am sosit în Letonia, în țările baltice, la duhovnicul și colegul meu de suferință în lagăr, părintele Tavrion. Monah era atunci egumenul Mitrofan, iar civil era protoiereul Mihail Voznesenski, care a fost martirizat și chinuit la Arkute, în suferințe, în lagăre. Odată l-au lăsat să moară, ca să se întoarcă seara după o zi de muncă și să îl scoată de acolo. Și deodată, pe la mijlocul zilei, aude el la picioarele sale o voce suavă de femeie: părinte Mihail, tu n-ai să mori! Părintele Mihail s-a hotărât să ridice mâna, să-și facă cruce și să spună: piei, Satană! Știa că la o distanță de 500 de metri de lagărul bărbaților se afla un lagăr pentru femei, așezat acolo special pentru a-i ispiti pe cei slabi. Și el povestea că unii dintre membrii Clerului plecau la aceste femei, iar Dumnezeu îi nimicea pe loc și nu le permitea preoților să devină impuri. Erau mii de slujitori ai Domnului în lagăr și mai era un număr mare de deținute politice la o distanță de 500 de metri.

Reporter: Iar preoții plecau?

Schieromonahul Serafim (Stoianov): Plecau! Unii dintre preoți plecau special într-acolo. Unii chiar spuneau: unde este Dumnezeu? De ce ne-a lăsat aici, să ne chinuim? Iar Dumnezeu îi trăsnea pe loc, precum îl trăsnise și pe Evagrie monahul. Pe loc, sub ochii noștri, omul își pierdea răsuflarea și cădea secerat la pământ, paralizat, și îl nimicea Domnul. Și la fel se întâmpla cu toți cei care mergeau acolo, oricine erau ei, la partea femeiască… Dumnezeu îi nimicea imediat, pe loc. Și iată, Protoiereul Mihail Voznesenski, lăsat să moară, a auzit o voce de femeie: Părinte Mihail, tu n-ai să mori! Iar el și-a ridicat mâna ca să-și facă cruce și să spună: piei, Satană! Și deodată aude: este bine că tu lupți cu Crucea Fiului Meu! Cum a auzit el aceste vorbe, a spus: Tată, Doamne, iartă-mă! Era să te blestem! Nu-i nimic, e bine că te lupți! Așa să o ții și luptă-te, luptă, căci n-ai să mori! Peste trei ani o să te eliberezi, o să te întorci la preoteasa ta, Lizaveta. Preoteasa lui, Lizaveta, a absolvit Institutul de Maici, fiind dusă acolo din fragedă pruncie și pregătită special pentru a se căsători cu un tânăr nobil care avea în neam trei generații de preoți, preotul Mihail Voznesenski. Starețul Mitrofan m-a dus la duhovnicul Tavrion și i-a spus: Părinte, iată, am un copil. Mă binecuvântezi? Păi, da, bine! Să-l slujești pe Dumnezeu este foarte minunat! Bine! S-a oprit puțin, a tăcut câteva minute duhovnicul Tavrion, după care a zis: ei, mergeți, vlădica vă așteaptă. Și vă așteaptă de mult. Păi, cum? Repede, repede? Și cu ce să plecăm? Acum, acum, o să trimită Domnul un taxi. Noi am ieșit, ne-am luat rămas bun de la duhovniculul Tavrion și deodată a aterizat un taxi pe teritoriul mănăstirii din Riga. Din el a ieșit șoferul și a strigat: Părinte, părinte, cine merge la Riga? Și am zis: noi, noi mergem la Riga. Urcați! Noi am urcat, iar el zice: păi, asta da, ce credință aveți! A, nu, ce credință? Noi suntem păcătoși! Nu, eu m-am convins! Și șoferul a început să ne povestească: eu am venit cu o cursă foarte devreme, de la Daugavî, din Riga, mai aveam câteva minute și niciun client și aud o voce în capul meu care îmi spune: du-te la mănăstire! Eu mă gândesc: ce să caut acolo? Doar nimeni nu a făcut nicio comandă de acolo! Du-te, du-te! Eu n-am răspuns nimic și mi-am spus că hai să mă duc înainte, poate la vreo intersecție o fi cineva care vrea să meargă la mănăstire. Și m-am îndreptat încolo. Am ajuns la acea intersecție, dar nu era nimeni acolo și zic: mi s-a năzărit! Deodată, văd cum pe capota mea a apărut un moșneag cu un fel de panglici așezate în cruce pe umeri. Și îmi zice sever: ție ți s-a zis să mergi la mănăstire! Și gata, moșul a dispărut! Eu n-am sucit de volan deloc, conștient, am mers cumva spre Riga și dintr-o dată dau de pădure. Dau de pădure! Și văd o biserică! Și intru. Zic: Chiar așa! Mănăstirea! Zic: Doamne, cum așa? Ce s-a întâmplat? De aceea vă spun: ce credință aveți!

Reporter: Pe noi toți ne preocupă acum situația Bisericii contemporane. Despre această globalizare, că lumea merge acum către o unificare, se îndreaptă spre ceva unic, global, se destramă, iată, uniunile se destramă… iată, părintele a prevăzut toate acestea în niște discuții personale. Totul este electronic, toate acestea, toate aceste numere…

Arhimandritul Piotr (Cucer): Știți, părintele nostru… le vorbea unor oameni, dar foarte rar le vorbea oamenilor despre asta. Eu am avut niște discuții cu el, dar nu a vorbit deloc despre așa ceva. Pentru el posibilul era cel mai important. Posibilul. Ne demasca defectele – asta era cel mai important lucru. Dar așa, generalități, nu prea vorbea. Așa ceva nu ar prea fi funcționat la oameni. Le-ar fi intrat pe urechea acesta și le-ar fi ieșit pe cealaltă. Cauza tuturor lucrurilor… Dar cauza tuturor lucrurilor sunt păcatele noastre! Samavolnicia. Apostazia. Ateismul. Iată păcatele noastre! Și așa și mai departe.

Schieromonahul Serafim (Stoianov): El vorbea de multe ori așa, alegoric. Îmi amintesc cum eu mă plângeam odată lui că nu ne permit conducătorii, cei care erau responsabili pe probleme de religie… mă plângeam că nu ne permit să ne restaurăm bisericile. El spunea: dar vă amintiți cât timp a fost poporul lui Israel în captivitate? Da. Șaptezeci de ani! Așa și noi suntem în captivitate. Și nu mai știți, după ce s-au pocăit ei, ce cântec au cântat ei acolo? Da… Unii își aminteau, alții nu. Iată, ei cântau cântecul acesta în captivitate! Și noi cântăm în captivitate. Și noi suntem în captivitate! Și o să mai fim șaptezeci de ani. Și noi cântăm. Ascultăm. Îl slăvim pe Domnul. Deși suntem sub presiunea dușmanilor Domnului Hristos, o să vină o vreme când totul se va nărui. O putere atât de mare, și cine își putea imagina cum o putere atât de mare, Uniunea Sovietică – de care se temea toată lumea – cine s-ar fi gândit că avea să se destrame? Dar odată el mi-a spus așa, încet: părinte! Iar eu eram aproape. Părinte! Ce credeți, o să supraviețuiască mult timp acest sistem? Iar eu… în primul rând eu nici nu puteam analiza tot ce se petrecea, iar în al doilea nu știam ce să îi răspund. De ce mă întreabă așa ceva duhovnicul? Ori mă ispitește, să vadă ce convingeri am, ori vrea să afle cum gândesc? Și i-am răspuns: părinte, nu știu. Nu știu. Iar el mi-a spus atunci: O să vină timpul foarte repede. O să ne ducem la culcare pe timpul U.R.S.S.-ului, iar când ne vom trezi, acesta n-o să mai fie. Această mare putere… se vor trezi oamenii și nu va mai fi! Iar după aceea o să fie împărțită! Fără o singură împușcătură măcar se va destrăma și nimeni nu va întreba pe nimeni ce s-a întâmplat. Eu n-am crezut așa ceva. Iar discuția asta noi am avut-o în ’70… în ’78. Și în ’78  el a și adormit în Domnul. Duhovnicul a slujit până în ultimele zile din viața lui. Vă dați seama ce puternic era? A slujit nouă ani la rând, fără a pierde vreo slujbă, 365 zile pe an. Și în ultimele zile deja stătea așezat în altar când citea slujba. Gemea deja. Și m-a chemat pentru ultima oară… pe mulți i-a chemat, dar pe fiecare în momente diferite. Iar eu aveam ocazia să fiu singur cu el. Încet, mi-a spus: ține minte! Iar dacă nu ții minte acum, o să îți amintești după aceea tot, treptat, începând cu prima zi în care Dumnezeu ne-a adus împreună: te așteaptă greutăți mari în viață. O să fii preot! Părinte, cum să fiu eu? Sunt nedemn! Dumnezeu să hotărască cum ești!  Dumnezeu te-a ales demult! Tu trebuie numai să parcurgi și calea pământească, această hirotonisire, prin care trebuie să treacă fiecare slujitor al Bisericii prin împuternicirea apostolilor, prin arhiereul superior și să primești darul! Vorbește cu curaj, nu te bâlbâi niciodată! Nu te opri. Uneori o să te sperie. Dacă o să te sperii, o să îți pierzi harul. Darul. Duhovnicul spunea: vor fi tensiuni mari, prigoane mari, dar nu vor fi prigoanele care au fost în anul 1917. Vor fi altele. Rugați-vă Domnului, stați drepți, aveți încredere în Dumnezeu. Nu vă temeți! Domnul e cu voi! O să fiți obligați să luați de bunăvoie sau o să vă silească să luați documente noi, să vă angajați cu ele, dar niciodată – țineți minte – gândul vostru s-ar putea să fie: eu o să accept la început, iar după aceea Dumnezeu știe! Niciodată! Acceptați numai acest mic pas și veți pierde totul pentru totdeauna și fericirea va pleca! De aceea, nu trebuie să existe niciun fel de compromisuri față de autorități. Prin acești oameni va lucra șarpele iadului. Uneori, ei nici nu vor ști pentru cine lucrează de fapt.

Reporter: Părintele Tavrion a fost, într-adevăr, un antisovietic. Nu în sensul politic, ci în al ideilor. Bolșevismul era și el o religie, dar una mincinoasă. O religie a urii și a ateismului.  El își amintea cum era Rusia pe timpul Țarului și cum era Rusia de după acesta. Pentru unii scuipată și chinuită, pentru alții de clasă și comunistă. El nu a acceptat Revoluția de la bun început, iar despre conducere spunea că nu este de la Dumnezeu. La slujbe și la rugăciuni nu îi pomenea pe conducători. Considera că toate chinurile trecutului au făcut până la urmă un mare bine: au purificat Biserica. Nu a acceptat declarația Mitropolitului Serghei și el însuși făcea parte dintre cei nepomeniți. Nu se împărtășea în bisericile lui Serghei. Dacă i se întâmpla să fie prezent la polieleuri, stătea puțin până la ungere și pleca. Colaborarea cu autoritățile, părintele Tavrion o numea spurcată și era de părere că niciunul dintre arhiereii perioadei postbelice nu rămăsese neinfluențat de aceasta. Părinte Serafim, dumneavoastră ați cunoscut preoți KGB-iști?

Schieromonahul Serafim (Stoianov): Părintele Veniamin era unul dintre ei. Înainte el era… în trecut era comunist. Era în regiunea Altai. Dar nu știu ce s-a întâmplat, că a ieșit ceva rău și l-au dat afară din partid, iar el s-a dus la Serviciul de Informații. Serviciul recruta la acea vreme din rândul Bisericii oamenii știutori de carte. Lor li se propunea… și eu am ajuns acolo, și mie mi-au propus. Numai ce m-au numit, că am și fost chemat la KGB! Și mi-au propus să colaborăm. Le-am spus: mă scuzați! Când eram un nimeni, voiam să lucrez la voi, iar voi m-ați respins. Iar acum, când am devenit un slujitor al Bisericii, îmi propuneți să lucrez pentru voi? Nu, nu pot! Nu pot fi un trădător acum! Biserica a fost mereu la ananghie. Biserica a fost mereu sub presiune. Biserica era condusă de cei responsabili de probleme religioase. În eparhie majoritatea păstorilor de atunci erau agenți. Ei se purtau cu atâta sfințenie, de zici că nu erau oameni, ci îngeri. Iar ca să afli cine erau, nu trebuia decât să pronunți o lozincă împotriva puterii. Și era clar: dacă în ziua următoare eram chemat la KGB, știam cine i-a informat despre mine. Și le spuneam pe loc: eu trebuia să aflu cine este agentul vostru. Dacă era cine bănuiam eu că este. Atunci ei spuneau: sunteți un fanatic. Atunci le spuneam: chiar și vorbele acestea îmi demonstrează că este al vostru!

Reporter: Părinte, acele vremuri sunt adesea  numite încercări. Este adevărat? Au fost?

Schieromonahul Serafim (Stoianov): Da, este adevărat. Multe s-au întâmplat. Pe mine așa m-au abordat. Ați putea să aflați… să aveți încredere într-un păstor? Da, iar când ei o să vă facă niște confesiuni, dumneavoastră o să veniți la noi să ne spuneți. Eu le-am spus: păi, eu nu am nevoie de așa ceva! Iar ei de colo: dar noi avem nevoie! Aha, aveți nevoie? Atunci mergeți voi și urmăriți-i voi, că eu nu mă duc! Ei, cum așa, doar toți suntem sub același Dumnezeu! Ei, atunci, dacă e același Dumnezeu, veniți la noi să lucrați ca paracliser, sau ca diacon! Nu, nu, nu, așa nu putem! Nici noi nu putem! Mi-au oferit și bani pentru așa ceva. Odată era să cad în ispită. Nu, nu pot să iau eu banii voștri, le-am spus, mai ales că nu sunt munciți! Și îl văd cum începe să îmi vâre în mână trei cervoneți. Și eu, în gândul meu, era cât pe ce să îi iau. Dar o voce mi-a spus: nu pune mâna, că Iudă te vei numi! Și am tresărit brusc. Ei m-au întrebat: ce s-a întâmplat? Zic: cum, adică, ce s-a întâmplat? N-ați auzit nimic? Nu! Și atunci am înțeles că nu era voce omenească ce auzisem eu, pentru că se auzise atât de tare, că am crezut că se zguduie toată camera. Ei erau mulți. La fiecare masă, la fiecare colț stăteau agenții, iar în fața mea stătea șeful lor. Le-am spus: mă scuzați, dar nu pot! Zice: dar luați, că după aceea vă achitați. De unde știți dumneavoastră că o să mă achit după aceea? Doar nu știți dacă mă hotărăsc sau nu să vă contactez. Ba o să ne contactați, doar a dat toate cărțile pe față! Cum să vorbiți cu noi, cum să ne chemați la telefon, cum să veniți să ne raportați. Eu am spus: bine… Și doar pentru că am spus bine, deja am păcătuit! Mi-ați povestit, cum spuneți dumneavoastră, totul, cu cărțile pe față, mi-ați spus cum să vă recunosc agenții, iar acum această teorie o să îmi fie de folos în sensul că nu o să lucrez pentru voi, ci pentru Dumnezeu. O să vă cunosc pe toți. Ticălosule! O să te dăm afară! Noi ți-am spus ție tot, iar tu ce faci? N-o să vă dea voie Domnul, am zis. Da! Aceste cuvinte au fost foarte potrivite… când am spus că n-o să le dea voie Domnul. Dumnezeu m-a păzit!

Reporter: Părinte, dar pe dumneavoastră v-au chemat autoritățile la discuții?

Arhimandritul Piotr (Cucer): În 1984. M-au chemat, chiar de Bobotează. M-a chemat KGB-ul din … și au încercat să colaboreze cu mine. Uite așa. Eu i-am refuzat categoric. Au încercat să mă convingă timp de o oră întreagă.

Maica Olimpiada (Ius): Pe mine m-au prelucrat: nu îl asculta pe părinte, ascultă-i pe cei care denunță. Dar eu trecusem deja prin școala asta, știam că există denunțători. Ei, sigur că da, o să vă ascult eu pe voi! Pe părinte o să îl ascult, că înțeleg eu mai bine. Mi-a mai explicat mie un arhimandrit că au fost timpuri în care preoții trebuia să dea în scris că sunt de acord să lucreze pentru aceste… autorități. Pentru KGB. Cei care semnau erau repede promovați, ajungeau arhierei și așa mai departe, iar cei care nu semnau, nu erau sprijiniți. Printre ei se număra și acel arhimandrit care mi-a povestit mie. Nici pe el nu l-au promovat nicăieri, dar eu deja știam despre asta… poate dacă nu știam… dar eu știam prea bine că există asemenea denunțători și că sunt peste tot, cu atât mai mult la mănăstiri, iar pe lângă un asemenea preot sunt și mai mulți. Așa că nu-mi spuneți voi mie pe cine să ascult, că eu știu pe cine să ascult, pe părinte. Și cumva mi-a fost ușor să fac asta, mai ales că el le-a spus: nouă nu ne este frică de voi chiar dacă sunteți agenți, iar noi ne rugăm lui Dumnezeu, și de atunci mie mi-a fost ușor. Se povestea că odată l-ar fi chemat KGB-iștii aștia la Moscova, el s-ar fi dus acolo și eu știu, pentru că mi-a povestit o soră, că acolo au început să facă presiuni asupra lui, ca să lucreze pentru ei, iar el le-ar fi răspuns că le cunoaște toate gândurile. Atunci ei i-au spus: pleacă, moșule, de aici!

Schieromonahul Serafim (Stoianov): Duhovnicul Tavrion m-a chemat de multe ori la spovedanie. Eu mi-am dat seama de multe ori că era vizionar, că îmi citea gândurile și atunci când nu discutam cu nimeni, ci numai cu mine însumi, în sufletul meu, sau cu Dumnezeu. Duhovnicul mă chema urgent și simțeam că atunci când ajungeam că mi-a citit gândurile și îmi dădea, cum s-ar spune, un perdaf, cum s-ar spune, adică mă certa. Am avut câteva confruntări: ia aminte, nu accepta nimic de la ei! Niciun fel de semnături să nu dai! Că măcar o dată dacă te încurci cu ei, nu mai scapi de ei! Părinte, dar despre cine vorbiți? Cum despre cine? Cum, tu nu știi unde ai fost? În casa roșie? În biroul acela, unde au încercuit toată… toată masa? Cu șobolanul… la picioare? Era vorba chiar de KGB! Unde m-au chemat și au încercat să mă convingă să lucrez pentru ei. Și atunci mi-a spus: dacă o să îi refuzi o dată, îți va fi toată viața mai ușor. Dar va veni o vreme când o să îi forțeze pe toți să ia documente noi. Tu nu lua niciodată! Dacă treci prin clipe grele, să-i fii credincios lui Dumnezeu! Dumnezeu n-o să te părăsească niciodată! Pentru că Dumnezeu sosește lângă tine cu acea putere care se consideră… divină. Orice putere este de la Dumnezeu. Asta este o minciună! Puterea care este de la Dumnezeu este cea care este pentru Dumnezeu. Dar cea care face fapte reprobabile nu poate fi de la Dumnezeu. De aceea ți s-a dat judecata. Gândește-te bine înainte să accepți ceva.

Reporter: Este vorba de refuzul pașapoartelor (buletinelor)?

Schieromonahul Serafim (Stoianov): Evident, da. El a mai spus că documentele care necesare pentru identitatea persoanei nu sunt necesare. Și nici chiar cele pe care le avem acum nu îi sunt pe plac lui Dumnezeu.

Reporter: Este vorba despre cele sovietice?

Schieromonahul Serafim (Stoianov): Îhî, despre cele roșii, cu stemă. Așa că el a subliniat că nici cele pe care le avem deja nu îi sunt pe plac lui Dumnezeu. Deși cu ele se mai poate… o să vină timpul și se vor schimba. O să aibă valoare de stat, dar se vor schimba, pentru că va fi alt sistem, care se va îndrepta cu timpul spre venirea Apocalipsei, prevestită de Sf Ioan Teologul. Unde fiecăruia, mic sau mare, i se va oferi, și după aceea i se va împărți un semn al Fiarei. Cine citește, să înțeleagă! Numărul ăsta, omenesc… eu îmi amintesc că nu prea pricepeam, dar întâlneam de multe ori… de multe ori, diferite nume… s-a pomenit și Lenin aici, sub semnele acestea, a fost și Stalin. Dar până la urmă știe numai unul Dumnezeu, care conduce? Noi chiar am crezut că nu o să apucăm acele vremuri. Eu unul credeam că n-o să le apuc.

Reporter: Iar duhovnicul ce spunea?

 Schieromonahul Serafim (Stoianov): Duhovnicul spunea: N-o să apuc acele vremuri eu, voi o să le apucați! Și o să trăiți și prigoana!

Reporter: Despre prigoane duhovnicul a prezis, ca și mulți alții… că ele vor fi și mai crunte decât cele dinainte, numai că vor fi de cu totul altă factură decât cele de după 1917. Regimul sovietic se va destrăma în curând, spunea el, și adeseori îl compara cu captivitatea de șaptezeci de ani a poporului evreu. Cum a fost la ei, așa va fi și la noi! Dar după libertate va veni vremea lui Antihrist. O să vi se dea documente noi: pașapoarte. Numere. Totul va fi electronic. Și peste tot se va răspândi Semnul (Pecetea). El îl numea printr-un simbol evreiesc din Vechiul Testament. Poate fi recunoscut, spunea el, în felul următor: o să aibă treizeci de linii, după numărul celor treizeci de arginți. La margini mai lungi, și mai lungi și în centru. Când îl vedeți, să știți că acesta este… el. Și o să fie pus pe alimente, pe documente, peste tot, peste tot. O să se împlinească Apocalipsa.

Schieromonahul Serafim (Stoianov): Când mă chema el la spovedanie, îmi vorbea obligatoriu despre viața în care eu va trebui să intru că va fi o perioadă de prigoană, că eu mor, dar tu o să apuci aceste vremuri. Nu, părinte, eu nu vreau să trăiesc așa vremuri. Vrei, nu vrei, așa îți este sortit! O să le apuci! În jurul tău vor fi mulți, tu vei fi monah, o să ai mulți discipoli! Învață-i pe toți adevărul divin! Fii aspru cu tine însuți și milostiv cu oamenii. O să vină vremuri grele, o să se împlinească Apocalipsa! O să pună pe oameni poveri grele și numere și nimănui dintre cei care nu vor avea un document nou, un pașaport, nu li se va permite să meargă sau să lucreze nicăieri. Încearcă să rămâi cu pașaportul pe care îl ai acum. Nu îți mai trebuie nimic altceva! Și spune-le și altora! Acestea vor lua amploare până la instaurarea antihristului. Până acesta nu se va instaura, oamenii nici nu o să observe – nici măcar cei care vor primi acele pașapoarte –  vor simți toate bucuriile, toate reușitele. Le va fi atât de bine! Ce aveți, oameni, buni! E atât de bine așa! Când nu aveam număr sau pașaport, nu puteam să îmi găsesc nici serviciu,  nici să încep o afacere, iar acum totul îmi merge bine! Și mulți vor cădea în ispită. Dar această bucurie va ține până la instaurarea antihristului. Care va activa un computer universal. Și atunci de toți cei care au luat… va fi vai și amar! Iar cei care n-au primit vor fi prigoniți, dar vor fi cu Domnul. Veți fi… va fi război, va fi foamete mare. Nu vă temeți! Veți mânca pământ! Da, toate acestea vor fi! Dar odată, am citit… și mi-am amintit odată de vorbele duhovnicului și m-am dus și am luat un pumn de pământ, am făcut cruce peste el și am spus: Doamne, binecuvântează! Și l-am mâncat. Mi s-a părut că am mâncat crupe prăjite! A fost bun. Iar după aceea am cunoscut o femeie care avea trei copilași și mergea adesea cu ei pe lângă șanțuri și lua pământ din șanț, îl binecuvânta, iar copiii mâncau. Mâncau copiii.

Duhovnicul Tavrion ne amintea că avea să apară tot mai des chipul fiarei. Avea să apară sub formă de cifre, din caznele lui Solomon din Vechiul Testament. Dar erau atât de multe lucruri neclare pentru noi ce spunea el atunci. Spunea: caznele lui Solomon, iar noi nu înțelegeam nimic. Dar mai târziu vor fi niște liniuțe și vor fi mai multe, iar trei dintre ele vor fi mai lungi sau mai scurte, după cum va dori el. O să vadă. Știți ceva, dacă toate vor fi la fel, nu este nicio suspiciune, dar dacă vor fi mai lungi sau mai scurte, aici este un secret. După aceea vor fi pe toate alimentele. Faceți-vă dinainte rezerve de alimente care să nu poarte Semnul. O să vi se spună că este o marcă; nu îi credeți, este doar o amăgire. Rezistați până la capăt. La tot ce este permis de Dumnezeu omul trebuie să reziste. Nu poate exista nimic fără acte de curaj. Dacă la începuturile creștinismului primele acte de curaj au fost cele ale mucenicilor – vă amintiți cele patru secole… iar după aceea au fost vremuri în care creștinilor li se cereau alte acte de curaj. Fie o căsnicie castă, fie fecioria, fie călugăria ca fapte de eroism. După aceea au fost alte vremuri, de toate felurile, iar ultimele vor avea și ele prigoane la fel de mari și de crunte – vor fi mai scurte, Rugați-vă Domnului, rezistați și încredeți-vă numai în El. El este Sursa Vieții. Nu poate fi nimeni mai luminos, mai puternic și mai presus decât El. El va fi mereu alături. Și îmi amintesc povestea unei fecioare care, prin 1998, parcă, în Moldova, a spus: Dumnezeu ne este alături. Eu voi sta lângă voi! Când aceia vă vor oferi documente. Și atunci am simțit nevoia să întreb: Doamne, dar dacă tot ești lângă mine, de ce nu-i oprești? Păi, pentru că v-am dat liberul arbitru. Numai un dușman ar putea să vă silească! Eu nu vă silesc! La mine totul este liber. V-am deschis ochii. Vreți la Mine? Nu luați nimic pământesc. Nu vreți la Mine? Luați! Dar eu o să plec. Oricine o să ia numărul ăsta, cine o să ia acest document, acela se va lepăda de Mine. Vă spun, de la acela Duhul Sfânt va pleca. Când vor apărea primele documente, harul va deveni neobservabil. Păstorul își va pierde harul pe nesimțite, iar adepților le va dispărea fie când vor primi ceva, fie când vor binecuvânta pe cineva, iar spre sfârșit harul va dispărea aproape de tot. Dacă țineți minte, duhovnicul spunea despre proorocul Maleahi că prin el Dumnezeu dezvăluia prin prooroc ultima mostră de spiritualitate: Dacă sunt Eu Dumnezeul vostru, de ce nu-mi aduceți Mie cea mai bună jertfă și vă luați vouă ce este mai bun, iar ce-i mai rău îmi aduceți Mie? Păi, de aceea o să vă iau înapoi harul și o să vreți pace, dar pace n-o să fie! Așa se va întâmpla și cu cea din urmă spiritualitate, spunea duhovnicul. Cine citește, să înțeleagă! Mult timp nu l-a înțeles nimeni. Au trecut aproape treizeci de ani de când duhovnicul a adormit în Domnul. Și abia acum ne amintim cum am aflat pentru prima dată direct despre numere, despre denumiri. A spus că mulți se vor vinde. Vor crede că acele vremuri sunt departe și că vor avea, chipurile, destul timp să se pocăiască, dar ei se vor păcăli pe ei înșiși. Domnul este și astăzi, și ieri, și mâine. Dar nu știți când vă vine ceasul și dacă veți lua, veți pierde tot. Nu luați nimic cu voi; dacă puteți, nu renunțați doar la documente, renunțați la tot.

Schieromonahul Serafim (Stoianov): Și ne mai spunea: Clerul i se va preda antihristului.

Reporter: Spunea așa? Că tot Clerul rus i se va preda antihristului?

Schieromonahul Serafim (Stoianov): Da. I se va preda antihristului. Dacă va exista căință din partea poporului rus pentru regicid, Domnul îi va trimite un împărat. Împăratul le va ușura… dar lor, clericilor, arhiereilor, va pava cu odăjdiile lor drumul către iad.

Reporter: Dar, părinte, el așa spunea, că pe poporul rus atârnă păcatul greu al regicidului? Chiar așa spunea?

Schieromonahul Serafim (Stoianov): Da, da. Spunea. Spunea: noi suntem păcătoși prin faptul că… dar a fost voia Domnului! Pentru că poporul rus avea nevoie să simtă mânia lui Dumnezeu! Iar noi trebuia să îi luăm apărarea împăratului. Poporul lui Israel, care nu îl recunoștea cu nerușinare pe Mesia, fiul lui Dumnezeu, Iisus Hristos, a înțeles până la urmă că El este Însuși Mesia! Dar ei au spus aceste vorbe: mai bine să moară unul pentru toți decât toți pentru unul! Iar sângele Lui să se verse pentru noi și copiii noștri. Și aceasta s-a și împlinit. De aceea acum sunt evrei care suferă… suferă, și am avut și eu prieteni care simțeau asta, pentru că strămoșii lor L-au răstignit voit pe Hristos. Dar noi am primit asta pentru că nu i-am luat apărarea împăratului. Doar fusese uns! Iar noi, în loc să îi luăm apărarea, ne-am unit cu ei și am lucrat mână în mână pentru evreii masoni și pentru dușmanul mântuirii noastre. Un război neîmpăcat se duce împotriva lui Hristos de două mii de ani… de către toți creștinii ortodocși. Iar părintele Tavrion și schimonahia Serghia spuneau, aminteau, că vin vremuri grele, în care oamenii nu vor avea unde să aplece capul. Se va împlini Apocalipsa. Dar oricât ar fi de greu, nu trebuie niciodată să părăsești această Biserică. Biserica Rusă a Patriarhiei Moscovei este canonică. Mulți oameni nu știu și vor pleca la alte biserici, ceea ce va aduce numai dezbinare în fiecare. Iar aici deja ne-am confruntat cu un asemenea fenomen, da. Trebuie să luptăm aici, să stăm aici, vii sau morți și să nu acceptăm niciun fel de numere.

Reporter: Și chiar așa spunea?

Schieromonahul Serafim (Stoianov): Da. Niciun fel de numere! Noi nu știam ce fel de numere. Credeam că este vorba de niște lagăre, pentru că duhovnicul ne spunea: noi, când eram prizonieri în lagăr, ni se dădeau haine în dungi și ni se dădeau numere de înmatriculare. Dar acum nu va mai fi același număr! Va fi un număr foarte îngrozitor. Da. Rugați-vă să nu ajungeți acolo sau să nu apucați vremurile acelea. Iar eu eram sigur că nu o să le apuc. Și am trăit treizeci de ani, și le-am apucat.

Reporter: Cel mai îngrozitor și mai degradant pentru suflet este să fie înregistrat într-un computer universal. Computerul este idolul principal al epocii noastre. Dar este un idol inteligent, progenitură a antihristului. Iar când sufletul ajunge în el, primind un număr omenesc, diavolul îl înscrie în cartea sa a morții. Dumnezeu are  Cartea Sa a Vieții, iar diavolul o are pe a sa. Despre aceasta spunea în predicile sale, încă, părintele Ioan Karaștațki. Este imposibil să fii înscris și într-o carte, și în cealaltă, așa cum este imposibil să slujești la doi stăpâni. Milioane, miliarde de oameni sunt înscriși acum în cartea diavolului și asta pentru că s-au lepădat de bunăvoie de numele dat de la Dumnezeu și au primit un număr. Iar numere se atribuie acum în diferite situații, nu doar pentru obținerea unui act de identitate sau alte documente, ci și pentru alte operațiuni imobiliare, juridice sau financiare. De aceea, ortodocșii care au intrat în computer, la moarte nu vor fi admiși la încercările de după moarte, fiindcă ei nu mai au nume, acel element esențial care ne face personalități asemănătoare lui Dumnezeu. Și vor arde în chinurile iadului la Judecata de Apoi cei care s-au lepădat de Hristos și de Taina Botezului. Și doar la a doua venire a Mântuitorului, când pământul și tot ce este pe el va arde, se vor distruge și computerul, și numerele personale. Atunci sufletele vor apărea din iad în fața Domnului cu numele lor. Dar care va fi Judecata lor atunci, Doamne miluiește!

Reporter: A folosit cuvântul electronic, a povestit despre un computer universal…

Schieromonahul Serafim (Stoianov): Da. Despre computer spunea de mult! A spus că într-una din țările mici ale Vestului se va monta într-o clădire cu cinci etaje un aparat mare, puternic. Care este, chiar atunci el l-a numit, un computer. Eu am reținut cuvântul acesta, pentru că acel cuvânt nu se folosea nicăieri atunci. Dar eu nu aveam nicio reprezentare ce anume este aceasta. El spunea: aceasta va fi fiara. Acest aparat, emis și inventat, la început în secret, iar după aceea vocea Domnului îl va îndemna pe inventatorul lui să spună lumii întregi ce a construit. Și acest inventator nu o să ascundă nimic, o să spună simplu pentru cine a lucrat. El nici măcar nu va înțelege pentru cine a pregătit asta. Străduiți-vă să nu ajungeți în computerul acesta. El va funcționa, dar puterea lui cea mai mare va fi când se va instaura antihristul. Așa el va funcționa normal, va primi informații și toți oamenii de pe planetă care vor primi documente. Asta este tot! Dar forța acestui aparat nu se va dezvălui până nu se instalează antihristul. Atunci el îi va prezenta antihristului câți oameni de pe pământ au primit deja aceste documente, adică simbolul (pecetea) și câți au mai rămas. Atunci el, fiara, antihristul, le va declara război tuturor celor care nu au primit. Nu vă temeți, nu puteți muri de două ori. Dumnezeu e cu voi, El va avea grijă de voi; pentru că Dumnezeu are nevoie de oameni curajoși. Într-una din rugăciunile de seară, Dumnezeu spune: nu îi iubește Duhul meu pe cei cu suflete mici și fricoase. De aceea El și spune: rezistați, credeți, nădăjduiți! Cei care au nădejde în Dumnezeu… Muntele Sionului nu se va mișca în veci, Ierusalimul este viu.

Arhimandritul Tavrion: Ucenic al Domnului este acela care renunță la sine, își ia cu el crucea și urmează pe Hristos – iată ce înseamnă să fii ucenic al Domnului. De aceea, nu vă păcăliți singuri! Dacă nu renunțați la voi înșivă și nu urmați Lui Hristos pe Golgota, nu sunteți creștini, țineți minte. Dacă v-ați botezat,…ce înseamnă că v-ați botezat în apa Domnului? Înseamnă să muriți toți pentru Hristos. Apostolii ne predică în scrierile lor că cei care s-au răstignit întru Hristos, vor fi și slăviți întru Hristos! Dacă cu Hristos în suflet murim, cu Hristos vom și învia. Altă cale nu există! Valorile vieții și a propriei persoane omul poate să… dar dacă se leapădă de sine și urmează cu adevărat pe Hristos pe Golgota și pe cruce! Acesta este creștinism adevărat! Dar dacă crucea asta tu nu o ai și te rogi, ceri să te mântuiască, să știi că creștinismul nu este un monument, nu te păcăli singur. Tu uită-te mai bine la tine însuți, vezi ce ți-ai făcut, cum poți să te corectezi. Poți să te ierți? Nu? Conștiința ta te poate ierta… după câte răutăți ai făcut, după ce ai pierdut darul Domnului, ai pierdut timpul… și câtă răutate ai adus oamenilor… tu. Și cum să uiți și să ierți, pur și simplu? Firea lui Dumnezeu este… nu tu ți-ai creat singur pentru tine o fire aspră, înspăimântătoare, respingătoare? Adică cu propria fire… trebuie să renunți la firea ta, vă spun, ca să nu trăiești cu ea, iar firea, ca să o faci curată și fericită nu ai nevoie de altceva. Leapădă-te de firea ta și urmeză pe Hristos pe cruce și atunci prin Hristos slăvit vei fi! Uitați, în viața noastră de creștini, noi păstrăm tot ce este deșertăciune. Niciun… dar ce este al lui Hristos este lepădarea de sine și urmarea lui Hristos. Așa. Despre această lepădare, Hristos spunea: nimeni nu poate fi ucenicul Meu dacă nu se leapădă de sine, dacă nu își ia crucea și nu Mă urmează. Chiar și apostolii mergeau pe această cale și ne-au lăsat viețile lor ca un bun exemplu. Așa au făcut și toți mucenicii, toți propovăduitorii Adevărului au mers pe această cale. Și poate că Dumnezeu ne arată astfel că aceasta este lupta noastră creștinească. Sunt multe greutăți, dar noi trebuie să simțim și să urmăm valorile nemateriale, dumnezeiești. Așa să ne ajute Dumnezeu!

Schieromonahul Serafim (Stoianov): El vorbea atât de profund încât putea nici să nu spună toate cuvintele, dar dacă vorbea despre ceva, înțelegeai că el expune o întreagă teorie a tuturor celor spuse înainte. Adică, el amintea ca noi să ne întoarcem la duhul credinței și vorbea despre timpurile trecute. El vorbea țăranilor și spunea că în Evanghelie scria să fie propovăduită credința tuturor vietăților, și, dacă cineva va îmbrățișa credința și își va face semnul crucii, va fi mântuit, iar cel care nu crede va fi pedepsit (capitolul al 16-lea din Evanghelia după Matei). El spunea că vom avea noi prigonitori înverșunați și vor fi lagăre, dar în lagărele în care a fost se muncea, iar în aceste lagăre noi nu se va munci, dar vor fi chinuri îngrozitoare. Că sfinții noștri Îl vor ruga pe Domnul să întoarcă Duhul și să se întoarcă printre noi să mai suporte încă o dată chinurile și prigonirile ca să fim primii. Pentru că ei au fost atunci primii, dar acum vor fi ultimii. Dar ei vor să fie primii, de aceea cer Domnului să se întoarcă. Eu nu înțelegeam ce îmi spunea părintele, îmi era frică. Eram cuprins de groază, iar părintele îmi spunea să mă rog lui Hristos să îmi dea suflet generos, întrucât îi urăște pe fricoși și pe cei egoiști. Păstrează ce ai. Nu te certa cu nimeni și nu face reproșuri, nu judeca pe nimeni. Timpul pe pământ este dat de Dumnezeu, dacă s-ar termina acum timpul, s-ar mântui nu doar întreaga Rusie, ci și întreaga lume creștină. dar va mai trece mult timp până atunci și va fi un mare haos, nu va fi credință, sau credință prea puțină, iar clericii vor tăcea. Duhovnicul propovăduia despre asta de trei ori pe zi.

Reporter: Adică părintele spunea că clericii îl vor trăda pe Dumnezeu?

Schieromonahul Serafim (Stoianov): Da. El spune că va fi o cădere a clericilor din Rusia. Înțelegeți?

Reporter: Și dacă clericii au o astfel de cădere, înseamnă că poporul le urmează exemplul?

Schieromonahul Serafim (Stoianov): Da, poporul respectă și iubește preoțimea. Pentru ei preotul este arhiereu, ei nu deosebesc cine și în ce ape se scaldă, pentru ei este Însuși Hristos pe pământ. Din cauza acestei credințe și a încrederii față de clerici, oamenii vor ajunge în minciună. Prin această tăcere a clericilor îi vor duce pe oameni spre minciună. „Părinte, de ce acum ei spun și propovăduiesc asta?” „Acum fiecare spune ce vrea, pentru că nu a venit încă acel timp, dar când va veni acel timp și va veni timpul pentru îndeplinirea capitolului XIII, atunci ei vor tăcea. Iar tu vei fi preot”. „Părinte, cum să fac să mă mântuiesc?” „Nu este treaba ta asta, treaba ta este să vorbești ca la microfon. Dușmanul te va ataca, dar tu să nu te înfricoșezi, cu Harul Domnului înainte”. Dar odată am dat greș. Eu vorbeam mult și dezavuam pe toți comuniștii. ei mereu veneau cu microfoanele și mă înregistrau. Uneori mă chemau și îmi spuneau: „Ei, ce ai vorbit”? „Nu îmi mai amintesc”, le spuneam. „Vezi, nu-ți fă de cap, altfel te băgăm la mititica”. Domnul m-a ajutat și nu m-au închis. Odată, m-au amenințat și eu am dat greș, iar Domnul mi-a luat Harul, 15 ani l-am rugat pe Domnul să îmi întoarcă acest dar. Și abia acum a început să mi-l întoarcă, puțin câte puțin, așa simt eu.

Părintele ne spunea: „Vedeți să nu greșiți, pentru că pe toate produsele vor fi ștampile (pecetea) sub formă de gratii, ca astfel să îi ducă în eroare pe creștinii ortodocși. Numărul acela este pentru oameni, ați putea să îl calculați.” Noi deseori calculam, credem că este de la Stalin, Lenin etc., dar nu este așa.

Reporter: Adică numărul personal?

Schieromonahul Serafim (Stoianov):  Da, da. Vedeți, să nu greșiți, țineți minte că ștampila (pecetea) este una, aceea a Domnului, iar ștampila (pecetea) asta este de la dușman. Voi să vă rugați Domnului, dar străduiți-vă să îndepliniți poruncile Domnului, pentru că dacă voi nu veți îndeplini poruncile și veți aștepta acea ștampilă (pecete), veți ajunge cu ea. Acum nu aveți bagaj, dar când veți începe să vă rugați, să faceți fapte bune, să vă căiți și să-l rugați pe Domnul să nu permită… Domnul nu vă va lăsa.

Reporter: Părinte, duhovnicul spunea, pe atunci, că se vor scoate banii din circulație?

Schieromonahul Serafim (Stoianov): Da spunea. Părintele spunea că primul lucru pe care îl vor face, va fi să crească foarte mult prețurile și pensiile, ca astfel să determine oamenii să recunoască puterea. Vor crește prețurile la alimente, la serviciile sociale, iar apoi vor scoate banii din circulație și îi vor face electronici. Noi întrebam, cum adică electronici? El spunea că va fi un card care va fi introdus undeva. El spunea, dar noi nu înțelegeam. Banii care vor circula vor ajunge la bancă și nu vor mai ieși de acolo. Și așa va fi până când toți banii vor fi luați de la oameni. Iar atunci va apărea o mare foamete. Și din cauza foametei, oamenii se vor alătura  la toate aceste nelegiuiri, pentru că foametea este cel mai îngrozitor lucru. Dar el spunea să nu ne fie frică, pentru că Domnul nu ne va da mai mult decât putem noi să ducem. „Voi doar să vă rugați: Doamne, ajută-mă și întărește-mă. Voi poate nu veți avea ce mânca, iar unii oameni vor lua o mână de țărână, îi vor face semnul crucii și o vor mânca ca pe cereale.”

Reporter: Acum au apărut diferite carduri, pentru sănătate ș.a.m.d., el a amintit despre aceste carduri?

Schieromonahul Serafim (Stoianov):  Da, a amintit. A spus că nu vom avea acces la tratament până nu vom accepta acel card de sănătate. Dar în acea vreme, puțini oameni vor avea boli de la  Dumnezeu, vor avea boli trimise de vrăjmaș. Spunea să nu mergem la spital și să nu luăm medicamentele lor, să ne rugăm Domnului să ne dea răbdare să putem îndura și ne va fi ușor. Spune că cei care vor fi luați la mucenicie o să le facă răni, îi vor injecta, dar nu îi va durea. Eu mi-am amintit atunci când am pierdut palma și nu am simțit niciun fel de durere. Trebuie să fim fermi, să murim, dar să nu acceptăm acele carduri.

Reporter: Adică ideea principală, părinte, este că avem pașapoartele sovietice (buletine) și atât, nu mai avem nevoie de altceva.

Schieromonahul Serafim (Stoianov):  Așa este. El a spus: Cine a luat acel pașaport roșu (buletin) cu stemă, cu acela rămâneți. Ei vor încerca să vă convingă să luați altul nou, dar voi să refuzați și să le spuneți că aveți un pașaport (buletin), nu sunteți fără pașaport (buletin).

Preasfințitul Patriarh al Moscovei și al întregii Rusii Aleksii II (Rudigher): Nu toți acceptă pașapoartele (buletine). Am întâlnit un caz, am fost în urmă cu vreo trei ani în Novovami și, în momentul când am urcat pe iaht, o femeie dintre cei care mă conduceau, erau mulți oameni care mă conduceau, m-a întrebat: Preasfinția Voastră, putem să acceptăm pașaportul (buletinul)? Eu o întreb în ce constă problema. Ea mi-a spus că părintele i-a spus să nu accepte noul pașaport (buletin).

Reporter: Probabil a afirmat că este pusă în pericol mântuirea.

Preasfințitul Patriarh al Moscovei și al întregii Rusii Aleksei II (Ridigher): Probabil părintelui îi place mai mult pașaportul (buletinul) cu secera și ciocanul, decât pașaportul (buletinul) cu acvila cu două capete și crucea Sf. Gheorghe. La care ea a spus: Mulțumesc, am înțeles tot ce trebuia. Eu cred că atunci când a venit puterea sovietică și le-au fost date oamenilor noile pașapoarte (buletine), tot nu voiau unii să le accepte, și acum tot așa, nu vor să accepte pașapoartele acestea noi. Toți cetățenii Rusiei trebuie să accepte pașapoarte (buletine) rusești și să conștientizeze că sunt ruși și că locuiesc într-o țară ortodoxă, și nu în Uniunea Sovietică care nu mai există.

Pașapoartele (buletinele)  rusești trebuie să fie acceptate de toți și să conștientizeze că sunt ruși și că locuiesc într-o țară ortodoxă, nu în Uniunea Sovietică care nu mai există.

Ieroschimonahul Rafail (Berestov): Din dragoste pentru oameni, pentru ortodocși, i-am avertizat despre acest pericol. Unii au dat foc acelor pașapoarte (buletine) rusești, care nu sunt rusești, sunt masonice, ci poartă pecetea lui antihrist. În Siberia, într-un oraș, 15 persoane au ars pașapoartele (buletinele) și i-au arătat la televizor.

Reporter: În Celeabinsk.

Ieroschimonahul Rafail (Berestov): Da, în Celeabinsk, le-am trimis o scrisoare și m-am gândit că înseamnă că nu degeaba am scris.

Reporter: 15 locuitori din Celeabinsk, în frunte cu președintele organizației Creștini Antiglobalizare, Vladimir Kopalov, au dat foc pașapoartelor. Credincioșii au văzut în pașaport simboluri sataniste și au decis să le distrugă în mod public. Veteranii mișcării au refuzat nu doar pașapoartele (buletinele), ci și numerele plătitorului de impozite NN, cardurile sociale și telefoanele mobile.

Reporter: Nu regretați decizia pe care ați luat-o?

Svetlana Blinova, credincioasă: Nu, absolut deloc nu regret. Sunt chiar bucuroasă, am început să mă simt mult mai bine. Înainte ceva mă apăsa.

Reporter: Credeți că astfel vă influențau acele semne din pașaport (buletin)?

Svetlana Blinova, credincioasă: Da, fără îndoială.

Schieromonahul Serafim (Stoianov): Părintele vorbea uitându-se în ochii omului, uneori gemea și uneori își exprima supărarea care avea să fie. El spune: Vorbiți cât se poate, pentru că va veni un timp când vă va fi frică de toate. Nu va fi ușor de observat scăderea sentimentelor creștine la popor. Oamenii își pun speranțele în păstori și nici nu vor comunica între ei, va exista o contradicție. Dacă va fi vreo persoană căreia Dumnezeu îi va deschide adevărul și ea va încerca să îi convingă pe ceilalți, nu îl vor băga în seamă, întrucât vor avea încredere deplină în preoți. El spunea că vrăjmașul va încerca foarte tare și cu îndrăzneală să lupte ca întregul glob să fie cu pecetea sa, dar pe el nu-l interesează lumea, el este interesat de ortodocși. Se va purta un război împotriva lumii creștine, împotriva lumii creștin-ortodoxe. Va încerca să îi prindă prin diferite moduri, prin bani, preoții vor fi tentați de putere și de bunuri lumești, spunea că va veni timpul când nici în mănăstiri nu vei mai avea ce face. Se va propune să fii tuns în schimbul pașaportului(buletinului). Foarte tare se vor schimba regulamentele, în loc să se slujească liturghia două ore, se va sluji doar o oră. Totul se va face pe fugă; orele, zilele și timpul se vor scurta. Noaptea poate să rămână, dar ziua se va scurta. Domnul va dori să păstreze Rusia care a fost unsă de Domnul, Rusia care a fost sfințită prin predecesorii ei, cnezii și țarii și ultimul țar – răscumpărătorul, care se vor duce la Domnul prin suferință, dar vor răscumpăra Rusia. Rusia se va putea mântui dacă se va pocăi. Lupta va fi de lungă durată, dar biserica care va colabora cu puterea va fi urâtă de Dumnezeu. Dar mulți dintre clerici vor accepta să slujească puterii pământene. Mulți dintre ei vor pierde credința în Învierea Domnului.

Reporter: Așa spunea părintele?

Schieromonahul Serafim (Stoianov): Da, părintele spunea că ei vor pierde credința în Învierea Domnului. Atunci părea că părintele ne spune povești, că va fi într-un viitor neprevăzut, îndepărtat. Dar acum s-a apropiat și a început să se îndeplinească. Pe atunci nu înțelegeam ce spune. Deși el ne atenționa să fim mai atenți, întrucât nu vom mai auzi mulți ani ce auzim în acel moment și vor trece mulți ani și ne vom inspira din cele auzite atunci. Părintele Tavrion Batozski era duhovnicul mitropolitului Leonid Rijski, a arhiereului, el întotdeauna mergea fie la Serafim, fie la Tavrion și asculta de ei. De aceea cred că acest arhiereu a fost unul adevărat. Nu au fost mulți dintr-aceștia, dar erau. Dar părintele ne-a spus că nu vor mai fi nici arhierei adevărați, nu mai vorbim de mari duhovnici. El mai spune că în catedrale se for face slujbe rapide, mari, frumoase, dar cei care văd adevărul vor ști care este diferența, iar cei care urmează cursul apei, nu vor înțelege absolut nimic. Totul va fi frumos și bine. Chiar vor fi păstori care vor spovedi oameni fără să le cerceteze conștiința și omul va lua împărtășania fără să fie spovedit. Dar înainte de aceasta, a spus că vor fi codificări ale bisericilor. Dacă Biserica va avea cod, dacă preotul din ea va avea de asemenea cod și în buzunar va avea telefon mobil… vor mai fi din aceia care vor avea telefon mobil și vor sta lângă tronul împărătesc și apoi va urma o lovitură asupra Euharistiei. Dușmanii creștinismului vor încerca să renege și să pună pecetea vrășmașului pe tot ce ține de Euharistie, vinul va fi înlocuit de spirt colorat. Dacă veți observa așa ceva, să nu mai mergeți să luați așa ceva. Nu mergeți la astfel de păstori. Dacă acesta săvârșește Sf. Euharistie cu substanțe cu cod, nu va exista har.

Reporter: Și atunci ce trebuie să facă oamenii care vor să se mântuiască, să se ducă la o altă Biserică, să își creeze o altă eparhie? Cum spunea părintele?

Schieromonahul Serafim (Stoianov): Părintele a spus în felul următor: Nu, Biserica care are Duhul Sfânt în ea și harul Domnului care este peste acea Biserică va fi cea care va fi suferit mult și care nu și-a trădat credința. Mulți mergeau în lagăre, sufereau, li se propuneau multe variante, dar biserica a rezistat. Este vorba de Biserica Ortodoxă Rusă. Tuturor popoarelor li se permite, iar Domnul poruncește să se intre în acea Biserică și să lupte până la capăt la fel ca și coada unui pește care nu mai are cap, însă continuă să dea din coadă, tot așa, nu trebuie să ne lăsăm.

Reporter: Am înțeles. Însemnă nu să alegem schisma, ci să luptăm pentru Biserică, pentru curățirea Bisericii din interiorul ei.

Schieromonahul Serafim (Stoianov): Da. Să luptăm în Biserică și pentru ea pentru că Domnul își va păstra harul într-o măsură mică în biserică până în ultima zi. În biserica în care va fi luptă, va exista har. Va exista har în Euharistie până în ultima zi pentru cei care merg înainte. Pentru cei care vor observa minciuna, ei pot să o evite în biserică ca într-o catacombă, dar nu vor trebui să trădeze biserica cea adevărată. Capul atunci se strică, când coada renunță să se mai zbată. De aceea, dacă poporul se va ruga pentru acest patriarh, vor cere milă de la Domnul, Domnul va da impulsuri acțiunilor sale și îl va face să înțeleagă prin fapte de viață. Pentru că poporul este puterea. Biserica înseamnă poporul. Iar patriarhul este căpitanul. Vor fi diferite zvonuri și nu se vor mai ruga pentru patriarh necredincioșii. Biserica rusă este puternică cu patriarhul său. S-a mai discutat despre biserica din străinătate. Părintele a spus că, deși biserica se va numi la fel, Biserica Ortodoxă Rusă este pentru cei care se află în străinătate. Toate popoarele se pot duce cu pocăință și să aleagă acea biserică de după gard, dar biserica aceasta este biserica rusă. De Patriarhatul Moscovei ne putem revolta că este o cădere a credinței, dar dacă plecăm către altă biserică se numește schismă.

Reporter: Da, ispita unei schisme în biserică rămâne mare. În toată perioada sovietică, enoriașii plecau, se depărtau de biserică ba din cauza liberalismului bisericii, ba din cauza bisericii vii, ba din apropierea de puterea atee. Părea că, după dispariția sistemului comunist, totul ar fi trebuit să dispară, nu mai erau împuterniciți, nici consiliul pe probleme de religie, dar a fost exact invers. Ispita globalizării a apropiat și mai mult păstorii noștri de autorități, cu oamenii politici ai lumii și a deschis calea lui Antihrist. Dacă timp de mii de ani biserica rusă a fost o piedică pentru Antihrist, acum, din cauza trădării credinței, îi vine în ajutor. Nu există cuvinte pentru a descrie această nebunie. Altfel, marii duhovnici nu ne-ar fi avertizat de scăderea credinței preoților. Nu dintr-o dată, timp de decenii, acest proces a devenit tot mai puternic, dar după declarația din ’27, mulți au înțeles că procesul se va încheia cu venirea lui Antihrist. Toți înțelegem foarte bine ce se întâmplă, dar atunci de ce căutăm să împărtășim cu autoritățile aceleași scopuri, aceleași valori? Nu se spune oare: “Nădăjduiți întru Domnul și nu întru împărat.? Iar noi asta facem, nădăjduim întru acești cnezi, care sunt cu aceleași steaguri roșii și atât de tare nădăjduim că biserica acum nu este condusă de patriarh, ci de președinte. Patriarhul doar binecuvântează, dar ce binecuvântează oare? Nu cumva drumul spre iad?

Fără îndoială, Preasfinția sa se pricepe bine la politică. Păi, și dacă se pricepe, de ce oare tot binecuvântează? Oare de ce obligă biserica lui Dumnezeu să slujească acestor vremuri barbare, când toți în jur au luat-o razna, fac mese întinse în timpul ciumei. În loc să se căiască și împreună cu poporul să cadă în genunchi și să ceară iertare Domnului pentru renunțarea la scopuri și pentru ”serghianstvo”, în loc să se pregătească pentru Judecata de Apoi, Înaltpreasfințitul își face iluzii privind renașterea și prosperitatea. Cum să existe prosperitate în Noul Babilon? Și ce viitor ne așteaptă după vărsarea sângelui unsului lui Dumnezeu și ce viitor este posibil fără țar? Niciun viitor.

 Patriarhul Aleksii al II-lea: Vă suntem profund recunoscători, Vladimir Vadimovici pentru cei 8 ani în care ați condus țara. Ați făcut atât de multe pentru Rusia! Și numai dragostea față de Rusia v-a îndemnat să vă continuați slujba pentru țară, împreună cu persoana în care aveți încredere și în care a avut încredere poporul. Amândoi va trebui să faceți fapte de vitejie pentru a sluji patria și pentru a sluji poporul. Hristos a Înviat!

Reporter: Astfel de îmbrățișări și sărutări sunt arătate zi de zi la știri. Când te uiți ți se pare o relație ideală între stat și biserică și te întrebi: oare ar fi putut patriarhul Tihon să se îmbrățișeze așa cu Lenin și Troțki? Sigur că nu! Atunci de ce se îmbrățișează acum? De ce acum se cântă Mulți ani trăiască!, se împart decorații și nu se fac dezvăluiri, așa cu făcea Preasfințitul Patriarh Tihon. Cu părere de rău nu se fac dezvăluiri. Realitatea este că în Rusia a apărut un nou tip de conducere Biserico-statală nemaiîntâlnită până acum în Rusia. Nu este vorba de cezaro-papism și de papo-cezarism, ci puterea dublă a iadului.

 

Toată Cecenia a devenit VC-ul Rusiei și acolo toți își fac treburile murdare.

De ce?

Asasinul Kurskului

Și au început în Moscova și în Sudul Rusiei să se prăbușească blocurile de locuințe din cauza exploziilor puse de ceceni.

 Ruși, salvați Rusia!

Anatolii Lukianov, președinte al Consiliului Suprem până în 1991 și deputat al Dumei de Stat: Elțin, în 2 ani, a adus mai multe daune statului și patriei decât a adus Marele Război pentru apărarea Patriei în 4 ani.

Ghenadi Ziuganov: Președintele Comitetului Central al Partidului Comunist: Se desfășoară în același timp 4 procese radicale, chiar revoluționare, în esență: revoluția criminală, pătura criminalilor și hoților, revoluția socială, când se formează o pătură de  proprietari, prin prădarea întregii populații, distrugerea mediului cultural și lichidarea principalilor concurenți din mediul politic. Ei se luptă cu socialiștii și comuniștii, iar prin intermediul Bisericii Ortodoxe Ruse se luptă mai eficient decât luptau comuniștii.

Berezovski și Gusinski, foștii concurenți de neconciliat de ieri, acum sunt prieteni. Ambii sunt în familie.

Ghenadi Ziuganov: Adică încearcă să rupă ultima rădăcină a spiritualității și moralității, lăsând astfel națiunea fără niciun sprijin necesar vieții. Este evidentă încercarea de a construi o nouă ordine mondială. Au fost timpuri când a existat puterea credinței, apoi a puterii autoritare, acum pe planetă se face încercarea de a instaura puterea banilor și a informațiilor și acest lucru a constituit o armă mai puternică împotriva țării noastre decât au adunat împreună Napoleon și Hitler.

Reporter: Avem o singură valoare în lumea asta, crucea, și un cu totul alt scop – împărăția lui Dumnezeu în ceruri, nu pe pământ. Dacă pentru ierarhi și preoțime, canoanele sunt relative, atunci este relativ și Hristos. Și dacă conducerea Bisericii se înfrățește întru Hristos cu cei de altă credință și cu răstignitorii Fiului lui Dumnezeu, atunci fără îndoială se va înfrăți și cu Antihrist și va conduce către antihrist întreaga turmă pe care o păstorește. Astfel se va încheia Apocalipsa. De asta, părintele Tavrion și mulți alții ne-au avertizat despre căderea preoțimii, că Îl vor  trăda pe Domnul și vor binecuvânta totul și puterea împotriva lui Dumnezeu și vor accepta pașapoarte de la această nouă putere și numere și stilul nou și ecumenismul. Cum să îi binecuvântezi dacă ei nu jură pe Biblie, ci pe Constituție. Toate acestea sunt încălcarea canoanelor și renunțarea la Dumnezeu iar harul va pleca încetul cu încetul. Acestea sunt semnele și le va putea înțelege doar cel care nu este legat de lume și nu este pătat de prietenia cu autoritățile care nu sunt stabilite de Dumnezeu, pentru că această prietenie, conform spuselor Apostolului o face egală cu răul.

Procesiune funerară 2 octombrie

Schieromonahul Serafim (Stoianov): Deseori părintele vorbea despre lucruri actuale și bine țintite și atent. Câteodată nu spunea fiecăruia, de ce nu spunea tuturor, nu știu. Poate știa că nu toți sunt pregătiți să înțeleagă această informație sau nu toți erau destinați pentru asta. El spunea că vor veni vremuri nu prea îndepărtate când conform numărătorii lumești poate vom trece în noul veac, dar după numărătoarea lui Dumnezeu vor fi exact 2000 de ani. După aceea dacă nu ne va lua până atunci, Dumnezeu va continua nu cu secolul XXI, ci cu noul veac, pentru un nou popor și pentru un nou pământ despre care se spune în simbolul credinței că vor învia morții și vor trăi în noul veac. Dar Domnul poate să prelungească pentru încă o perioadă timpul. Omenirea va crede că trăiește într-o nouă eră, în secolul XXI dar nu va fi așa. Dumnezeu prelungește timpul până va veni vremea Lui, când nu vor mai fi cei care se roagă și toți vor accepta, iar dacă nu vor accepta vor fi foarte prigoniți, dar ei se vor bucura de harul Domnului. Iar cei care îl vor accepta pe antihrist încă din timpul vieții vor suporta mari chinuri. Duhovnicul spunea că vor fi mari prigoniri, hărțuială, pecetea iar apoi va începe războiul. Războiul va fi scurt, dar puternic.

Reporter: Părintele nu spunea nimic despre China?

Schieromonahul Serafim (Stoianov): Parintele spunea că China va participa la război dar va trece prin Rusia nu împotriva Rusiei ci ca participant la război, Rusia va fi un coridor pentru China, vor ajunge la Urali și vor rămâne acolo. Rușii se vor ruga pentru chinezi și chinezii se vor mira de ce rușii rezistă și mulți se vor căi și mulți se vor boteza. Mulți chiar vor muri cu moarte de mucenic pentru Rusia.

Reporter: Moarte pricinuită tot de chinezi?

Schieromonahul Serafim (Stoianov): Da. Atunci va veni răul.

Reporter: Așa spunea părintele?

Schieromonahul Serafim (Stoianov): Da. Și o spune fiind foarte fericit, i se lumina fața iar ochii îi lăcrimau.

Reporter: Părintele nu spunea că America va dispare?

Schieromonahul Serafim (Stoianov):  Spunea, spunea că va dispare de pe continent. De America să vă fie frică ca de un câine care latră și va induce lătratul și altor câini dar este neputincioasă în fața Rusiei. Totul depinde de poporul rus! El spune că dacă poporul se va căi, va rezista și va fi susținut de Dumnezeu și nu vor fi împotriva rușilor cât împotriva ortodocșilor, pentru că vor fi învățați că Hristos este o bestie și toți care cred în El sunt dușmani ai întregii omeniri, care trebuie distruși. Toți vor scrâșni din dinți împotriva creștinismului ortodox. Și atunci când toți se vor decide de ce parte sunt și cei care vor fi de neclintit în credința lor, Dumnezeu le va da o nouă încercare – războiul. Și dacă atunci cei ce spun: Doamne miluiește-mă, își vor face semnul crucii, Domnul îi va milui pe cei care pot fi salvați, până în momentul în care va veni fiara, întrucât atunci când va veni la putere fiara va fi prea târziu, Domnul își va lua harul de peste oameni și oamenilor (de vii) le vor cădea părți din corp, va exista canibalism. Vrăjmașul le va propune mâncare, dar nu va fi asemenea hrănii cultivate de om, de creștin. El va mânca ca un animal, va înghiți dintr-o îmbucătură ce i se va da și tot flămând va rămâne, de aceea se vor ataca unii pe alții. Unii, în care a mai rămas duhul vor striga: Doamne! Dar Domnul nu-i va mai auzi, de aceea cel mai probabil ei vor striga și Îl vor huli pe Dumnezeu, dar Domnul nu va mai veni să judece lumea, pentru că nu va mai rămâne pe cine să salveze. Să vă fie frică de acele vremuri! Este posibil ca pe unii să îi ducă de printre voi, fiind etichetați ca dușmani ai poporului, dar dimpotrivă Domnul îi va ajuta pe aceia, dar va fi aspru cu cei care vor rămâne, vor fi nimiciți și la Judecata Domnului nu va mai fi nimeni să Îl întâmpine. Deși vor fi foarte puțini cei care vor rămâne până în ultima zi, dar vor exista și străduiți-vă să fiți cu ei. Rugați-vă, căiți-vă, plângeți necontenit! Rugați-vă pentru tot poporul, nu doar pentru voi și pentru apropiați, ci pentru întreaga Biserică și pentru toată țara. Dacă va rămâne măcar un om care se va ruga, va lumina ca o flacără, ca o lumânare care luminează în noaptea întunecată încăperea. Dacă nu va putea să plângă cu lacrimi, să plângă cu sufletul, să geamă și acest lucru va conta în fața Domnului.

Învățăturile și prorocirile Sf Lavrentie Cernigovschi și descrierea vieții sale

Reporter: Părintele nu povestea despre părintele Lavrentie Cernigovski? Despre eșaloane, nu vă amintiți, spunea?

Schieromonahul Serafim (Stoianov):  Părintele spunea că vor veni vremuri când vor veni unii și vor declara că îi vor duce, dar nu îi vor duce! Fiți mereu pregătiți! Iar dacă se va întâmpla nu vă plângeți, nu ripostați, ci mergeți cu bucurie. Să știți că ori acolo, ori aici, ori în altă parte noi ortodocșii trebuie să venim ultimii. Viața noastră este acolo, dar trebuie să ne îndreptăm și să primim aprobare aici.

Reporter: Ați fost apropiat de schimonahia Serghia; ce vă spunea ea despre Biserică, despre viitor, despre aceste timpuri în care trăim?

Schieromonahul Serafim (Stoianov): Nu spunea prea multe, ea povestea despre activitatea sa, despre originile sale, de unde și cum a ajuns ea. Îmi amintesc fiecare cuvânt. Cum Domnul mult a luat-o la Ceruri la vârsta de 6 și 10 ani dar a întors-o înapoi. Și când ea L-a întrebat de ce Doamne pierzi timpul cu mine, de ce mă dai înapoi? El i-a răspuns: pentru că ai să te întorci pe Pământ și vei fi mult prigonită pentru numele Meu. Vei fi chinuită în lagăre, dar vei suporta, ca să nu spui nicăieri că nu L-ai văzut pe Domnul și că nu-L cunoști.

Multora le spunea direct, chiar și unor preoți: În curând vei avea o mireasă. Și adăuga: cu acoperiș și cruce. O întrebam, vedeți maică viitorul nostru și ea spunea, văd, dar viitorul vostru este înainte, veți trăi totul și mai bine să nu știți și să așteptați, decât să știți și să vă înspăimântați. Eu nu voi mai fi, dar voi veți fi și veți trăi totul. Când va începe sistemul eu voi fi încă în viață, dar pe mine nu mă va atinge

Reporter: Și într-adevăr au trecut 4-6 ani de când a trecut la cele veșnice. Maica era oarbă, eu locuiam la o distanță de 280 de km de ea și mereu vedem visuri și aveam viziuni cu ea. M-am trezit și m-am dus la ea. Am intrat în mănăstire și mă rugam, în Biserică era foarte întuneric o singură candelă era aprinsă, și o văd pe maica care avea grijă de ea cum îmi spune: Părinte-diacon du-te la maică ea te așteaptă a spus că ai ajuns deja. În biserică era atât de întuneric de îți dădeai cu degetul în ochi, nici eu nu vedem pe unde merg și maica mi-a spus să intru. Mă apropii de ea și îi zic: Maică de ce m-ați descoperit. Ea a început să râdă ca un copil. Întotdeauna ne punea să ne trezim noaptea să ne rugăm pentru țară și pentru popor, să citim psaltirea, să postim post negru vinerea. Ea vorbea ca un copil, dar dacă era nevoie era foarte directă, chiar dacă era vorba de preot: Părinte, iartă-mă dar cu Voia lui Dumnezeu am să îți spun și Domnul va ierta, binecuvântează. Ea reteza scurt tot ce i se spunea, indiferent de era preot sau ce rang avea.

Reporter: Schimonahia Serghia era sora duhovnicească a părintelui Tavrion. Ei se cunoșteau și își trimiteau unul la altul pe fiii spirituali. Maica a educat o întreagă generație de creștini, și egumenul Mitrofan Voznesenski a fost învățăcelul ei. Ea era condusă de însăși Maica Domnului. Duhovnicul ei era ieromonahul David, clarvăzător ca și părintele Tavrion. Ea avea multe daruri, în special darul de a cere milă pentru răposați. Se știu puține informații biografice despre ea. Se știe că s-a născut în anii 20, la 10 ani a fost tunsă de Arhiepiscopul Filip de Astahani, la 14 ani a fost făcută schimonahie. A stat în închisori din cauza credinței aproximativ 10 ani, a plecat la Domnul în anii 90.

Singura carte despre ea este Călătoria spirituală a fetei oarbe în lumea de dincolo editată cu binecuvântarea Înaltpresfințitului Atanasie, Arhiepiscopul de Permi și Salekan.

Reporter: Veneau mulți la ea?

Schieromonahul Serafim (Stoianov): Foarte mulți din toată țara, din Moscova, din Siberia, Bielorusia, avea fii spirituali în toate colțurile. Ea povestea multora și de multe ori, când ne întâlneam în apartamentul ei de la etajul 6, pentru că nu locuia în mănăstire. Mănăstirea nu o recunoștea pentru că ea îi dezavua în anumite acțiuni.  Puteai să afli în secret de la preoți că ea este adevărată și să mergi la ea. Maica spunea că acei clerici care vor veni să slujească din afară și vor fi puțini, aceia vor fi preoți adevărați.

Reporter: Cum adică din afară?

Schieromonahul Serafim (Stoianov): Adică nu din seminarii, ci din lume și vor fi doar câțiva pe care îi va pregăti Domnul. Și arhiereii care vor avea har vor ști ce se va întâmpla. Ea spunea că vor veni vremuri grele. Biserica care cântă și slujește fără har, nu slujește Domnului. De asta Domnul va alege pentru Biserica Sa preoți adevărați, cu Duhul Sfânt. Nu poți să-L păcălești pe Duhul Sfânt! Ea spunea: Limba flatează, mintea se îndoiește, iar inima spune adevăruri. În inimă trebuie să sălășluiască Duhul Sfânt. Ea spunea: Urmăriți Sfânta Scriptură, pentru că va veni un timp… mai  luați ce puteți de la noi, pentru că va veni un timp când veți fi tulburați și veți vrea să îi vedeți și pe maica și pe părintele, dar ei nu vor mai fi. Și oamenii vor veni la voi. Domnul Dumnezeu îi va trimite la voi ca la un izvor. La voi care veți rămâne pe pământ. Fiți sinceri întotdeauna, spuneți adevărul, ce este scris și ce știți. Veți ca păstorul turmei, Dumnezeu vă va aduce turma iar voi veți fi păstorii. Domnul nu are nevoie de păstor fără turmă, de aceea voi hrăniți-vă turma și hraniți-vă duhovnicește cât aveți posibilitatea.

Reporter: Părinte înseamnă că Schieromonahia Serghia și părintele Tavrion, amândoi spuneau că va veni un timp când nu vor mai fi mari duhovnici și nu vei mai avea la cine să mergi să te informezi, să pui o întrebare?

Schieromonahul Serafim (Stoianov): Da. Adesea ei spuneau că va fi așa o foamete că oamenii vor fi tulburați și vor căuta mâncare. Noi, mult timp nu am înțeles la ce se refereau. Eu credeam că ei prevestesc o foamete, că nu vor mai fi produse alimentare. Eu mă gândeam că nu va mai da roade pământul, dar duhovnicul mi-a citit gândurile și a spus: Foametea de cuvânt, nu va mai avea cine să spună adevărul oamenilor, iar oamenii vor fi tulburați și se vor repezi la oricine poartă barbă, dar de multe ori vor greși și mulți vrăjmași vor purta barbă, se vor masca și vor fi slujitori nu ai Bisericii, ci vor fi din lume și se vor masca se vor preface că sunt preoți. Iar oamenii care nu cunosc Biserica, fără experiență se vor duce la ei și de multe ori aceștia vor duce turma în haita lupilor. Părintele spunea: Va fi foarte trist, rugați-vă ca Dumnezeu să vă păzească, să va apere chiar și pe cei pe care i-a ales dinainte.

Reporter: Părintele Tavrion nu spunea în ce constă pericolul cel mai mare al vremurilor noastre?

Schieromonahul Serafim (Stoianov): El zicea că cel mai periculos este că poporul va fi mințit de păstori. Păstori care vor spune că omul din fața lui spune prostii, că arhiereii au altă părere, că dacă cartea nu este binecuvântată de patriarhul Aleksei al II-lea nu este bună. Atunci exista o autoritatea a arhieriilor și a unor preoți. Acum îi poți recunoaște pe preoți după cum își fac semnul crucii. Nu se poate să îți faci semnul crucii cu cele cinci degete și unii oamenii înțelegeau că preoții adevărați în primul rând dau exemplu și fac semnul crucii cu cele trei degete și îți arată și cum să ții degetele pentru a face cruce. Sunt oameni care fac cruce cu toată mâna sau fac niște semne așa doar să le facă, să alunge muștele, astfel de oameni nu sunt plăcuți Domnului chiar dacă nu au document. Mulți se vor strădui să nu accepte pașaportul dar vor mânca tot ce se vinde în magazine fără să se uite la acele gratii, ceea ce înseamnă că acești oameni deja sunt între gratii. Dacă este să fim vigilenți, nu trebuie să te bazezi doar pe tine, trebuie să-L rogi pe Dumnezeu și să te străduiești. Dacă te vei ruga pentru Rusia în general, deja este un mare beneficiu, pentru că Domnul a spus că nu există o bucurie mai mare decât să pui sufletul în rugăciune, iar a pune sufletul înseamnă să te rogi pentru Rusia, pentru Ortodoxie: Miluiește Doamne Rusia Sfântă și Ortodoxă, ocrotește-o de dușmanii cei văzuți și cei nevăzuți!

În timpul revoluției au fost distruse multe Biserici și va veni vremea și se va vorbi deschis despre asta, se vor construi Biserici în locul celor distruse, dar în acele Biserici nu va mai fi har. Se vor construi pentru alte religii, unite de antihrist. Iar Bisericile care nu vor arăta bine la exterior, Bisericile care au fost închise cândva în acelea va exista har.

Era o plăcere și o bucurie să-l asculți pe părintele. El se contopea cu viața acelor vremuri, vremurile țarului, vremurile lui Petru cel Mare, vremurile țarului Alexei Mihailovici, a patriarhului Tihon,

Reporter: Ce spunea părintele despre țar?

Schieromonahul Serafim (Stoianov): Spunea că este unsul lui Dumnezeu, dar țarul s/a amestecat în treburile Bisericii. În schimb Nicolae al II-lea, niciodată nu s-a amestecat în treburile Bisericii, el propunea Bisericii să găsească rezolvare în Sinod. Doar că el nu a luat în calcul că în Sinod intraseră toți dușmanii lui.

Reporter: Așa spunea părintele că toți erau dușmanii țarului?

Schieromonahul Serafim (Stoianov):Da. Toți erau dușmani. Chiar și unii dintre cnezi erau dușmanii țarului.

Reporter: Părintele a spus că anume Biserica l-a trădat pe țar în 1917?

Schieromonahul Serafim (Stoianov): Da, a spus.

Reporter:  L-a trădat conștient?

Schieromonahul Serafim (Stoianov): Da, conștient. El a spus că Biserica de mult timp trecuse de partea dușmanului, a răstignitorilor lui Hristos. Biserica a uitat jurământul depus în 1613. iată care a fost păcatul Bisericii.

Reporter:  În 1613?

Schieromonahul Serafim (Stoianov): În 1613. El spune că situația ar fi fost alta dacă în Sinod ar fi intrat oameni ai lui Dumnezeu. Dar așa a fost unul singur și Tihon l-a luat să-i fie ajutor. Însă nu i-au dat voie să își desfășoare activitatea, a fost înlăturat.

Mitropolitul Turihanski, Trifon i-a dorit: Să fii ca o piatră.

Reporter: Petr Poleațki?

Schieromonahul Serafim (Stoianov): Da, însă el era necunoscut în Sinod pentru că era venit din lume. Toți au fost foarte mirați când Patriarhul Tihon l-a luat din lume, l-a tuns și l-a pus în funcția de adjunct al său. Unii dintre arhiereii care visau să ajungă adjuncții patriarhului s-au  revoltat. Îi mânca invidia. Nu degeaba Pelaghia Ryazanskaia spunea că ultima ramură a preoțimii va muri de invidie. Dacă vor observa că un arhiereu are viziuni, vor fi foarte invidioși pe el.

Reporter: Astfel zici că nu era Sinod, ci Sinedriu. De asta țarul a fost trădat, din invidie. Ei vroiau să conducă poporul ca Anna și Koriafa. Au alergat după liberate dar s-a dovedit că au alergat după propria lor moarte, pentru că democrația este libertatea dată de Dumnezeu, a căror roade le culegem și în prezent.

Dar dacă atunci Sfântul Sinod era mânat de invidie, despre ce putem să vorbim acum? Despre ce fel de renaștere, despre ce fel de unificare, chiar mai mult decât atât despre ce viață bisericească în general?

În momentul de față cu ierarhia pe care o avem nici nu se poate discuta despre o conducere unică și independentă, dacă atunci au fost mână în mână cu puterea satanistă, acum vedem un complot deschis. Un complot cu moștenitorii acelora care l-au ucis pe țar, cei care s-au spălat cu sânge, au prigonit Biserica și s-au îmbogățit foarte mult pe urma acestor acțiuni

 

Evreii bogați din Rusia sărbătoresc Hanuka în Piața Roșie.

Putin de asemenea i-a adunat pe oligarhi la Kremlin.

Noul președinte are noi oligarhi. Acum locul lor este în afaceri, nu în politică

 

Putin: Voi ați format acest stat, deci trebuie să controlați riscurile structurilor politice și extrapolitice.

Boris Berezovski: Eu nu consider că în Rusia de astăzi a fi evreu este un obstacol pentru a deveni președinte. Eu nu consider așa. După ce am intrat în mișcarea Rusia Liberală, pe care sperăm împreună să îl transformăm în partid, nu am dreptul să afirm că nu am intenția să devin președinte al Rusiei.

Reporter: Doamne miluiește-ne, mântuiește-ne și păzește-ne! Cu adevărat a venit Apocalipsa!

 

Patriarhul Aleksei al II-lea: În 1985 am scris o scrisoare prim secretarului Comitetului Central al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice, lui Mihail Sergheevici Gorbaciov, în care am încercat să îi expun faptul că avem probleme comune pe care trebuie să le rezolvăm împreună. Și acea barieră care a fost în mod artificial creată în anii 20-30 trebuie depășită. Cu părere de rău această scrisoare nu a fost înțeleasă în 1985 și prin intermediului Consiliului pe probleme de religie mi s-a transmis că nu trebuie să mă adresez cu astfel de probleme. Și în curând în 1986 a avut loc depunerea mea în rangul de mitropolit al Leningradului și Novgorodului.

Reporter: Rușine, ce rușine! Biroul politic s-a dovedit a fi mai dedicat în convingerile sale marxiste, decât mitropoliții dedicați Bisericii. Dialogul cu comuniștii era susținut doar de „biserica vie” și de „serghianism”, dar nu cei din Biserica lui Tihon. Iar noi suntem aceeași Biserică a lui Tihon și nu trebuie să căutăm compromisuri cu asasinii țarului și răstignitorii lui Hristos.

Să nu facem compromisuri și chiar să suferim pentru credință după exemplul mucenicului și nici un perete despărțitor între Biserică și autoritățile care au luptat împotriva lui Dumnezeu nu va fi și nici nu poate să fie. Între noi nu este un perete despărțitor, ci o prăpastie din iad. Această prăpastie a fost creată de Dumnezeu și nu se poate anula de nimeni nici măcar de mâna patriarhului și nu pot exista scopuri comune cu puterea care nu a fost stabilită de Dumnezeu decât un singur scop: căința. Prea Sfințitul Pimen niciodată nu ar fi procedat în acest fel. El a stat în lagăre în jur de 10 ani, dar înlocuitorul său Aleksei Ridigher a acceptat și a făcut așa ceva, fără să se consulte cu patriarhul sau cu Sinodul. Un exemplu între ghilimele de ascultare a legilor. În acest mod continuă trădarea lui Dumnezeu și a țarului. De ce să ne mai mirăm că suntem ca niște viermi și încă sperăm că vom primi milă. Părintele Tavrion credea că motivele tuturor acestora este îndepărtarea de credință, asasinarea țarului.

Nu l-au cruțat pe țar din cauza invidiei. Au vrut să trăiască în pace cu Iuda și să împartă puterea cu acesta. Dar dacă ne vom căi, dacă întreaga Rusie se va căi, Dumnezeu ne va trimite din nou un țar, dar acest lucru se va întâmpla înainte de sfârșit.

 

Schieromonahul Serafim (Stoianov): Părintele afirma că dacă un om L-a bucurat cu ceva pe Dumnezeu, neapărat după asta vor urma mari prigoniri și vorbe rele pentru acel om. De asta fiți înțelepți, dacă țarul este făcut una cu pământul, asta înseamnă că a fost bineplăcut lui Dumnezeu. El spunea că țarul a fost unsul lui Dumnezeu și că a trebuit din porunca Domnului să-și ducă până la capăt soarta, că va răscumpăra Rusia prin suferințele sale. Dar Biserica Rusă nu îl va primi mult timp dar până și Biserica Rusa din Afara Granitelor îl va canoniza mai devreme decât cea din Rusia. Vor fi multe frecușuri, mult timp vor fi împotriva lui, vor fi spuse multe lucruri urâte despre el. Oamenii nu vor ști nimic despre el mult timp și când se va apropia timpul proslăvirii Sf Serafim de Sarov atunci dintr-o dată se va vorbi despre el. Dar vor fi multe probleme în Sinod, împotriva lui se vor pronunța mulți arhierei. Însă el va fi proslăvit, dar nu a fi în măsura în care el este slăvit la Dumnezeu.

Patriarhul Aleksei al II-lea: Se proslăvește familia țarului, Împăratul Nicolae al II-lea, Împărateasa Alexandra, prințul Aleksii, prințesele Olga, Tatiana, Maria și Anastasia. Se proslăvesc.

Mitropolitul de Krutitsk și Kolomensk, Iuvenalii (Poreakov): Nu doar abdicarea, noi am studiat mai mult de 10 astfel de probleme și comisia noastră a ajuns la concluzia că nu sunt motive ca acesta să fie canonizat pentru viața și conducerea sa. Noi l-am canonizat dar nu ca om care a suferit pentru Hristos și pentru credință.

Reporter: Va fi vreodată canonizat cum trebuie?

Schieromonahul Serafim (Stoianov): Va fi dar nu acum, atunci când preoțimea va cădea de tot. Acum preoțimea știe dar nu spune poporului.

Dar va veni un timp când poporul se va sătura și va spune, cât se poate să punem numai bandiți. Numai monarhul va putea salva Rusia! Și atunci poporul va veni poate nu în număr mare dar va avea câștig de cauză.

Reporter:  Și atunci va fi proslăvit cum trebuie?

Schieromonahul Serafim (Stoianov): Da, cum trebuie.

Reporter: Ca pe cel care a răscumpărat Rusia.

 

Schieromonahul Serafim (Stoianov): Da, ca pe țarul răscumpărător. Atunci vor plânge și vor cere iertare.

Preot: Doamne iartă-ne pe noi pentru împotrivirea preoților, pentru neînchinarea la mucenicii împărătești și sfinți, pentru că nu facem pelerinaje și nu proslăvim pe mucenicul țarul Nicolae al II-lea, împărăteasa Alexandra, prințul Aleksii, prințesele Olga, Tatiana, Maria și Anastasia și pentru că ați făcut pentru noi o faptă de vitejie și de răscumpărare. Iartă-ne Dumnezeule cel Milostiv!

Schieromonahul Serafim (Stoianov): Sfinții la care se roagă mereu oamenii se află pe pământ. Ei se roagă și ne  îndreaptă spre calea noastră, de asta țarul se află printre noi. Mi-a povestit un general de la Clubul militarilor, cu care demult nu mai țin legătura, că atunci când a început războiul cu Cecenia țarul a venit la un alt general, un prieten.

A intrat la el pur și simplu și i-a spus: Rusia este într-o situație grea, eu sunt țarul vostru, Nicolae al II-lea.

După asta generalul mi-a povestit că a avut a luminare a minții și el l-a recunoscut pe țar. Și l-a salutat: Să trăiți Măria Voastră.

Țarul a spus: Cu toate că Rusia nu m-a salvat pe mine, unsul lui Dumnezeu, eu am primit onoarea ca pe Golgota să răscumpăr Rusia și Domnul vă iartă pe toți, dar trebuie să conștientizați. Cu toate că Biserica nu m-a recunoscut, voi rugați-vă, eu vă voi ajuta cu plăcere, dar dacă mă rugați.

Reporter: Asta înseamnă că poporul rus se va căi?

Schieromonahul Serafim (Stoianov): Da.

Reporter: Va veni căința în Rusia? Spunea părintele Tavrion despre asta?

Schieromonahul Serafim (Stoianov): Da, spunea că Rusia va rămâne cu puțin suflu, dar vor rămâne cei adevărați și ei îl vor proslăvi pe țar și vor rupe lanțurile. A spus că va fi ca la război, poporul rus va fi ca un cadavru și Vestul va călca pe cadavre și se va bucura că Rusia a murit, dar de sub aceste cadavre, poporul rus își va ridica capul și se va ridica din nou. Atunci va apărea din nou puterea.

Reporter: Părintele Tavrion își făcea multe griji pentru Rusia, a spus că va fi foarte greu?

Schieromonahul Serafim (Stoianov): Da, își făcea multe griji, întotdeauna plângea când vorbea despre asta. El spunea: Voi credeți că noi am stat în lagăre din voința celui rău? Nu, noi am stat în lagăre ca să salvăm Rusia, ca ea să nu dispară de pe continent. Ea trebuie să ducă mesajul până la Cea de a Doua Venire.

Reporter: Așa a spus?

Schieromonahul Serafim (Stoianov): Da. Apoi spunea: Nu există altă credință decât cea ortodoxă și nu este altă Biserică decât cea Ortodoxă. Să fiți mândri cu o mândrie smerită că sunteți ortodocși și pe lângă asta că sunteți și ruși.

Reporter: El spunea să ne rugăm pentru Rusia?

Schieromonahul Serafim (Stoianov): Da, spunea. El spunea să plângem! Să ne rugăm pentru apropiați, iar toate rudele sunt în Rusia, rudele noaste reprezintă Rusia. Cu părere de rău va veni timpul când oamenii nu vor înțelege. Vor vedea cum totul decade și se distruge și nu vor ști cum să se lupte cu asta. Vor lăsa totul să se deruleze de la sine. Le va fi indiferent, ei trăiesc. Dar ei nu înțeleg că ei nu trăiesc și își trăiesc ultima suflare. Rusia are nevoie de fiecare suflare și cu cât mai repede va renaște din ruine, cu atât mai repede va primi mila Domnului. Toată lumea va fi ca o pădure tăiată, și toată speranța și atenția va fi asupra Rusiei. Totul va fi pregătit pentru venirea vrăjmașului, dar Rusia va fi în mâinile lui Dumnezeu. Însuși Iisus Hristos va suferi  pentru Rusia, iar Maica Domnului va plânge până în ultima clipă.

Reporter: Acesta este testamentul lăsat de părintele Tavrion.

Testamentul războaielor, a armelor creștinului, scutul este credința noastră. Anii lungi de lagăre l-au călit, nu l-au îndoit ca pe mulți alții, ci l-au învățat să nu facă compromisuri în fața puterii care luptă împotriva Domnului. Această putere și credință față de Hristos ne-a lăsat-o moștenire și nouă. Ceea ce a adunat din experiența sa de viață transmite generațiilor următoare. Dacă totul este sistemul antihristului, se va încheia tot așa, prin despotismul față de cei ticăloși, fricoși, trădători și necredincioși. Dar celor credincioși, părintele a lăsat testament să fie credincioși până la capăt. Să Îl iubim mai mult decât pe sine însuși, mai mult decât pe mama. Dacă nu vom avea o astfel de iubire, niciunul dintre noi nu va suporta nici lagărele, nici torturile, nici prigonirile lui antihrist.

Și dacă acum nu vor rezista în fata cnejilor acestei lumi și în fața lacheilor Sinedriului și vom accepta numerele, pașapoartele, documentele cu atât mai mult nu vor rezista în fața lui antihrist. Să ne izbăvească Domnul prin mila Sa și prin rugăciunile țarului răscumpărător și pe toți cei care au suferit pentru Sfânta Rusie și să ne dea ca noi să putem duce mesajul credinței lui Hristos, stindardul dragostei apostolești, mucenicia lor. Dacă noi vom fi credincioși și Dumnezeu ne va fi credincios și va iubi Rusia.

Cum Israelul a fost poporul Lui și El a fost Dumnezeul lui așa și Rusia va fi via Lui, iar poporul roadele acelei vii.

Roade pentru Împărăția Cerurilor. Amin!

 

Tu unde ești?

Nicăieri, în Rusia

Nu în asta, în cealaltă, a noastră

Care este mai mare,

În Rusia conducătorilor sfinți

A lui Serghii și Serafim

și a țarului mucenic

Acolo este ziua a opta sfântă

acolo este altarul nostru luminos

Acolo este Hristos

Slavă Rusiei celor drepți

a celor care își dau crucea

Tu unde ești?

Nicăieri, în Rusia

Nu în asta, în cealaltă, a noastră

 

 

 

La film au lucrat: ierodiaconul Avel (Semionov)

Serghei Bogdanov

Sincere mulțumiri fiilor duhovnicești a arhimandritului Tavrion pentru amintirile despre părinte, pentru exprimarea curajoasă a poziției lor civile și duhovnicești.

 

Mulțumim și tuturor celor prin a căror rugăciuni și cu a căror ajutor a fost posibilă realizarea acestui film.

 

Dar cel mai mult îi mulțumim Domnului care ne-a dat minte să înțelegem cum prin aleșii Lui sfinți se vestește întregii lumi voința Sa pe care dacă o urmăm putem să ne mântuim.

 

 

În film au fot folosite melodiile lui Aleksandr Vodeakin:

„Două formule ale vieți”

”Rusia celor drepți”

 

Au folosit fragmente din filmele:

„Crucea mântuirii”

„Cei care cred întru tine nu vor muri”

„Ghetismania Împăratului-mucenic”

„Sub acoperemânt evlavios”

„Îngerul bisericii ruse”

”Pământesc și Ceresc”

„Dionisie”

„Cronica secolului XX”

„Monedă de schimb”

„Culoarea războiului”

„Corporația”

„Oligarhii” și altele…

 

Pentru Slava lui Dumnezeu!

Autorii acestui film permit difuzarea, copierea și răspândirea acestui film!

Doamne, ajută-ne pe noi toți, să ne mântuim!

 

Serghei Bogdanov Rusia 2008

Reclame
Acest articol a fost publicat în Porunci si citate alese din Biblie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s