Sarea pamantului 2 seria 2 – Schiarhimandrit Hristofor din Tula

 

Schiarhimandritul Hristofor

 

Autobiografie

 

 

AUTOBIOGRAFIE

 

 

 

TRĂSĂTURI ALE PORTRETULUI DUHOVNICESC

 

 

 

ÎNDRUMĂRI

 

 

PRIVIRE DE ANASAMBLU ASUPRA EVENIMENTELOR DIN RUSIA ŞI DIN LUME

 

 

PROFEȚII

 

 

AMINTIRI ALE FIILOR DUHOVNICEŞTI

 

 

 

CARTE NOUĂ

 

Autor şi compozitor:

ierodiacon Abel

(Semionov)

 

Moscova 2007

 

 

 

Cu binecuvântarea

Prea Sfinţitului DIOMID
episcop de Anadâr şi Ciukotka

 

 

„Aduceţi-vă aminte de mai-marii voştri, care v-au grăit vouă cuvântul lui Dumnezeu; priviţi cu luare aminte cum şi-au încheiat viaţa şi urmaţi-le credinţa”

(Evrei XIII, 7)

 

SAREA PĂMÂNTULUI

 

[Textul cântecului]:

Mă strecor / răzbat printre aschiile lacrimilor de copii

În ţara, natală

În care toate lucrurile se întâmplă de parcă ar fi o glumă

Cu mine, cu mine

 

Cum se poate să obosesc atât de mult

Ajungând la vârsta lui Hristos

Doamne!

 

Iar în jur, de parcă am fi la paradă,

Toată ţara păşeşte spre iad,

Pe calea largă

 

Cum se poate să obosesc atât de mult

Ajungând la vârsta lui Hristos

Doamne!

 

Iar în jur, de parcă am fi la paradă,

Toată ţara păşeşte spre iad,

Pe calea largă

 

Patria mea, ce se întâmplă cu tine?

Patria mea, ai luat-o razna.

 

Timpul deja se vede. Timpul trece.

Stareţii se roagă, Se apropie sfârşitul.

Spunea părintele, că va veni timpul, când femeile vor purta haine bărbăteşti, cap bărbătesc. Aşa spunea părintele. Şi l-am întrebat: „Cum adică vor purta cap bărbătesc?” Şi părintele a spus, că toate vor fi tunse, toate vor purta pantaloni, da, toate femeile vor îmbrăca pantaloni, chiar şi cele în vârstă.

 

Reporterul:

Dar părintele a spus că acest lucru este păcat?

 

Da, cum să nu. Spunea. Odată au adus la el nişte fetiţe mici, şi atunci doar începuseră această modă cu pantalonii. Şi părintele a spus: „Luaţi-o imediat, eu nu am să o împărtăşesc”.

Şi era o fetiţă mică.

Şi părintele a apus: „Să nu se mai apropie de mine astfel de persoane”.

Este un mare păcat. Nu se cuvine. Ce a fost stabilit, aceea trebuie să şi porţi.

Aceasta nu este o îmbrăcăminte pentru voi”.

 

Înscris pe piatră:

Aici va fi amplasat un MONUMENT.

În acest loc au fost îngropate peste 2500 de persoane,

ucise fără nici o vină între anii 1937-1938 , victime ale fărădelegilor staliniste”.

 

 

Al doilea film

 

Schiarhimandritul

HRISTOFOR

 

Partea a doua

 

Părintele Hristofor făcea parte din acea generaţie a poporului rus, pe ale căror umeri a căzut toată povara revoluţiei şi conducerea sinistră ulterioară  a noului stat şi a noii puteri bolşevice.

Pe dărâmăturile gigante ale Rusiei monarhice, se ridica un idol la fel de gigantic şi însetat de sângele creştin, necredință şi minciună. Nici un alt popor nu a vieţuit pe astfel de contraste, cum a vieţuit şi vieţuieşte pînă prezent Rusia. Şi cel mai important paradox al tuturor acestor contraste reprezintă credinţa în nimic.

Ne numim „Aleşi de Dumnezeu”, dar ne-am trezit izolați de credinţă. Această tragedie a multora generaţii de oameni, îl necăjea foarte mult pe părinte. El înţelegea, că revoluţia a avut loc pentru că poporul s-a îndepărtat de Dumnezeu. De aceea, credinţa în Dumnezeu era considerată de părinte ca un foarte mare dar.

Părintele spunea: „O mare fericire pe pământ reprezintă credința în Dumnezeu”.

În viziunea părintelui, lumea era grav bolnavă, iar cauza principală a bolii consta în lipsa dragostei. Părintele spunea, că însăşi modul de viaţă a omului modern este foarte păcătos şi de aceea toţi păcătoşii sunt grav bolnavi.

Încă în anii ’60 – ’70, părintele spunea despre viitoarea decădere morală, şi aceasta se va întâmpla după distrugerea ateismului, necredința va fi preschimbată cu depravarea vieţii, beţie, trândăvie, hoţie, preocuparea cu mistica Orientală, vrăjitorie, modelelor din Occident.

 

Veaceslav ASTAHOV

 

Părintele Hristofor a fost acel vas al harului Duhului Sfânt, care ne-a descoperit nouă ce se va întâmpla în vremurile de pe urmă, ce ne aşteaptă. Bineînţeles că atunci nu înţelegeam, dar acum înţeleg, atunci însă nu înţelegeam pentru că făceam primii pași în credinţă.

 

Dar părintele vorbea despre vremurile din urmă, că va veni un astfel de timp, şi zicea aceste lucruri încă în anii ’70, că va avea loc o mare lepădare de adevărul Domnului, oamenii vor primi numere, paşapoarte, vaucere şi alte acte ale lui antihrist, despre care în anii ’70 încă nu se ştia, dar părintele spunea, că astfel de lucruri se vor întâmpla. Duhul Sfânt i-a descoperit. Pentru că părintele era foarte văzător cu duhul şi cunoştea gândurile şi intenția gândurilor noastre. Era cu trupul în Tula, iar cu duhul a fost văzut în Kulipanevo, umbla pe câmpurile de pe lângă mănăstire.

Părintele spunea încă în anii ’70, că la început oamenilor li se vor da vouchere, iar cel care le va primi se va afla cu un picior în iad. Şi dacă nu se va căi, atunci în vecii vecilor se va duce în întunericul cel mai de jos, în focul cel veşnic.

Apoi părintele spunea, că peste un timp vor da paşapoarte, ruseşti, paşapoarte noi, şi cel care îl va lua, şi apoi va lua cartele, documentele lui antihrist, acela va fi asemenea trădătorului lui Hristos.

Astfel părintele prevenea din timp despre acele timpuri care deja s-au apropiat şi noi le vedem, că mulţi oameni din cauza ignoranței şi a necunoaşterii a întregului adevăr a lui Dumnezeu ce ni se descoperă prin orice mijloace, de la televizor, din reviste, din spusele Sfinţilor Părinţi,  a stareţilor de la Athos, care ne-au spus: „Să nu luaţi, să nu luaţi”:

Dar oamenii nu înţeleg şi merg pe calea pe care nu ar trebui să meargă, şi despre care ne-a prevenit părintele Hristofor. „Să nu vă abateţi de la această cale!”.

Şi probabil de aceea se şi numeşte „turmă mică”, deoarece oamenii vor rămâne în minoritate, dar vor lupta pentru credinţa în Hristos.

 

Reporterul:

Veaceslav, părintele chiar aşa a și spus, că va avea loc căderea clericilor, că foarte mulţi oameni vor accepta toate aceste acte?

 

Părintele spunea, că va fi lepădare de credință. Probabil că apostazia va avea loc aşa cum ne-a prevenit şi Sfântul Apostol Ioan Teologul: că vor fi aplicate inscripţii, adică oamenii pe atunci încă nu înţelegeau, ei ştiau că aceasta se va întâmpla, dar cum anume se va întâmpla nimeni nu ştia.

 

FEDERAŢIA RUSĂ

TITLUL DE VALOARE DE STAT

1992

TITLU (CEC) DE PRIVATIZARE

00 000

ruble

 

Să ne amintim, că voucherul este o simplă hârtie, iar părintele a spus, că oamenii care îl vor accepta vor arde în focul veşnic.

 

Text pe ecran:

Voucherul putea fi investit in fonduri speciale de vouchere

şi pe baza acestui voucher putea fi cumpărate acţiuni la întreprinderi de stat.

 

Ce am mai putea spune de paşapoarte…. Părintele spunea, spunea, spunea şi spunea multor oameni, pe toţi fii săi duhovniceşti i-a prevenit, că vor veni vremurile lui antihrist. „Feriţi-vă să acceptaţi ceva. Nu acceptaţi nimic. Indiferent ce vă vor propune”.

Şi după cum a spus Matrona: ”Vor aşeza în faţa voastră crucea şi pâinea, voi însă să alegeţi crucea”. La fel spunea şi părintele, „Urmaţi-l pe Hristos”.

 

Nina NOVIKOVA

 

Referitor la acest aspect vreau sa spun că părintele se ridica şi spunea un singur lucru: „Aveți grijă să nu fiți înșelați. Pentru că vor acţiona cu mare viclenie”.

Da, acesta este singurul lucru pe care îl spunea. Am auzit aceasta cu urechile mele. Părintele spunea: „Feriţi-vă să nu vă înşele”. Pentru că vor acţiona cu mare viclenie şi chiar persoanele inteligente vor putea greși.

 

Reporterul:

Dar părintele nu atenţiona, că totul se va întâmpla prin mijloace electronice, calculatoare?

 

Nu. Nu spunea acest lucru. Pur şi simplu spunea, că astea toate se vor întâmpla, adică nereguli referitoare la pașapoarte. Aşa ne spunea. Dar nu spunea nimic referitor la mijloace electronice sau prin maşini. Spunea că la sfârşit totul se va face prin aceste paşapoarte.

 

Reporterul:

Dar spunea, că nu avem voie să acceptăm nici un fel de acte?

 

Da, doar despre asta şi vorbea. „Nici într-un caz, spunea. Domnul stă la uşă”.

Chiar lovea cu degetul în masă: „Aveţi mare grijă. Fiţi foarte atenţi!”.

 

Monahia Serafima (Poşehonova)

 

Părintele m-a întrebat: „Dar de ce ai în paşaport un nume, dar ai fost botezată cu un alt nume”.

 

Şi m-am gândit, cum de a aflat părintele?

Da, părinte, a fost la modă, la modă, şi mi-au dat un nume, dar eu nu am afişat acest lucru.

Părintele mi-a spus, că dacă vei reuşi, ar fi mai bine să modifici, pentru că vor fi paşapoarte noi.

 

Reporterul:

Părintele voia să vă atenţioneze că nu avem voie să le acceptăm?

 

Probabil că da, pentru că atunci nu am dat mare atenţie acestui amănunt, crezând că voi avea timp să-mi fac poza, să-l primesc, dar nu prea am avut timp şi nu am modificat numele. Iar apoi a avut o discuţie cu alte femei, venite din sat, pe care nu le cunoşteam, deoarece părintele era vizitat de foarte multe persoane. Şi acestea l-au întrebat: „Părinte, ce să facem, cum să procedăm acum cu noile paşapoarte şi cu voucherele?”.

Şi părintele a spus, că „Totul a început cu voucherele şi că nu avem voie să acceptăm voucherele. Eu nu le accept şi vouă nu vă recomand să le acceptaţi.

În acest fel noi vindem bunurile ţarului nostru Nicolae”.

 

 

Text pe ecran.

Prin decizia părintelui privatizării Anatolii Ciubais, fiecare cetăţean al Rusiei trebuie să-şi primească partea sa din patrimoniul imens, acumulat în timpul puterii sovietice, sub formă de cec de privatizare, voucher.

 

Reporterul:

Dar ce opinie avea părintele despre ţar? Atunci încă nu era canonizat.

 

Părintele avea deja o fotografie, pe care mi-a dăruit-o mai apoi şi pe care o mai păstrez, o fotografie cu toată familia ţaristă. O fotografie mare, în ramă. Şi îmi plăcea foarte mult. Se afla pe dulap, la înălţime. Şi doar mai târziu mi-au dăruit-o. Părintele a primit-o în dar şi o iubea foarte mult.

 

Reporterul:

Dar părintele nu spunea că asupra poporului rus se află păcatul foarte greu al uciderii ţarului? Nu spunea acest lucru?

 

Mie nu mi-a spus, poate că altor persoane le-a spus. Dar spunea, că ţarul este unsul lui Dumnezeu, şi poporul încă îl va mai plânge.

 

Reporterul:

Dar părintele nu spunea, care este cauza pentru care Rusia suferă astfel de necazuri?

 

Noi am întrebat de părinte, cum e această putere, iar părintele a răspuns: ce putere, să vă rugaţi doar, pentru că va fi un altul tânăr, care cu adevărat vă va încurca”.

Aşa a spus părintele, vă va încurca.

 

Reporterul:

Deci era vorba despre Elţin?

 

Elţin va pleca, dar va veni altul mai tânăr, iar acela vă va încurca, şi atunci veți înţelege.

 

Iar noi nu dădeam atenție acestui fapt, credeam că toate acestea vor trece cumva, şi abia acum am înţeles viaţa şi unde ne conduce sistemul, în lagăre de concentrare electronice.

 

Reporterul:

Dar părintele spunea, că ne vor da numere, că totul va fi electronic, ne atenţiona?

 

Părintele spunea, că deja nici paşaportul sovietic nu mai aveam voie să-l acceptăm deoarece taina se afla în cifre. Aşa a spus părintele, că taina oricum este ascunsă în numerotare.

 

Dar de ce apare numărul? Pentru că după anul 1917, când poporul s-a întors de la unsul lui Dumnezeu şi l-a trădat în mâinile jidovilor, poporul a încetat să-i mai slujească lui Dumnezeu, ci diavolului.

Principala întrebare a Apocalipsei este întrebarea despre putere. Cu-i ne închinăm? Fiarei din beznă sau Domnului din Ceruri? Cu-i urmăm? Bolşevicilor sau Unsului? Ce alegem? Democraţia prezentă sau puterea de la Dumnezeu?

 

Puterea de la Dumnezeu, de la Dumnezeu se dă. Pe aceasta nu o poţi câştiga cu arma. Nu o poţi câştiga prin lupta de partid, şi nici prin programe economice sau politice nu o poţi dobândi.

 

Text pe ecran:

Elţin şi guvernul tânăr desemnat de către acesta se bazau pe clasa antreprenorilor, care încă nu exista.

 

Puterea de la Dumnezeu se obţine prin rugăciune.

 

 

Reporterul:

Dar părintele nu spunea că asupra poporului rus se află păcatul foarte greu al uciderii ţarului?

 

Spunea acest lucru, spunea. Spunea că ţarul trebuie venerat, iubit, după cum putem, ca să ne curăţim sufletul.

Părintele spunea, că ţarul nu este vinovat, iar noi toţi am greșit faţă de el. Ţarul a ales să pătimească pentru întreg poporul.

 

Reporterul:

În prezent există o polemică foarte nesănătoasă referitoare la această problemă, referitoare la vină..

 

Şi atunci, în timpul părintelui exista această polemică. Spuneau că ţarul nu trebuia să renunţe la tron, dar părintele spunea, că nimeni nu ştie, dacă trebuia sau nu trebuia. Părintele spunea, de ce Pavel a avut un vis, ei au citit peste o sută de ani hârtia respectivă, şi că nu a fost cu nimic vinovat. Părintele spunea, că toate s-au petrecut cu purtarea de grijă a lui Dumnezeu. Nu au fost cu nimic vinovaţi. Totul trebuia să se întâmple astfel. Pentru că l-a întrebat şi pe Ioan de la Kronştadt.

Părintele îl iubea foarte mult pe Ioan de la Kronştadt, şi a citit multe scrieri ale acestuia, cred că avea toate scrierile lui Ioan de la Kronştadt. Şi ţarul fuseseră de trei ori la Ioan de la Kronştadt, chiar şi atunci când era decedat.

 

Text pe ecran:

Oraşul Sankt-Petersburg

Mănăstirea de maici Sfântul Ioan

 

Veniseră la Ioan de la Kronştadt împreună cu câteva persoane şi cobora la părintele.

 

Reporterul:

Adică părintele Hristofor spunea că…

 

Da, părintele spunea, că mereu se adresa lui Ioan de la Kronştadt. Spunea că Rusia este în viață datorită lui. Spunea astfel.

 

Maria ROMANOVA

 

Trebuie să ne căim. Toți am greșit.

 

Reporterul:

Aşa spunea, da?

 

Da, da, da. Spunea că a fost foarte credincios, toată familia era bună. Şi i-au distrus pe toţi. Şi pentru ce anume? Pentru credinţă, doar pentru credinţă. Un astfel de ţar niciodată nu va mai exista.

 

Monahia Anastasia (Uşakova)

Este nevoie de căinţă, ca toată Rusia să se căiască, ca să avem un nou ţar. Şi acesta nu va veni până când toţi nu se vor căi şi va trece războiul. Şi doar după aceasta vom avea un nou ţar.

 

Şi părintele spunea, că până când nu ne vom căi, nu vom trăi bine, nu, nu vom trăi, ci toţi vom fi plini de sânge, ne vom scălda în sânge, pentru că suntem asemenea criminalilor, până când nu ne vom căi cu căinţa mare pentru păcatul uciderii ţarului.

 

 

Dar în prezent înţelegem toate aceste lucruri, înţelegem, că marea tragedie s-a întâmplat cu Rusia, că a avut loc o ucidere rituală, condusă de Comitetul sovietic al poporului şi poporul rus a predat familia ţaristă şi nu şi-a protejat unsul lui Dumnezeu. Şi s-a vărsat sânge sfânt. Şi ţarul nostru este într-adevăr răscumpărător, asemeni lui Hristos, ne-a răscumpărat prin Preacuratul său sânge, tot poporul care vieţuieşte în lume, la fel şi ţarul a răscumpărat toată Rusia noastră.

Şi din ce cauză ne aflăm acum într-o astfel de situaţie? Pentru că poporul nostru nu s-a căit, chiar şi Patriarhul a spus, că poporul rus nu s-a căit de păcatul uciderii ţarului. Este o mare nenorocire şi o mare tragedie a Rusiei.

 

Cântec:

S-au deschis cu trosnet cerurile

Şi cu ţipăt s-au năpustit din acel loc

Tăind capetele bisericilor

Spre slava noului ţar şi apariției lui Iuda

 

Text pe ecran:

Jos puterea veche.

 

Clericii bisericilor din Kremlin au oficiat o rugăciune cu urări de mulţi ani Statului Rus şi Noului Guvern.

 

Continuare cântec:

Te-au legat strâns şi te-au îngenuncheat

A sclipit toporul de-asupra călăului

Şi ţi-a citit condamnarea ţarul, însetat de sânge, marele geniu.

Rusia.

 

Cu puţin timp înainte de moarte, părintele Hristofor spunea, că în viitor ne aşteaptă probleme şi va fi foarte, foarte greu. Spunea că toate semnele venirii lui antihrist sunt evidente, şi aceasta înseamnă că trebuie să fim atenţi ca să nu cedăm ispitei, să nu cădem în ispită. Căci pentru ca oamenii să-l accepte pe antihrist şi pecetea acestuia, trebuie ca mintea să li se îndobitocească, raţiunea să li se întunece, ca să cadă ispitei şi să vieţuiască doar cu interese pământeşti.

Părintele spunea, că cel mai important este să păstrăm ortodoxia. Tocmai aceasta nu-i permite lui antihrist să vină în lume, nu-i dă voie acestui încornorat. Iar dacă nu-i permite, înseamnă că încă este devreme să se întrupeze, căci trebuie să-şi bage botul peste tot, pe toți să îi ispitească. Iar Rusia este luminătorul lumii, şi acesta trebuie stins, şi de aceea Rusia rabdă asemenea necazuri.

 

Amintindu-ne de anii trecuți, părintele spunea, că prigoanele şi suferinţele îi uneau pe oameni, iar libertatea i-a lipsit de minte, i-a înebunit. Spunea, că libertatea pentru păcătoşi îi face liberi pentru păcat. Aşa spunea părintele, că va veni un timp, când va fi libertate, şi veţi vedea, ce înseamnă acest lucru. Se va împrăştia turma, dacă va deveni liberă. De aceea în recunoaşterea ispitelor celui viclean, este focalizată în prezent toată fiinţa mântuirii noastre. Aceasta este particularitatea timpului nostru. Toate faptele noastre bune, jurământul monahal, rânduielile din chilie, rugăciunile, milostenia, frecventarea bisericii, slujbele divine, împărtăşirea cu Sfintele lui Hristos Taine, toate acestea îşi vor pierde sensul, dacă nu vom recunoaşte acţiunea ispitei.

De aceea păstrarea raţiunii trează, a discernământului sănătos, şi neprimirea a nimic nou, nimic de la această putere, părintele o considera ca fiind virtutea supremă.

Părintele vedea foarte bine, că globalizarea duce la antihrist, că se petrec evenimente înfricoşătoare, proorocite de Evanghelie.

 

Iar atunci când pe produse au apărut pentru prima data coduri de bare, părintele a arătat spre acestea şi a spus: „Iată, acestea sunt! Acestea sunt!”.

Adică tocmai acele „inscripţii ale lui Antihrist”, pecetea sa, despre care se spune în Apocalipsă. Şi părintele nu binecuvânta să cumpărăm mărfuri cu această imagine.

 

Text pe ecran:

Sistem unic de codificare a produselor

6    6     6

 

 

Toate acestea se desfăşoară prin sistemul computerizat de identificare. De aceea părintele era foarte pornit împotriva calculatoarelor. Părintele spunea, că aceasta este „Maşinărie satanică”.

Părintele nu binecuvânta să primim ceva electronic şi spunea, că atunci când ne vor da numere electronice, acestea nici într-un caz nu trebuie luate.

Acum noi ştim că este vorba de codurile numerice personale, fiscale, de pensii, medicinale, dar pe atunci părinte spunea simplu: „numere”.

Şi părintele în general nu binecuvânta să primim ceva, nici un fel de acte, nici un fel de paşapoarte.

 

Reporterul:

Părintele a spus că vor mai fi prigoane?

 

Vor fi prigoane, aşa a spus părintele.

Va veni timpul şi nu vor fi nici gaze şi nici apă. Toţi vor fugi către sate, totul va fi închis.

L-am întrebat pe părinte, cum se poate întâmpla aşa ceva? Şi mi-a spus, că voi afla.

Temeţi-vă, căci nu vor fi nici gaze şi nici apă.

 

Reporterul:

Dar părintele nu spunea, că trebuie să achiziţionăm căsuţe cu terenuri?

 

Spunea. Da, părintele spunea asta.

 

Reporterul:

Şi spunea că vor fi prigoane?

 

Va fi o prigoană mare. Părintele a apus, că-i vor prigoni pe călugări, îi vor prigoni foarte mult. Iar cei care nu vor avea casă, vor muri pe drumuri.

 

Reporterul:

Dar nu spunea, că se va îndepărta harul de la biserici? Că nu vom mai avea voie să mergem la biserică? N-aţi auzit?

 

Eu nu am auzit de astfel de lucruri. Dar părintele a spus, că trebuie să frecventăm până la sfârşit biserica: Până la sfârşit. Probabil până la … pentru că ştiu, că schiarhimandritul Kukşa din Odesa, îi spunea uneia dintre fiicele sale duhovniceşti, unei schimonahii, îi spunea, că va venit timpul, când pe pământ vor fi doar biserici catolice, şi tocmai atunci nu va fi voie să frecventăm biserica. Iar pe voi Domnul vă va proteja, adică vă va ascunde în pustie şi vă veţi ruga, rămăşiţa creştinilor care va rezista până la sfârşit.

Părintele zicea să luptăm împotriva acestui sistem a lui antihrist. Cu mare stricteţe.

 

 

Schimonahia Piama (Kasatkina)

„Va veni un astfel de timp, că vă veţi împărtăşi în catacombe”, spunea părintele.

Şi l-am întrebat: „Părinte, dar ce înseamnă catacombe?”

Şi mi-a spus, că catacombele sunt beciuri. Şi a spus, că trebuie să ne pregătim vin Cagor şi prescură si făină, astfel încât să avem cu ce să ne împărtăşim. Şi a spus, că nu va exista nici o biserică rusă. Nici o biserică rusă.

 

 

Reporterul:

Chiar acest cuvânt a folosit?

 

Da. da. Aşa a spus.

 

A spus, că catolicii vor veni într-o zi.

 

Da, aşa a spus.

 

Şi spunea părintele, vă vor căuta pe strazi şi vor duce oamenii în biserici.

Iar cei ce se vor căi, părintele spunea că nu trebuie să intre acolo să se căiască.

 

Şi părintele spunea, că trebuie să plângem foarte, foarte mult, să ne rugăm, ca Domnul să ne ierte pentru faptul că ai intrat în acel loc, să vezi, ce se petrece acolo.

 

Şi vor mâna oamenii în mod forţat zicând: „Cum adică mai întâi aţi dorit, iar acum nu mai doriți să intraţi”.

Iar pe cei care nu se vor duce, vor începe să-i prigonească.

 

Spune-ne, părinte, ce ne aşteaptă. Pentru că ştiu, că Dumneavoastră, pe toate, pe toate le cunoaşteţi. Spuneţi-ne în numele lui Dumnezeu. Spuneţi-ne, părinte, că după Dumneavoastră nimeni nu ne va mai spune. Spuneţi-ne ce ne aşteaptă.

Şi părintele a răspuns: „Uite, citeşte, dacă atât de mult vrei”.

Şi eu am aşezat aşa mâna, iar el şi-a lipit mâna sa, şi parcă am citit de pe o coală de hârtie:

„Iar dacă nu veţi fi de acord cu ei”, cu cineva, nu ştiu cu cine, „dacă nu veţi fi de acord cu ei, vă vor duce departe, departe, şi vă vor distruge”.

 

Şi i-am răspuns: Părinte, mie nu-mi trebuie altceva, e cea mai ușoară moarte.

Voi avea în curând 80 de ani, ce să mai aştept.

 

 

Părintele spunea, că la Soloveţ ne vor distruge pe toţi. Toţi cei care printre primii nu vor lua paşaportul, pe toţi îi vor duce imediat la Soloveţ. Nu va fi hrană şi într-o singură noapte ne vor distruge pe toţi, şi ne vor aşeza într-un singur mormânt.

Acest lucru îl spunea părintele, că la Soloveţi pe cei dintâi imediat îi vor distruge.

 

Stăteam lângă biserică şi mâncam după slujbă. Fiecare a scos ce avea prin geantă. Era vară, era bine,cald. Şi deodată de după colţul bisericii au apărut patru stareţi. Iar Pimen era deja pe moarte. Deja se știa că în curând va muri. Pimen. Iar aceşti stareţi au apărut şi ne-au privit, în timp ce noi stăteam şi mâncam. Şi au spus: „Ultimul patriarh moare. Ultimul patriarh moare. Pimen. Iar voi ce faceţi?” Iar noi stăteam fără nici o grijă şi mâncam. Şi au spus: „Rugaţi-vă lui Dumnezeu. Rugaţi-vă lui Dumnezeu, rugaţi-vă lui Dumnezeu, căci moare ultimul Patriarh”.

Iar eu mă întrebam, de ce vorbesc în acest fel? Nu vor mai găsi un alt patriarh? Nu reuşeam nicidecum să înţeleg acest lucru.

 

Maică, și când el nu va mai fi, va fi și mai rău.

Iar apoi ce se va mai întâmpla, Dumnezeu să ne ferească.

 

Reporterul:

Egumenul Ieronim, care a murit, spunea, că va veni timpul când se va ridica un arhiereu împotriva altui arhiereu.

Iar eu i-am spus părintelui Chiril aceste cuvinte, acum vreo două săptămâni,  iar el mi-a răspuns: „Da, aşa va fi”. Şi a confirmat acest lucru, de parcă s-ar înţelege de la sine, că chiar aşa se va întâmpla.

 

Patriarhii trebuie respectați, pentru că nu sunt așezați de oameni. Dar ce anume vor face, vor răspunde pentru toate.

 

Reporterul:

Iar pe Pimen părintele îl respecta?

 

Foarte mult! Foarte mult!

Iar atunci când a fost celălalt, și au zis: Parinte iată Patriarhul nostru, el a spus: Aceasta…Ei…Privește ce este aici….

El încă nu-şi scoseseră insigna roşie, pe care o avea de la puterea sovietică. Nici nu ştiu ce fel de insignă era. Puteţi să o vedeţi când priviți poza acestuia.

Ei, vedeţi al cui este.

 

Părintele vorbea şi despre căderea bisericii. Că îi vor impune ecumenismul şi va avea loc o catolicizare puternică a Rusiei. Şi mai spunea, că va fi inventată o oarecare viclenie, şi la Tula vor rămâne doar 2-3 preoţi adevăraţi. Iar apoi, tăcând, a adăugat: „Bine ar fi, dacă ar fi doi. Măcar unul dacă va există datorită rugăciunilor celor care se roagă”.

Părintele chiar aşa şi spunea, că aproape toţi clericii îl va trăda pe Domnul Dumnezeu, vor cădea ispitei „numerelor”, căci toate acestea înseamnă renunţare la Hristos, şi nu doar o simplă renunţare, ci repetarea trădării lui Iuda.

Prevăzând căderea acestora, spunea, că Vlădica Serapion este ultimul Mitropolit Ortodox în Tula, care s-a luptat pentru credinţă. Iar Pimen a fost ultimul Patriarh ortodox. Şi spunea aceste lucruri pentru că știa, că după moartea acestora, numerele, paşapoartele noi şi în general toate cele electronice vor fi întroduse peste tot, iar arhiereii vor binecuvânta toate aceste lucuri.

 

Reporterul:

Şi ce atitudine avea părintele faţă de calculatoare, faţă de toate echipamentele electronice?

 

Părintele a fost împotriva televiziunii, împotriva inovaţiei, împotriva calculatoarelor. Toate acestea îi erau străine. Doar rugăciunea trebuie să fie pe buze, rugăciunea şi iarăşi rugăciunea.

Oamenii s-au îndepărtat de comunicarea cu Dumnezeu, comuniunea cu Dumnezeu s-a răcit. Aceasta este rădăcina tuturor necazurilor. Oamenii au iubit mai mult lumea, decât pe Dumnezeu.

 

 

Reporterul:

Dar părintele spunea că va fi foamete?

 

Da, spunea că va fi foamete.

 

Reporterul:

Şi atunci cum să ne salvăm? Ce să mâncăm?

 

 

Părintele spunea, că nu avem nevoie de multe lucruri, dar pentru zece zile trebuie să avem apă şi pesmeţi. Să avem rezerve pentru zece zile. Pentru că uneori se vor petrece astfel de lucruri, încât nici de acasă nu vom putea ieși.

Spunea că foametea nu va veni deodată, ci pe neaşteptate. Vor exista de toate, iar apoi dintr-odată toate vor dispărea şi va fi foamete.

Vor putea chir să ne forţeze pentru anumite lucruri. De aceea părintele spunea, că trebuie să avem rezervă de apă pentru zece zile. Iar pentru cei aleşi se va reduce.

 

Reporterul:

Adică în ultimii săi ani părintele avea o poziție apocaliptică, da?

 

Da, da. Odată în timp ce aşteptam să-mi vină rândul, fiind uşa deschisă am ascultat o discuție. Probabil că era cineva mai duhovnicesc care discuta cu părintele. Pe atunci eu nu mă pricepeam foarte mult în astfel de probleme. Şi părintele a spus că „nu e timpul politic, ci apocaliptic”.

 

„Nu e timp politic, ci apocaliptic”.

 

 

Părintele a spus, că Domnul a adăugat douăzeci şi şapte de ani. Şi au trecut nouă ani de când a murit părintele. Şi iată din spusele sale mai rămâne puţin timp. După spusele părintelui. Din douăzeci şi şapte scădem nouă şi ne mai rămân optsprezece ani.

Părintele spunea că în timpul acestor ani vor fi nenorociri cumplite.

 

Reporterul:

Aşa a spus părintele?

 

 

Da. Trebuie să fie război, trebuie să fie foamete. Iar foametea este ceva înfricoşător. Va fi foamete mare.

Stareţii se roagă foarte mult, ca să nu fie război, iar după război deja va fi foamete.

Iar dacă nu va fi război, va fi rău. Totul va pieri. Spunea că războiul va fi scurt, dar totuşi oamenii se vor mântui, mulţi oameni se vor mântui. Iar dacă nu va fi război, nimeni nu se va mântui.

 

Reporterul:

Iar despre biserică părintele spunea ceva?Vă mai amintiţi?

 

Spunea că biserica va fi cuprinsă de răceală. Toate întrebările le vor soluţiona, totul se va face, dar nu vor oferi oamenilor dragoste sufletească.

Dacă nu mă înşel şi am înţeles bine, vor fi atrași tot mai mult de bani.

 

Părintele spunea, că modalitatea de slujire se va schimba, vor oficia slujbe catolice. Trebuie să luaţi aminte, spunea el. Vor citi „Tatăl nostru”, „Crezul”, atunci să nu frecventezi biserica. Atunci nu vei mai avea ce face. Gata! Cu siguranţă vor fi schimbări majore. Aceste lucuri se vor întâmpla cu siguranță. Nu vei mai avea unde să mergi.

 

Părintele mai spunea despre moaştele lui Eufrosinia, că nu trebuie să scoatem moaştele, pentru că le vor întina.

 

Reporterul:

Exact aşa spunea, da?

 

Da. Nu trebuie, pentru că le vor întina. Să rămână înmormântată aşa cum este.

 

Da, într-adevăr, le vor întina. Părintelui chiar îi părea rău că au aflat de moaştele Preacuviosului Ambrozie de la Optina pentru că, spunea părinte, pot să-şi bată joc de ele.

De ce să ne mirăm, din moment ce am acceptat ceea ce este ticăloşie în faţa Domnului Dumnezeu. Pentru aceasta Domnul va permite să se petreacă cele petrecute în anul 1917.

Dar în mod specific oare ce am putea face?

Părintele Hristofor şi noi toţi înţelegem foarte bine, că globalizarea nu o poţi opri, dar noi putem să nu participăm la aceasta. Putem respinge acest sistem. Mai bine să fim prigoniţi, dar liberi. De aceea, părintele de mult timp binecuvânta achiziţionarea de căsuţe cu terenuri, spunând, că „pământul ne va hrăni”.

 

Monahia Anastasia (Uşakova)

 

Părintele spunea, că va veni timpul, când va fi foamete, o foamete înfricoşătoare. Oamenii vor muri de foame prin apartamentele sale, trupurile vor sta aruncate, nu va fi apă, nu va fi lumină, nu vor fi gaze, nimic nu va fi, şi trupurile oamenilor vor sta împrăştiați prin apartamente. Iar cei care vor cumpăra case şi cine are casă, va lucra pământul şi Domnul îi va hrăni.

Părintele spunea să plecăm din oraşele mari, să nu rămânem în oraşe.

 

Reporterul:

Şi când spunea părintele aceste lucuri? În anii ’70? ’80? Când spunea?

 

Da, spunea prin anii ’70.

Părintele spunea să cumpărăm măcar o colibă şi imediat să săpăm o fântână, ca să avem apă. Şi spunea să plantăm sălcii. Părintele spunea că va veni un timp, când va fi căldură foarte mare, totul se va usca, toate râurile, iazurile vor seca, iar gheţurile din nord se vor topi, iar munții se vor muta din loc. Iar apa va seca, nu va exista apă. Şi atunci cei care au plantat sălcii, vor găsi mereu sub salcie pământ umed. Spunea părintele că atunci să ne rugăm Domnului, să luăm puţin pământ, să-l facem ghem și să-l însemnăm cu semnul crucii şi să-l mâncăm. Şi aceasta ne va ține loc de pâine şi de apă.

 

Reporterul:

Înseamnă că va fi mare foamete.

 

Va fi foame. Părintele spunea că va fi o foamete înfricoşătoare.

Părintele mai spunea, că timp de 7-9 ani va fi un fel de oscilare, fie va fi arşiţă şi totul se va usca şi nu vom reuşi să strângem recolta, fie va fi ploaie, recolta va fi bună, bogată, Domnul va da roadă, dar nu vom reuşi să strângem recolta, vor începe ploile şi totul va putrezi. Oamenii nu vor strânge recolta. Astfel de lucuri spunea părintele.

 

Reporterul:

Dar dacă părintele atenţiona cu privire la acestea, înseamnă că trăim timpuri apocaliptice. Cum considera  părintele astfel de vremuri?

 

Părintele spunea: „Copii mei, Domnul mă i-a de lângă voi. Voi însă rămâneţi spre chinuri groaznice”. Părintele spunea „suferințe”.

„Dar nu deznădăjduiţi”.

Noi îl întrebam: „Părinte, dar cum să ne salvăm în timpul din urmă? Dumneata nu vei fi cu noi”.

Şi părintele spunea: „Citiţi Evanghelia, Psaltirea, şi cât timp bisericile sunt încă deschise, nu există amestec de credinţe, frecventaţi biserica, împărtăşiţi-vă, mergeţi la Taina Sfântului Maslu”.

Părintele  binecuvânta toate acestea.

„Iar atunci când va avea loc amestecul de credinţe, atunci nu mai aveţi voie să frecventaţi bisericile”.

 

Şi părintele a spus, că va fi o foamete mare, apoi va fi război, dar războiul va fi foarte scurt, foarte scurt, iar după război vor rămâne foarte puţini oameni, foarte puţini. Şi doar după aceasta vom avea un ţar nou. Vom avea un ţar nou. Şi viaţa va fi foarte bună, evlavioasă, dumnezeiască.

Dar toate acestea se vor întâmpla după război.

 

Reporterul:

Dar va dura mult timp sau puţin timp?

 

Părintele a spus, că războiul va fi foarte scurt.

 

Reporterul:

Dar viaţa aceasta evlavioasă de după război cât va dura?

 

Părintele nu a spus nimic despre asta. El ne spunea că totul depinde de felul nostru de a ne ruga. Doar Dumnezeu ştie. Dacă ne vom ruga, ne va mai prelungi, iar dacă nu ne vom ruga, părintele spunea: „Antihrist este chiar în prag”.

 

De asemenea, părintele nu binecuvânta să ne căsătorim. Nu mai binecuvânta căsătoria, ci să ne retragem la mănăstire. Părintele spunea, că în ultimele timpuri, zbuciumate, călugărilor le va fi foarte greu în mănăstire. Le va fi foarte greu pentru că nu vor exista stareţi. Domnul îi va lua pe toţi stareţii, şi nu va avea cine să îndrume viaţa mănăstirii. Iar cei care vor pleca la mănăstire, cei care se vor călugări, nu-şi va acumula puterea călugărească pe care trebuie să o aibă un adevărat călugăr. Se cuvine să ne rugăm mulţi ani pentru ca să devenim adevărat călugăr. Şi părintele spunea, că aceştia vor rămâne „călugări necopţi”.

 

 

Reporterul:

Şi dacă va avea loc amestecul de credinţe? Atunci va trebui să plecăm şi din mănăstiri?

 

 

Părintele spunea, că va veni timpul când din mănăstiri foarte mulţi vor fugi, vor fugi atât de mult pentru că şi în mănăstiri vor accepta paşapoarte, coduri numerice personale, diavolul va pune stăpânire pe toate acestea. Şi oamenii vor fugi foarte mult din mănăstiri.

 

 

Reporterul:

Chiar aşa spunea?

 

Da. Spunea: „vor fugi foarte mult”.

Şi e bine pentru cei care vor avea un colţ unde să se retragă, iar cei car nu vor avea vom muri pe sub garduri.

 

Reporterul:

Şi dacă e să pleci, să fugi din mănăstiri, aceasta înseamnă că nu va mai fi har? Părintele spunea ceva despre acest lucru?

 

Părintele spunea că în timpurile din urmă nu va fi, nici acolo şi nici la biserici nu ne vom duce, nici la mănăstiri nu binecuvânta să mergem în timpurile din urmă, pentru că nu va exista har.

 

 

Reporterul:

Şi atunci unde să ne rugăm, cum să ne împărtăşim?

 

Părintele ne binecuvânta spunând, că în timpurile din urmă va trebui să cumpărăm case, să ne adunăm în comunităţi, ca să nu locuim câte o persoană în casă, ci în comunităţi de zece, şapte persoane, ca să ne rugăm. Şi părintele ne binecuvânta să facem rezerve de Agheasmă de la Bobotează  şi de prescuri. Să uscăm prescuri, să le aşezăm în borcane de sticlă şi să le închidem ermetic, ca nu cumva să pătrundă acolo vreo musculiţă. Iar atunci când va avea loc amestecul de credinţe şi nu vom mai avea voie să frecventăm bisericile, atunci ne vom ruga acasă, vom aprinde candele, lumânări, şi ne vom ruga, şi vom consuma bucăţele de prescură, anaforă şi agheasmă de la Bobotează. Şi atunci Însuşi Domnul ne va împărtăşi.

De asemenea, părintele binecuvânta ca în această comunitate să fie măcar un preot, ca măcar în treacăt să poată veni şi să împărtăşească comunitatea. Dar trebuie să fie un preot care să aibă antimis.

Astfel ne binecuvânta părintele.

 

Reporterul:

Şi în privinţa acestor condiţii de prigoană, înseamnă că ne vom aduna şi ne vom împărtăşi în condiţii de drumeții, în case particulare, în beciuri, aşa reiese, da?

 

Da. Da. Părintele mai spunea, că vor fi prigoane, dar ne spunea, să ne rugăm, să citim Evanghelia, Psaltirea, să ne rugăm şi să-i cerem Domnului să nu ne îndepărtăm de credinţa ortodoxă.

 

Reporterul:

Dar ce spunea părintele despre prigoane? Considera asta o binecuvântare sau dimpotrivă o ispită?

 

Nu. Părintele spunea şi chiar ne dădea ca exemplu anii îndepărtaţi 1917, când au avut de suferit mulţi preoţi, stareţi, şi toţi clericii, şi părintele spunea că toate acestea au fost spre mântuirea sufletului. Spunea că suferinţele sunt spre mântuirea sufletului.

Părintele a mai spus, că în timpurile din urmă oamenii se vor îmbolnăvi foarte mult, vor fi mulţi oameni bolnavi, dar ne spunea, să nu deznădăjduim şi să-i mulţumim lui Dumnezeu pentru că aceast lucruri ne aduc curățirea sufletelor noastre.

 

Reporterul:

Dar ce spunea părintele despre Cernobâl?

 

Atunci când a avut loc explozia de la Cernobâl, în acel timp, părintele ştia că s-a întâmplat şi se ruga, iar acel loc unde se afla de parcă ar fi fost ocolit, n-a explodat, a rămas intact acel oraş. Şi părintele spunea că totul în jur este infectat, iar la Cernobâl, în acel orăşel, nu există radiaţie. Părintele spunea, să nu fie frică de radiaţie pentru că este lucru satanic şi ne spunea că putem să consumăm la Cernobâl lapte, carne, dar doar cu rugăciune şi însemnând totul cu semnul Sfintei Cruci.

Părintele vedea toate aceste coduri de bare pe sticle şi ne spunea, să nu cumpărăm aceste sticle cu coduri de bare.

Pe atunci însă erau puţine astfel de produse marcate, iar acum marchează totul, lipesc peste tot aceste coduri satanice.

Şi părintele spunea, că dacă le-am cumpărat deja, să rupem codurile şi să le însemnăm cu Semnul Sfintei Cruci şi să le stropim cu Agheasmă de la Bobotează.

Şi atunci putem să le consumăm cu rugăciune.

 

Referitor la codul de bare Părintele Hristofor spunea, că reprezintă acea petece pe care o vor aplica pe mână şi frunte.

Noi ne-am obişnuit cu ideea că pecetea lui antihrist va fi de tip animalic, văzută cu ochiul liber, şi despre o astfel de pecete au vorbit şi Nil Izvorâtorul de mir şi Sfântul Lavrentie de la Cernigov, şi în general în acest fel au interpretat toţi Sfinţii Părinţi. Dar Dumnezeu, din cauza vieţii noastre viclene și fără de căință a permis şi un alt tip de pecete, la fel de vicleană, care se va aplica cu laserul şi va fi invizibilă. Despre aceasta spunea şi vrednicul de amintire schiegumenul Ieronim de la Sanaksar.

Aceasta este descoperirea vremurilor de pe urmă.

 

Dar din cuvintele părintelui Hristofor trebuie să mai înţelegem şi faptul că  cuvinte Fericitei Matrona fregvent folosite că „atunci când ne vor propune crucea şi pâinea, noi să alegem crucea”, trebuie înţelese duhovniceşte. În realitate nimeni nu ne va propune aceste lucuri, căci altfel îşi va pierde sensul atenționarea părintelui Hristofor şi a altor stareţi, ca să nu acceptăm nimic, nici un fel de acte.

Dacă voucherul sau pecetea încă nu reprezintă ștampilă cu laser, ci doar o hârtie, atunci de ce să le refuzăm?  Dar tocmai în aceasta constă şi viclenia, că odată cu fiecare dintre aceste acte ni se propun în chip invizibil „crucea şi pâinea”, Hristos şi lumea, răstignirea sau lepădarea.

 

Au trecut acele timpuri îndepărtate de prigoane deschise, când în faţa mucenicilor aşezau uneltele de tortură şi tămâia jertfei. Acum ne propun câştigul cu binecuvântare patriarhală sau pecetea rascolnicilor, făcătorilor de pace sau duşmanilor renaşterii Rusiei.

În acest fel în faţa fiecărei generaţii de creştini stă alegerea între „cruce şi pâine”.

Însă până în prezent mulţi contemporani şi mulţi păstori se împiedică tocmai de aceste lucuri. S-au obişnuit să evalueze totul superficial şi la fel de superficial să înţeleagă proorociile, pe care trebuie să le înțelegem în chip duhovnicesc.

 

Şi atunci părintele spunea, că au început cu voucherul, şi treptat antihristul se va ridica, după vouchere vor veni codurile numerice personale, asigurările medicale, asigurările de pensie, asigurări, apoi vor fi noile paşapoarte, iar mai apoi, după paşapoarte, vor veni şi cipurile.

Părintele spunea astfel: „Dacă veţi accepta mai întâi asigurarea, apoi în al doilea rând codul numeric personal, în al treilea rând paşaportul, nu veţi mai avea cale de întoarcere, veţi fi ca niște zombi, vi se va lua mintea, nu veţi mai discerne şi atunci veţi păşi în continuare şi le veţi accepta pe toate celelalte. Iar într-un sfârşit veţi întinde liniştiţi mâna şi fruntea şi vi se vor aplica cipuri cu laserul. Şi vă aşteaptă iadul cel mai de jos”. Părintele nu binecuvânta şi spunea „Fiii mei, nu acceptaţi nimic satanic”.

 

 

Reporterul:

Deci începând cu voucherele….

 

 

Cu voucherele, da. Părintele spunea că începând cu voucherele, da. Spunea „pe mine Domnul mă va lua, iar voi veţi rămâne pentru chinuri îngrozitoare. Se apropie un nor negru. Dar vieţuiţi împreună cu Dumnezeu şi nu acceptaţi nimic satanesc, spunea părintele.

 

Şi părintele spunea, că tuturor celor care nu vor accepta toate aceste întinăciuni, „Domnul încă din timpul vieţii le va da cununi, încă de pe pământ fiind. Dar acestea vor fi invizibile”.

 

Reporterul:

Şi ce să facem atunci? Dacă vom renunţa acum şi nu vom accepta nimic din acestea, atunci vom fi scoşi în afara condiţiilor vieţii societăţii contemporane, nu vom mai putea nici să cumpărăm nimic, nici să vindem, cum să vieţuim atunci în continuare?

 

Părintele spunea că va veni timpul, când nu vom putea nici să cumpărăm şi nici să vindem. Şi părintele spunea cu stricteţe: „Alegeţi! Fie pâinea, fie crucea. Dacă veţi lua crucea, vă veţi salva, veţi dobândi viaţa veşnică. Dar dacă vă veţi teme, că veţi pieri fără pâine, şi veţi lua pâinea, nu vă veţi mânui, nu vă veţi mântui. Iar Domnul nu-şi va părăsi fiii aleşi pe care Domnul i-a ales. Să fie moarte, să fie suferinţă, dar să nu acceptaţi noile paşapoarte, nimic din toate aceste lucruri satanice”

Domnul nu-i va părăsi. Părintele spunea că în timpurile din urmă va fi foamete groaznică şi atunci ne vom hrăni cu acel pământ de sub salcie şi ne vom hrăni cu nuci, cu ierburi şi cu tei. Trebuie să culegem frunze, flori de tei, şi Domnul ne va hrăni.

 

Reporterul:

Adică în mod nemijlocit chiar pământul despre care mulţi au vorbit, de exemplu Matrona…

 

Da, pământul, pământul. Părintele aşa spunea.

 

Reporterul:

Dar părintele nu a caracterizat puterea politică contemporană? Ce spunea părintele?

 

Părintele spunea că va veni la putere, un cârmuitor cu semn şi că va fi chel, şi va fi de la satana.

Şi de atunci se va schimba viaţa, va începe separarea, şi nu doar a Uniunii noastre, dar şi familiile se vor separa, se vor îndepărta. De exemplu, în trecut familia era mare, dar în timpul din urmă, părintele spunea, că nu se vor împăca fiica cu mama, fiul cu tatăl, nora cu soacra, şi toţi vor vrea să se separe. Dar părintele spunea, că acest lucru nu este bun. Spunea că este rău că a început separarea.

 

 

Reporterul:

Dar ce spunea părintele despre viitorul Rusiei? Cine ne va ataca dacă va fi război? China sau cine?

 

Părintele a spus că în ultimul timp va avea loc un amestec de credinţă, iar fetele noastre se vor căsători cu persoane de alte credinţe. Se vor amesteca. Îndeosebi China va veni asupra noastră. Şi aceştia vor ocupa pământul nostru rusesc. Se vor căsători cu fetele noastre. Şi părintele spunea, că aşa ceva este inacceptabil, este un păcat înfricoşător, pentru că ei trebuie să vină împotriva noastră cu război, iar ei ne vor sugruma, când va veni China.

 

 

Reporterul:

Dar ce părerea avea părintele despre calculatoare, telefoanele mobile, care atunci doar începuseră să apară.

 

Pe atunci în timpul părintelui încă nu erau toate acestea.

 

 

Reporterul:

Dar el spunea de o fiară….

 

 

Da. Aceasta a spus. A spus că se construieşte o maşină fiară… Să-mi amintiţi vă rog, unde anume se construieşte această maşină…..

 

Reporterul:

La Bruxelles

 

Da. Construiesc această maşină şi spunea părintele „Va cuprinde satana întreaga lume”.

Părintele spunea că va fi un recensământ şi ne spunea: „să nu participaţi la recensământ!”.

Spunea că toate listele se vor duce către acea maşină-fiară satanică.

 

 

Reporterul:

Deci aceasta se va considera ca fiind o lepădare de Dumnezeu.

 

 

Da, ca o lepădare de Dumnezeu.

De asemenea, în ultimul timp părintele nu binecuvânta să mergem la alegeri. Nu binecuvânta. Spunea: „Să nu mergeţi”.

Părintele spunea că va veni timpul când în biserici nu vor exista cruci. La început vor dispărea crucile monastice, cruciuliţele, toate cele ale monahilor, iar mai apoi vor dispărea şi toate celelalte cruci.

Iar atunci când părinţii vor intenţiona să-şi boteze copilul, şi trebuie să-l boteze, nu vor găsi cruci.

Cred că am mai scăpat ceva important.

 

Reporterul:

Dar ştampila pe prescuri se va modifica? Acum este cu cruci…

 

 

Da. Părintele spunea, că atunci când va avea loc această amestecare de credinţe nu vom avea voie să frecventăm biserica, iar cei care coc prescuri, asemeni maicii Fedotia… aceasta a întrebat, părinte, uite această femeie coace prescuri, dar atunci când nu va fi voie să frecventăm biserica, eu voi coace prescuri. Şi părintele i-a spus: „Da, maică Fedotia, tu coci prescuri, dar atunci când va veni timpul când nu va fi voie să frecventaţi biserica, tu vei coace atunci prescuri?”. Ea a zâmbit, a început să râdă şi a răspuns, că nu ştie. Şi părintele i-a răspuns: „Nu râde, este o chestiune serioasă, foarte serioasă”. Ea a răspuns, că va coace, căci îmi place să coc prescuri. Iar părintele i-a spus: „Dar pentru cine vei coace prescuri? Căci credinţa ortodoxă nu va mai fi..”.

Iar atunci când se vor întâmpla toate astea nu va mai fi în biserică nici împărtăşanie.

 

 

Reporterul:

Adică nu va exista Taina ….

 

 

Nu, nu va exista. Nu va exista.

 

 

 

Reporterul:

Dar ce spunea părintele, ce vor face întâi-sfătătorii noştri clerici. Ce se va întâmpla cu aceştia? Cine va închide la toate acestea ochii? Va mai rămâne vreun cleric adevărat?

 

 

Părintele spunea că în Tula vor mai rămâne 2 sau 3 clerici adevăraţi, nu vor fi mai mulți.

 

 

Reporter:

Dar părintele a caracterizat cumva întâi-stătătorii noştri clerici, patriarhul? Există această tradiţie, că Pimen a fost ultimul patriarh ortodox. Părintele Hristofor a vorbit despre aceasta?

 

A vorbit, dar îmi este frică să spun.

 

Reporterul:

Spuneţi…

 

Da, părintele spunea. Atunci când era patriarh Pimen şi era foarte bolnav, apoi nu mai putea merge, era dus în scaun, şi părintele spunea: „Rugaţi-vă pentru patriarhul Pimen. Rugaţi-vă! Indiferent cât de bolnav va fi, dar, să dea Dumnezeu să fie la altarul Domnului”. Părintele spunea că Pimen este ultimul patriarh.

Eu atunci nu înţelegeam, cum adică este ultimul patriarh. Dar atunci când patriarhul Pimen a trecut la Domnul, părintele a fost la înmormântare, să-i dea ultima sărutare patriarhului nostru, atunci după el a apărut un nou patriarh, patriarhul Alexie. Şi m-am întrebat, cum se poate, din moment ce părintele spunea, că nu va mai fi patriarh. Dar probabil că părintele a fost un stareţ sfânt înainte-văzător cu duhul, a văzut altceva, nu că nu va fi un patriarh ca sacerdot, dar a văzut, că nu va mai fi cuvântul care să ne apere, nu va fi binecuvântarea de a nu accepta paşapoartele, de a nu accepta codurile numerice personale, toate aceste lucruri satanice. Şi de aceea părintele a întrezărit cu totul altceva, nu în sensul că nu va exista o persoană patriarh, ci în sensul în care se va schimba viaţa. Toate se vor desfăşura nu spre mântuirea sufletelor noastre. Iartă-mă, Doamne!

 

 

Iată că am ajuns la sfârşitul istoriei.

Sfinţii Părinţi au scris, că ultimii creştini vor trebuie să parcurgă calea lui Hristos. Să fie la fel de respinși, prigoniţi şi trădaţi de propriii păstori.

Şi acest timp a sosit.

 

Părintele Hristofor le-a explicat pe toate asemenea avertizărilor vrednicului de pomenire protoiereu Nicolae Ragozin. Despre acelaşi sărăcie duhovnicească, răcirea credinţei păstorilor, cădere în ispită şi trădare, că vom fi alungaţi din mănăstiri pentru refuzul de a accepta codurile numerice personale şi a paşapoartelor, pentru vocea adevărului.

 

Cine l-a predat pe Hristos la Răstignire? Sinedriul. Iar vorbind în general – jidanii.

Cine îşi trădează în prezent poporul? Cine îl conduce în iad, binecuvântând să acceptăm totul? Binecuvântând globalizarea, summetele, chemându-ne să fim una? Una cu cine? Cu Hristos? Nu! Cu aceiaşi comunitate mondială, care două mii de ani în urmă l-a trădat pe Hristos. Cu aceiaşi liberali, care în anul 1917, l-au trădat pe ţar, iar în prezent trădează Rusia.

Deci, cine este acesta? Asemănarea este evidentă.

 

 

Iar de jur împrejur, parcă ar fi la paradă,

Toată ţara păşeşte spre iad,

Pe calea largă

 

Patria mea!

 

Mâhnită şi mută,

Patria mea

Tu ai luat-o razna!

 

 

Îşi sfârşeşte existenţa Moscova

A ajuns, a ajuns,

De-asupra cupolelor steaua lui Lucifer

S-a ridicat, s-a ridicat,

 

Observând din înălţime

Cum te prăpădeşti

Pentru câţiva bănuţi

Cum de mândria ta,

Râde fostul tău lacheu

Satana.

 

 

Observând din înălţime

Cum te prăpădeşti

Pentru câţiva bănuţi

Cum de mândria ta,

Râde fostul tău lacheu

Satana.

 

 

Părintele spunea, că antihrist este foarte viclean şi se va târî cu foarte multă viclenie către fiecare suflet ca să-l pervertească.

Iar atunci când părintele murea l-au întrebat: „Părinte, dar cui ne încredinţezi?” Şi părintele a spus: „vă las cu Domnul şi Împărăteasa Cerului. Rugaţi-vă, să nu înceteze rugăciunea voastră şi Domnul nu vă va părăsi”.

 

 

Reporterul:

Dar părintele a spus cumva ca după decesul său să căutaţi alţi stareţi?

 

Părintele spunea, că Domnul îi va lua pe stareţi, iar noi vom fi asemenea oilor.

Nici nu ştiu cum să vă spun… vom fi asemenea oilor, o turmă de oi.

„Veţi căuta stareţi prin toată lumea, prin toată Rusia, dar adevăraţi stareţi nu vor exista. Domnul îi va lua pe toţi. Iar voi veţi rămâne la voia Domnului”.

 

Oare ne va mai fi acordat timp pentru căința? Indiferent cum va fi, viaţa omenirii se apropie de sfârşitul său, şi indiferent de faptul cât se va mai prelungi, pentru noi, în cazul în care nu ne vom clarifica în situaţia de astăzi, va interveni Apocalipsa. La fel cum a fost pentru mulţi dintre compatrioţii noştri anul 1917. Dacă nu ne vom clarifica ce anume într-adevăr înseamnă codurile numerice personale, paşapoartele şi legitimaţiile, şi ce să facem cu această globalizare. Şi dacă vom tăcea în continuare privindu-o, şi să mergem în hăţ, închinându-ne acestei puteri satanice globale, atunci vom pieri cu toţii, precum au pierit pentru totdeauna trădătorii ţarului, cei care au urmat bolşevicilor.

Şi iarăşi se va repeta anul 1917.

Se va repeta trădarea Rusiei şi trădarea lui Dumnezeu.

 

Reporterul:

Dar din experienţa Dumneavoastră personală de viaţă, ne puteţi spune dacă observaţi vreo oarecare schimbare la oamenii care au acceptat codurile numerice personale, paşapoartele ?

 

 

Părinte, îmi vine să plâng în hohote. Eu nu voi plânge, dar inima mea plânge, cât de mult s-au schimbat oamenii. Totul s-a schimba foarte mult. Totul s-a schimbat. Toată viaţa.

Oamenii au devenit altfel. Oamenii se plâng de dureri de cap, se plâng că le dispare memoria, nu mai au memorie. Şi acest fapt este foarte bine evidenţiat şi este vorba de acei oameni, care au acceptat paşapoartele noi. Şi nu doar paşapoartele. Sunt unii care nu dau atenţia cuvenită paşapoartelor, spunând „Acesta nu e cip. Şi ce dacă am acceptat codul numeric personal, acesta nu este cip. Iată atunci când vor aplica cipurile pe mână şi frunte, atunci, da, într-adevăr nu le vom accepta”.

Dar nu se poate în acest fel, dragii mei. Aceştia nu vom mai păşi îndărăt. Nu. Deja s-au înfundat, le-a înghiţit sufletul. Aceştia nu mai sunt liberi. Cipurile le vor aplica cu laser şi aceştia fără să vrea îşi vor aplica fruntea de parcă nu le va fi frică. Fruntea şi mâna.

 

Este foarte, foarte evident că totul s-a schimbat. A devenit orfană, a sărăcit credinţa, a sărăcit sufletul, există un fel de „stingere” a sufletului.

 

 

Reporterul:

Şi părintele spunea chiar aşa direct, mintea acelora care le vor accepta pe acestea se va schimba? Da?

 

Da. Părintele spunea, că aceste persoane vor fi asemănătoare cu zombi. Domnul le va lua minţile celor care le vor accepta pe acestea. În acest fel îl trădăm pe Domnul, asemeni lui Iuda.

Părintele spunea „Iuda l-a trădat pe Iisus Hristos, voi însă să nu-l trădaţi, să nu-l răstigniţi pentru a doua oară”.

 

 

Reporterul:

Şi dacă părintele ar fi fost şi în prezent viu, ce anume l-aţi întreba?

 

Acum i-aş adresa cea mai importantă întrebare: „Părinte, dragă, cum să ne mântuim sufletul? Şi cum să ne mântuim copii şi pe toţi creştinii ortodocşi? Există o asemenea rugăciune sau se poate să-l determinăm pe Domnul prin rugăciune să-i salveze pe toţi creştinii ortodocşi?”

Aceasta l-aş întreba. Doar despre mântuirea sufletelor noastre.

 

 

Aş vrea să adaug de asemenea şi cuvintele lui Hristos, care au fost spuse de buzele dumnezeieşti, de Însuşi Domnul nostru Iisus Hristos:

– Poruncă nouă vă dau vouă

– Ce  poruncă nouă?

– Să vă iubiți unii pe alții. Să iubeşti pe Domnul Dumnezeul tău, cu toată inima ta, cu tot sufletul tău şi cu tot cugetul tău, iar pe aproapele tău să-l iubeşti ca pe tine însuţi.

În această poruncă se cuprinde toată Legea şi proorocii.

 

Iată ce pot să vă spun, dragii mei. De la mine nu vă pot spune nimic, ci pot să vă spun doar ceea ce ne învaţă dumnezeiescul nostru învăţător, Însuşi Domnul Iisus Hristos, Care ne-a dat poruncă să vieţuim cu toţii în dragoste, în pace, în înţelegere reciprocă, să ne ajutăm, şi atunci ne va fi bine şi nouă şi celor care solicită ajutorul nostru.

Dumnezeu să ne mântuiască!

 

 

FILMUL A FOST REALIZAT DE CĂTRE

 

Ierodiaconul Abel (Semionov)

Valeriu Ahnin

Serghei Bogdanov

 

Mulţumim din suflet fiilor duhovniceşti ai vrednicului de pomenire schiarhimandrit Hristofor pentru amintirile despre părintele, pentru că şi-au exprimat cu curaj poziţia duhovnicească şi cetăţenească.

 

Mulţumim tuturor celor, prin ale căror rugăciuni şi alt ajutor a fost realizat acest film.

 

Dar în primul rând să-i preamulţumim Domnului Dumnezeu, care ne-a dat raţiune să vedem, cum prin vasele sale alese se vesteşte lumii voinţa Sa, singura cale de mântuire fiind urmarea acesteia.

 

Pentru Slava lui Dumnezeu!

 

Realizatorii filmului își dau acordul

pentru rulare, copiere si multiplicare!

 

Ajută-ne Doamne, să ne mântuim!

Reclame
Acest articol a fost publicat în Porunci si citate alese din Biblie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s