Canon de rugaciune pentru cei adormiti

Canon de rugaciune pentru cei adormiti – Glas 3 ( extras din Octoihul Mare )

 

 

Cantarea I :

 

Stih : Doamne, odihneste cu Dreptii pe adormitii robii Tai.

 

Indurate Doamne, pe cei ce cu porunca Ta s-au mutat de pe pamant prin credinta dreapta, invredniceste-i de viata cea fara de sfarsit si de lumina cea neinserata si odihneste-i, ca un Bun.

 

Cu ingroparea Ta omorand moartea si tirania iadului zdrobind, Te-ai facut mergator-inainte al nostru la ceruri, impreuna cu Tine inaltand pe multimea purtatorilor de chinuri; odihneste acum, Hristoase, si sufletele celor ce s-au mutat la Tine.

 

Cel ce ai intarit pe dumnezeiestii Mucenici si printr-insii inselaciunea ai nimicit, pentru rugaciunile acestora,invredniceste, ca un Dumnezeu, pe cei ce s-au savarsit, sa dobandeasca nemurirea cea de la Tine, Mantuitorule, si odihna fericita.

 

Pe cei ce cu dumnezeiasca Ta voie i-ai mutat de la noi, Hristoase, ne rugam, cu Sfintii randuieste-i, trecand cu vederea greselile lor cele din viata, Indurate, pentru rugaciunile Sfintilor Tai.

 

Slava…

 

Junghiindu-Te pentru robi, Stapane, sangele Tau Ti-ai varsat ca un indurat, platind datoria cea pentru dansii. Pentru aceasta, Te rugam acum, Indurate, odihneste sufletele celor adormiti, Hristoase.

 

Si acum…, a Nascatoarei:

 

Sa laudam pe Preacurata Nascatoare de Dumnezeu, pe ceea ce a nascut pe Dumnezeu, Cel ce cu moartea Sa a omorat moartea noastra si ne-a izvorat viata neimbatranitoare si fericirea care dainuieste in veci

 

Cantarea a 3-a :

 

Cel ce m-ai zidit din pamant, si catre pamant intorcandu-ma eu ticalosul, Tu m-ai zidit din nou mai luminat, pentru rugaciunile Sfintilor Mucenici, sufletele celor adormiti odihneste-le.

 

Pentru chinurile, sucirea madularelor, ranile si zdrobirile purtatorilor de chinuri Muncenici indurandu-Te, odihneste sufletele celor ce s-au mutat la Tine, Ziditorule al tuturor.

 

Pe toti robii Tai cei adormiti in credinta cu nadejdea Ta, Stapane, izbaveste-i de focul gheenei si de intunecatele locasuri ale iadului, Iubitorule de oameni.

 

Slava…

 

Pe cei ce au iesit din viata, arata-i partasi ai slavei celei mai presus de lume, Cuvinte al lui Dumnezeu, si daruieste-le lor, Bunule, iertare de greselile ce au facut pe pamant, cu stiinta si fara stiinta.

 

Si acum…, a Nascatoarei:

 

Mai sfintita esti decat zidirea, Nascatoare de Dumnezeu Preacurata, ca o Maica a Ziditorului Celui ce a sfaramat puterea mortii si nestricaciune ne-a daruit.

 

Cantarea a 4-a :

 

In mormant pentru noi cu indurare Te-ai salasluit, Stapane, Cel ce ca un Dumnezeu mormintele ai desertat si pe Mucenici purtatori de biruinta i-ai aratat; pe robii Tai cei adormiti asaza-i in locuri de odihna.

 

Cel ce cu bucurie ai primit luptele cele aprige si bataile si taierile madularelor Mucenicilor, pe care ei le-au rabdat pentru Tine, Stapane, izbaveste de osanda pe cei ce i-ai luat.

 

Cel ce cu voia Ta cea dumnezeiasca tii cantarul vietii, invredniceste de viata Ta cea fara de sfarsit si de slava cea nepieritoare, pe cei ce i-ai mutat la Tine, surpand peretele cel din mijloc al pacatului.

 

Slava…

 

In locasurile Raiului, Doamne, in latura celor vii, unde straluceste lumina Ta, Hristoase, salasluieste pe credinciosii robii Tai, pe care i-ai mutat de pe pamant.

 

Si acum…, a Nascatoarei:

 

Cu adevarat Maica si Fecioara te-ai aratat, cea cu totul fara prihana, care singura ai impreunat nasterea adevarata cu feciorial ca ai nascut pe Dumnezeu, Cel ce a dezlegat puterea mortii

 

Cantarea a 5-a :

 

Pe cei ce s-au mutat de la noi in Biserica celor intai-nascuti, pentru rugaciunile patimitorilor si ale cinstitilor marturisitori, cu Dreptii numara-i, Bunule.

 

Pe preasfantul sange al mucenicilor Tai, Hristoase, primeste-l acum ca pret de rascumparare a greselilor celor ce au adormit in dreapta credinta si odihneste-i pe ei, Mantuitorule.

 

Indrepteaza, Cuvantule, sufletele celor adormiti, catre locul cel vesnic al desfatarii si invredniceste-i de dumnezeiasca stralucire cea mai presus de minte, a Sfintilor.

 

Slava…

 

Pe cei ce i-ai luat de pe pamant, intru credinta, in adunarile Sfintilor asaza-i, Hristoase, si in sanurile credinciosului Avreaam randuieste-i, Mantuitorule, ca sa slaveasca pururea indurarea Ta cea multa.

 

Si acum…, a Nascatoarei:

 

Pe tine, Fecioara, ceea ce ai zamlisit in pantece, mai presus de cuvant, pe Cuvantul cel necuprins,Cel ce da mortilor viata, dupa vrednicie te fericim.

 

Cantarea a 6-a :

 

Schimba in bucurie tanguirea celor adormiti intru credinta, pentru rugaciunile Purtatorilor de chinuri, invaluindu-i pe dansii intru bucurie, cu bune cinstire, Hristoase, si catre lumina Ta indrepteaza-i si-i calauzeste.

 

Odihneste, Dumnezeule, pe cei mutati, prin multimea indurarilor Tale, in sanurile Patriarhilor, unde straluceste lumina cea stralucitoare a fetei Tale, Hristoase, iertandu-le lor toate greselile.

 

Arata mila cea minunata a iubirii Tale de oameni, Hristoase, spre cei ce s-au dus de aicea, si din greutatile vietii s-au izbavit, si-i umple de mangaierea si de bucuria Ta.

 

Slava…

 

Sa nu arati vinovati la judecata pe credinciosii robii Tai pe care i-ai mutat; ci ii asaza, Cuvantule, intru luminarile Sfintilor Tai, inca si pe noi, cu indurarea Ta.

 

Si acum…, a Nascatoarei:

 

De omorare, de stricaciune si de moarte m-ai izbavit prin preaslavita nasterea ta, Maica lui Dumnezeu; ca tu, Curata, ai nascut noua pe Izvorul nestricaciunii si cu lumina ta toata lumea ai luminat.

Cantarea a 7-a :

 

Cuvantule al lui Dumnezeu, Cel ce esti tuturor pricina incepatoare de viata si putere lucratoare, invredniceste de desfatarea cea fagaduita Mucenicilor, sufletelor robilor Tai celor mutati, Dumnezeule al Parintilor nostrii.

 

De trupuri, ca de niste lucruri stricacioase, vitejeste n-au bagat seama slavitii Mucenici, Hristoase, si acum cu indrazneala se roaga Tie: Odihneste sufletele robilor Tai celor adormiti, Dumnezeule al Parintilor nostri.

 

Cu condeiul Crucii ai iscalit iertare pacatelor tuturor credinciosilor, de care acum invredniceste a se impartasi sufletele celor pe care i-ai mutat la Tine, ca sa cante cu veselie: Dumnezeule al Parintilor nostri.

 

Slava…

 

Tu Doamne, viata celor vii, pe cei ce in credinta i-ai mutat de pe pamant, odihneste-i cu Sfintii intru lumina fetei Tale, daruindu-le lor iertare de pacate, pentru multa indurarea Ta, Doamne.

 

Si acum…, a Nascatoarei:

 

Cuvantul Tatalui, Cel ce toate cu voia le lucreaza, firea omeneasca afland-o ingropata in patimi, ca un Dumnezeu a innoit-o. Binecuvantat este, Preacurata, rodul pantecelui tau.

 

Cantarea a 8-a :

 

Fiind vistieria nemuririi, Tu, Incepatorule de viata, ai vestit muritorilor nestricaciune, pe care ai dat-o, Hristoase, marturisitorilor Tai, cei ce cu evlavie prin credinta striga Tie: Binecuvantati toate lucrurile Domnului pe Domnul.

 

Patimitorii cei prea tari, care au dispretuit chinurile, prin intelepciune duhovniceasca si cu rabdarea lucrurilor, sufletelor celor mutati de la noi, iertare cer de la Hristos strigand: Binecuvantati toate lucrurile Domnului pe Domnul.

 

Iarta, Bunule, rupand cu sulita coastei Tale zapisul celor ce s-au mutat la Tine si surpand zidul cel din mijloc al pacatelor, binevoieste sa te laude pe TIne, cei pe care i-ai luat: Binecuvantati toate lucrurile Domnului pe Domnul.

 

Slava…

 

Ingroparea si Invierea Ta, Hristoase, s-au facut viata tuturor; pentru aceasta, indraznicnd, strigam Tie: Impreuna cu toti cei alesi, pe robii Tai pe care cu credinta i-ai primit, odihneste-i, iertandu-le lor toate greselile, ca un Dumnezeu si iubitor de oameni

 

Si acum…, a Nascatoarei:

 

Pe tine, nor ceresc, care izvorasti apa vie a iertarii celor adormiti de setea ce ucigatoare si tuturor celor muritori le daruieste pururea nemurire, te laudam strigand: Binecuvantam pe Cel nascut al tau, binecuvatata Fecioara, si-L preainaltam pe Dansul in veci.

 

Cantarea a 9-a :

 

Acum ca un Dumnezeu singur Bun si Iubitor de oameni, pe cei mutati la Tine, pentru rugaciunile Sfintilor Mucenici, in latura pamantului celor blanzi salasluieste-i, dezlegare de greseli darundu-le, Indurate, pentru mila a cea mare si bogata.

 

Pe cei ce i-ai primit, Mantutorule, numara-i cu Dreptii Tai, in locasurile Sfintilor, in sanurile lui Avraam, unde straluceste lumina cea curata si dumnezeiasca a fetei Tale, care este cu adevarat bucurie pururea fiitoare si dainuitoare in veci.

 

Invredniceste de viata Ta cea fericita, de vesnicele bunatati, de desfatarea cea neincetata, de veselia cea adevarata pe robii Tai, pe care i-ai mutat cu voia Ta, Datatorule de viata, in loc de verdeata, la apele odihnei

 

Slava…

 

Oamenilor, pentru ce ne tulburam in zadar? Calea pe care alergam este scurta, fum este viata, abur, tarana si cenusa, pentru putin aratandu-se si degrab pierind. Pentru aceea lui Hristos, Imparatului cel fara de moarte, sa-I strigam: Pe cei mutati de la noi odihneste-i, unde este locasul tuturor celor ce se veselesc intru Tine.

 

Si acum…, a Nascatoarei:

 

Ca un chivot sfant si ca un cort al marturiei, ai primit in pantece pe Dumnezeu, Datatorul de viata si Facatorul tau, ceea ce esti cu totul fara prihana, Care a rasturnat cu moartea Sa hotararea blestemului cel de demult si legea mortii.

 

Doamne, odihneste cu Dreptii pe adormitii robii Tai.

 

Slavesc cinstita Crucea Ta, prin care s-a daruit viata si indulcirea desfatarii, celor ce Te lauda cu credinta si cu dragoste, Unule mult Milostive. Pentru aceea strigam Tie, Hristoase Dumnezeule: Pe cei ce s-au mutat de la noi odihneste-i, unde este locasul tuturor celor ce se veselesc intru Tine, ca sa slaveasca Dumnezeirea Ta.

 

Fericiti sunt cei pe care i-ai ales si i-ai primit, Doamne.

 

Unule Milostive si Indurate, Cel ce ai noian de bunatate de neinteles cu mintea si cunosti firea omeneasca pe care o ai facut, pe Tine Te rugam, Hristoase Dumnezeule: Pe cei mutati de la noi odihneste-i, unde este locasul tuturor celor ce se veselesc intru Tine, ca sa slaveasca Dumnezeirea Ta.

 

Sufletele lor intru bunatati se vor salaslui si semintia lor va mosteni pamantul.

 

Adormind in mormant ca un om, cu puterea Ta cea nebiruita, ca un Dumnezeu ai inviat pe cei ce dormeau in morminte, care aduc Tie cantare fara tacere. Pentru aceea, strigam Tie, Hristoase Dumnezeu: Pe cei mutati de la noi odihneste-i, unde este locasul tuturor celor ce se veselesc intru Tine, ca sa slaveasca Dumnezeirea Ta.

 

Doamne, odihneste cu Dreptii pe adormitii robii Tai.

 

Pe cei mutati de la noi intru credinta randuieste-i, Iisuse, unde straluceste lumina Ta, in locasurile alesilor Tai, Dumnezeule, unde este desfatarea cea vesnica, trecandu-le lor greselile, ca pe Tine, Stapane, cu osardie sa Te slavim

 

Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu, miluieste pe adormitii robii tai

 

Faclie cereasca te stim toti pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, care ai purtat Lumina Dumnezeirii, unita cu tripul fiintei omenesti. Pentru aceasta, roaga, Preacurata, pe Fiul tau si Dumnezeu, ca sa aseze pe cei mutati de la noi in locasurile de odihna impreuna cu Sfintii si cu Dreptii Lui, ca sa-L slaveasca pe Dansul, ca pe un iubitor de oameni.

 

Slava…

 

Pe o Unime dumnezeiasca fara de inceput, in trei Fete inchinata, sa O slavim credinciosii, ca sa ne invrednicim a dobandi iertare de pacate, si sa castigam Imparatia, laudand mila Ei nemarginita.

 

Si acum…, a Nascatoarei:

 

Luminare si curatire S-a aratat din tine Mantuitorul tuturor, Stapana de Dumnezeu cu daruri daruita; pe Acela roaga-L cu osardie, la Infricosatoarea Judecata ce va sa fie, sa izbaveasca de toata osandirea, Preacurata, pe cei ce te lauda totdeauna cu credinta.

 

RUGĂCIUNE CĂTRE MAICA DOMNULUI

 

 

O, Preasfântă Doamnă, de Dumnezeu Născătoare, către tine, preacurată, năzuim.

Tu eşti cetatea tare şi mijlocitoare şi acoperământul tuturor celor ce aleargă la tine cu credinţă şi nădejde. Ceea ce eşti binecuvântată, te rugăm, ascultă rugăciunea nevrednicilor robilor tăi şi soleşte întotdeauna pentru adormiţii robii tăi. Tu pururea mijloceşte pentru cei ce te cinstesc pe tine cu dreaptă credinţă şi care aleargă sub acoperământul tău şi se roagă cu credinţă pentru cei bolnavi, năpăstuiţi şi întristaţi, însă mijlocirea ta şi rugăciunea ne este şi mai trebuincioasă după moartea noastră.

După Dumnezeu la tine avem nădejde tare, căci nimeni din cei ce se roagă ţie nu iese de la tine fără ajutor, decât cu bucurie, mângâiere şi îndulcire. Preasfântă Doamnă, Născătoare de Dumnezeu, roagă pe Fiul tău şi Dumnezeul nostru să dăruiască celor adormiţi iertare şi lăsarea păcatelor.

Roagă-te, Născătoare de Dumnezeu, căci mult poate rugăciunea Maicii spre bunăvoirea Stăpânului, fiindcă Domnul primeşte de la tine tot cuvântul despre iertare.

Deci, şi tu, primeşte ale noastre rugăciuni ce le aducem ţie, Preasfântă Fecioară, din toată inima şi din tot sufletul nostru pentru sufletele adormiţilor robilor tăi.

Te rugăm Stăpână, să le ajuti cu îndrăznirea cea de Maică ce o ai către Domnul, ceea ce eşti plină de dar, ajută-le să se îndrepteze înaintea Celui ce şade pe tronul Slavei, ca să nu fie ruşinaţi în faţa îngerilor şi a tuturor Sfinţilor, în faţa lumii cea de sus şi a celor de jos.

O, Preasfântă Doamnă, Împărăteasă şi Stăpână, tu eşti podul care duci la cer pe cei de pe pământ.

Tu eşti deschiderea uşilor Raiului şi ţie slavă îţi înălţăm şi Tatălui şi Dumnezeului nostru în vecii vecilor: Amin! Milostiv fii, Doamne, cu mine păcătosul!

 

RUGĂCIUNE PENTRU O MOARTE BUNĂ

 

Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeul îndurării, îngenunchez înaintea Ta, cu inimă înfrântă şi zdrobită; ţie îţi încredinţez ceasul cel din urmă al vieţii mele şi ceea ce urmează după aceea.

 

Când picioarele mele slăbite vor face să înţeleg că această corabie a vieţii mele se apropie de ţinta călătoriei, Doamne Iisuse Hristoase, ai milă de mine!

 

Când ochii mei slăbiţi şi tulburaţi de apropierea morţii, vor privi stăruitor către Tine, Doamne Iisuse Hristoase, ai milă de mine!

 

Când mâinile mele tremurânde şi amorţite, nu vor mai putea ţine bine crucea Ta, şi fără voia mea o voi lăsa să cadă peste patul durerii mele, Doamne Iisuse Hristoase, ai milă de mine!

 

Când urechile mele nu vor mai auzi vorbele oamenilor, ca să asculte glasul Tău care va rosti judecata de care va depinde soarta mea, Doamne Iisuse Hristoase, ai milă de mine!

 

Când gândurile mele vor fi întunecate de frica morţii, când sufletul meu se va lupta cu duhul întunericului care vrea să-mi acopere ochii inimii pentru a pierde îndurarea Ta şi astfel să mă arunce în chinurile deznădejdii, Doamne Iisuse Hristoase, ai milă de mine!

 

Când inima mea obosită abia va mai bate, luptându-se cu vrăjmaşii mântuirii mele, Doamne Iisuse Hristoase, ai milă de mine!

 

Când voi varsa lacrimile cele din urmă, semn al nimicniciei mele, primeşte-le ca o jertfă de pocăinţă, şi în clipele acelea, Doamne Iisuse Hristoase, ai milă de mine!

 

Când cei din jurul meu, simţind sfârşitul vieţii mele Te vor chema în ajutor pentru mine, Doamne Iisuse Hristoase ai milă de mine!

 

Când sufletul meu îşi va lua rămas bun de la lumea aceasta şi va lăsa trupul meu fără de viaţă primeşte întoarcerea fiinţei mele la Tine ca o jertfă ce ţi se cuvine: Doamne, Iisuse Hristoase ai milă de mine!

 

Când, în sfârşit, sufletul meu se va înfăţişa înaintea Ta şi va vedea pentru prima dată strălucirea negrăită a Dumnezeirii tale, nu-l îndepărta de la Faţa Ta; binevoieşte a mă primi în locaşurile Tale cele cereşti ca în veci să-ţi cânt şi să Te slăvesc!

 

Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, ai milă de mine! Amin!

Reclame
Acest articol a fost publicat în Diverse. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s