Sminteala

 Vai lumii din pricina smintelilor!  Că smintelile trebuie să vină, dar vai omului aceluia prin care vine sminteala! ( Matei 18, 6-7 ).
 
   Mare păcat săvîrşesc cei ce smintesc prin faptele şi învăţătura lor pe copiii nevinovaţi, pe elevi, pe tineri, pe cei evlavioşi, pe cei îndoielnici în credinţă si pe orice om.
  Mare păcat săvârşesc sectanţii, care cu vicleşug trag la eresul lor pe creştinii ortodocşi smeriţi şi naivi, ducându-i la pierzare.
 
  Mare păcat săvârşesc şi preoţii care prin comportarea lor îşi smintesc enoriaşii şi îi împing la necredinţă şi  indeferentism religios. La fel păcătuiesc şi părinţii care îşi smintesc proprii copii prin beţie, desfrâu, înjurături şi tutun, în loc să-i apropie de Hristos, prin faptele lor creştineşti.
Sminteală publică şi păcat de moarte săvârşesc astăzi femeile care se îmbracă necuviincios, cu haine bărbăteşti şi cu îmbrăcăminte scurtă indecentă, ca şi cele ce se sulemenesc şi îşi vopsesc părul, trăgînd la desfrânare pe toţi cei slabi de fire, mai ales pe tineri. Tuturor celor ce smintesc pe aproapele, mai bine le-ar fi să li se atârne o piatră de moară de gât şi să fie afundaţi în adancul mării ( Matei 18, 16 ).
 
   De osândă şi mai mare se fac vrednici artiştii de cinema, de teatru şi operă, ca şi cei ce dau în public filme, imagini şi cărţi de pornografie, ucigând şi întinând sufleteşte şi trupeşte, prin desfrâu, aproape întreaga lume, pentru care vor da greu răspuns înaintea lui Dumnezeu.
  
  Sminteala se canoniseşte după efectele produse de ea în rândul credincioşilor si a celor slabi şi neputincioşi, cum va găsi de cuviinţă duhovnicul.
 
 Arhimandrit Ioanichie Balan – Calauza Ortodoxa in Familie si Societate” – Ed. Mitropoliei Moldovei si Bucovinei – 1993, pag. 178-179

Sursa

Reclame
Acest articol a fost publicat în Diverse. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s