Duminica Tomei si Sfantul Amfilohie – 12 mai

Biserica Ortodoxa il sarbatoreste in Duminica a II-a dupa Pasti, pe Sf. Apostol Toma. In aceasta zi, Mantuitorul S-a aratat ucenicilor prin usile incuiate, pentru a doua oara dupa Inviere. Pentru ca Toma nu credea in Invierea Mantuitorului, Iisus l-a indemnat sa-i atinga semnele ramase pe corp in urma rastignirii Sale. Dupa acest moment, Toma il marturiseste fara nicio indoiala pe Iisus Hristos ca Domn si Dumnezeu, realitatea Invierii Domnului fiind dovedita astfel inca o data pentru cei care nu puteau crede.

Traditia romaneasca il numeste pe Apostolul Toma „necredincios”.”Necredinta” sa ar proveni din faptul ca acesta nu da crezare marturiei Apostolilor ca Hrstos a inviat :”Daca nu voi vedea,in mainile Lui,semnul cuielor,si daca nu voi pune degetul meu in semnul cuielor,si daca nu voi pune mana mea in coasta Lui,nu voi crede”(Ioan, 20:25).Apostolul Toma insa este un Apostol al incredintarii deoarece prin mainile acestuia si noi crestinii de peste veacuri simtim real Jertfa sangeroasa adusa de catre „Mielul” Hristos.Pipaim si vedem cum Dumnezeu in dragostea Sa cea mare a ingaduit ca pentru pacatul omenesc sa Se jertfeasca Insusi Fiul Sau.

Mantuitorul arata aceasta legatura intre credinta crestina si incredintarea lui Toma cand zice:”Pentru ca M-ai vazut,Tomo ai crezut.Fericiti cei ce n-au vazut si au crezut”.In aceasta categorie a celor ce credem desi nu am fost martori directi ai Patimilor,Rastignirii si Invierii Domnului suntem si noi cei de astazi care marturisim in Simbolul de credinta:”…si S-a rastignit pentru noi in zilele lui Pontiu Pilat si a patimit si a inviat…”.

Rugaciune:

O, Preasfinte Apostole al lui Hristos,cel ce indoielniv si zabavnic te-ai aratat spre adeverirea desavarsita a dumnezeiestii Taine a Invierii Domnului si a proslavirii Preacuratei Sale Maici,cela ce in viata ta si dupa moarte facator de minuni te-ai aratat si cu muceniceasca cununa te-ai incununat,apara turma lui Hristos de toata ratacirea si indoiala; pe noi,cei zabavnici cu inima,ne intareste pe piatra marturisirii Sale; cu rugaciunile tale da tamaduire ranilor sufletelor si trupurilor noastre si ne mijloceste mantuirea la sfarsitul vietii noastre.Amin

Nu poti fi sigur niciodata ca esti mantuit.Nici chiar cei mai mari sfinti si mucenici care au murit in chinuri groaznice nu puteau fi siguri de mantuire.Azi am fost la biserica si preotul ne-a spus o pilda care ar trebui sa o scriem si sa o citim in fiecare zi.Nu a folosit exact aceste cuvinte,dar ideea era aceeasi:”Era un calugar mai evlavios decat ceilalti,toata viata si-a petrecut-o in post si rugaciune,a ajuns la o oarecare comunicare cu Dumnezeu.Cand era pe patul mortii,diavolul a vorbit prin gura ucenicilor:’Avvo,ai avut o viata dreapta,esti mantuit”.Atunci el a zis:”Asa este,sunt mantuit!”Si in clipa aceea a pacatuit.”Deci uite cum dupa o viata de osteneala se duce totul.Mantuitorul ne zice clar in Marcu 13:13.Veti fi urati de toti pentru Numele Meu; dar cine va rabda PANA LA SFARSIT va fi mantuit.

Sfantul Amfilohie si Sfantul Iov sunt cei doi mari sfinti ai Lavrei Poceaev, cea mai mare Manastire de calugari din Ucraina. Moastele lor intregi stau marturie in racle, in biserica situata sub Catedrala Adormirii Maicii Domnului. Intreaga viata a Sfantului Amfilohie a fost o jertfire de sine adusa lui Dumnezeu si aproapelui in numele dragostei, fiindca dragostea este principalul rod al vietii crestinului si scopul vietii monahale. Si dupa moarte el se arata grabnic tamaduitor, mangaindu-i si cercetandu-i pe cei aflati in primejdii.

Sfantul Amfilohie de la Poceaev – Viata

Sfantul Amfilohie s-a nascut pe 27 noiembrie 1897, in satul Ilovita Mica din regiunea Sumscina, in familia lui Varnava Golovatiuc. La botez a primit numele Iacov, in cinstea mucenicului Iacov Persul. In acest sat si-a petrecut Iacov copilaria, primind, impreuna de cei noua frati a sai, o educatie crestina.

Sfintii Lavrei Poceaev

Tatal sau practica mai multe meserii dar era cunoscut mai ales pentru tratarea luxatiilor. Micutul Iacov obisnuia sa-si ajute tatal in cazurile in care era nevoie de indreptarea oaselor. Ravna pentru rugaciune si biserica a mostenit-o Iacov, de la mama sa, care era o femeie smerita, cu frica de Dumnezeu.

Sfantul Amfilohie de la Poceaev

In anul 1912, la varsta de 15 ani, Iacov Golovatiuc, a fost inrolat in armata Tarului. Lupta in Primul Razboi Mondial fiind trimis apoi ca infirmier intr-o unitate sanitara din Siberia. In anul 1919 se intoarce in satul natal unde va ajuta pe cei bolnavi care-i cereau ajutorul. Chiar daca Iacov a avut posibilitatea sa se casatoreasca, si-a ascultat glasul inimii, si in 1925 a ales calea mantuirii prin monahism. Va merge la Lavra Poceaev unde, ca frate, isi va indeplini cu bucurie toate asculatarile. La 8 iulie 1932, cu binecuvatarea episcopului sau, fratele Iacov este tuns in monahism cu numele Iosif. Dupa un an va fi hirotonit ierodiacon, iar in anul 1936 a fost hirotonit ieromonah.  Parintele Iosif a absolvit, intre timp, cursul complet al Scoolii Teologice din Lavra Poceaev. Mai tarziu, dupa primirea Schimei Mari, noul sau nume a fost Amfilohie.

In anii urmatori, parintele Amfilohie va urma mai multe ascultari dintre care amintim: ajutor iconom, ajutor la paza Urmei Maicii Domnului, pomicultor al livezii din Lavra, ajutor la pangar, cantaret la strana. La 6 aprilie 1957 a fost numit duhovnic al inchinatorilor care veneau in Lavra.

Sfantul Amfilohie de la Poceaev  Sfantul Amfilohie de la Poceaev

Pe langa toate aceste ascultari in Lavra, parintele Iosif ii vindeca pe cei bolnavi, facandu-se cunoscut mai ales prin tratarea luxatiilor. Foarte multi bolnavi erau adusi la parintele Amfilohie. Inchinandu-si viata slujirii lui Dumnezeu si aproapelui, parintele Amfilohie a pazit credinta puternica si dragostea vie, primind de la Dumnezeu darul cunoasterii cu duhul si al facerii de minuni. Dumnezeu ii descoperea parintelui, potivit spuselor sale, „cine este cel ce va veni la mine, de ce este el bolnav si cat mai are de trait”. Parintele tamaduia pe cei bolnavi, izgonea demoni, celor surzi la daruia auzul, celor orbi vederea, celor suferinzi mangaiere.

Aproape toti locuitorii poceavului, in diferite momente ale vietii lor – in copilarie, tinerete sau batranete – au apelet la ajutorul rugaciunilor parintelui Amfilohie. Petrecand ziua intreaga cu oamenii si in ascultari, parintele se ruga mai mult noaptea. El insusi spunea: „Ziua este pentru ascultare, noaptea pentru rugaciune.”

Sfantul Amfilohie de la Poceaev  Sfantul Amfilohie de la Poceaev

Parintele Amfilohie a iubit smerenia si, fugind de tulburarile lumii, staruia cu orice pret sa-si ascunda faptele cele bune

In toamna anului 1962, a fost arestat de catre comunisti, inchizandu-l intr-un spital de psihiatrie. A fost eliberat datorita Svetlanei Alilueva, fiica lui Stalin, pe care o vindecase de o bola psihica. Dupa aceasta, parintele Amfilohie s-a stabilit la o ruda din, satul sau natal. Oamenii continuand si aici sa vina la el pentru a dobandi tamaduire. Acestora de multe ori le spunea despre sine: ”Voi credeti ca eu sunt sfant? Eu sunt om pacatos! Iar vindecarile voi le-ati primit pentru credinta voastra.”

Din anul 1965 parintele Amfilohie s-a mutat la o nepoata asa, care locuia tot in satul natal. In curtea acesteia parintele a ridicat un mic paraclis inaintea caruia facea rugaciuni si sfintea apa. Langa acesta a pus o masa lunga pentru pelerini, caci pe toti cei ce-i calcau pragul, ii poftea sa guste din binecuvatata sa masa.

Sfantul Amfilohie de la Poceaev

Sfantul Amfilohie, a trait 77 de ani. Dupa mai multe tentative de omor asupra sa, a murit otravit prin mancare pe 1 ianuarie 1971. Prin credinta, dragoste si milostenia pe care a acordat-o celor aflati in necazuri, el a fost un exemplu viu de vietuire, castigand dragoste si lasand o amintire de neuitat in inimile oamenilor.

Dupa moarte corpul sau s-a pastrat intact pana la deshumarea ce a avut loc cu 30 de ani mai tarziu. Pe data de 23 aprilie 2002, in Lavra Pecerska, a avut loc o sedinta a Sfantului Sinod, in care au fost analizate viata, faptele si minunile parintelul Amfilohie de la Poceaev (Golavatiuc). Decizia a fost ca acesta sa fie trecut in randul sfintilor, iar ramasitele sale pamantesti sa fie cinstite ca sfinte moaste. Ziua praznuirii Sfantului Amfilohie este pe data de 12 mai. Proclamarea oficiala a avut loc pe data de 12 mai 2002.

Sfantul Amfilohie de la Poceaev

Sfantul Amfilohie de la Poceaev – Tropar

Nevoitorule al Volaniei ortodoxe si locuitorule vrednic al manastirii poceaevului, tamaduitor preaminunat al lumii ortodoxe te-a aratat pe tine Hristos Dumnezeul nostr Bisericii Ortodoxe, preacuvioase parinte Amfilohie, Aceluia roaga-te cu staruinta ca sa ne izbaveasca de navalirile potrivnicilor si sa mantuiasca sufletele noastre.

Sfantul Amfilohie de la Poceaev – Condac

Ca un aparator al credintei Ortodoxe si invatator al vietii celei curate, in boli si scarbe grabnic ajutor si aparare te arati, inaitea Domnului stand in rugaciuni, preacuvioase Amfilohie, pentru aceasta iti cantam: pazeste locasul acesta si pe cei ce se roaga impreuna cu noi, si scapa-ne cu rugaciunile tale, fericite parinte.

(SURSA)

Acatistul Sfantului Amfilohie de la Poceaev

Dupa rugaciunile incepatoare,se zice:

Condacul 1

Alesule al lui Hristos si noule facator de minuni al manastirii Poceaev, grabnic mangaietor al celor aflati in suferinte si celor bolnavi binecuvantat tamaduitor te-ai aratat, Preacuvioase Parinte Amfilohie. Pentru aceasta, cu dragoste laudand viata ta bineplacuta lui Dumnezeu, cantari de lauda pentru tine ii aducem. Tu insa, ca un rugator cu indraznire catre Dansul si fierbinte mijlocitor, cere pentru toti care vin la tine cu credinta, izbavire de necazurile sufletesti si trupesti, caci din inima strigam catre tine: Bucura-te, Preacuvioase Parinte Amfilohie, ocrotitorul si tamaduitorul nostru cel minunat!

Iosul 1

Asemanatu-te-ai, Preacuvioase, Arhanghelului Rafail, care aduce inaintea lui Dumnezeu rugaciunile celor aflati in suferinta, si sanatate prin harul Preasfintei Treimi din cer ne trimite. Asa, ca un mare doctor te-ai aratat, vindecandu-ne, Parinte, de nenumaratele boli. Noi insa, aducandu-ne aminte preaslavita ta viata, iti cantam tie:

Bucura-te, sfant vlastar al pamantului Volani;
Bucura-te, al parintilor cucernici copil binecuvantat;
Bucura-te, ca din copilarie in adevarata credinta ai fost crescut;
Bucura-te, ca din copilarie rugaciunea si curatia trupeasca ai indragit;
Bucura-te, ca din tinerete ai stralucit in cucernicie;
Bucura-te, mostenitor al virtutilor parintesti;
Bucura-te, ca din tinerete de la tatal tau te-ai deprins a vindeca iscusit;
Bucura-te, al evlaviei si smereniei maicii tale urmator;
Bucura-te, ca dusman al poftelor trupesti fiind, fecioria si curatia trupului ti-ai pastrat;
Bucura-te, inarmare cu intelepciune impotriva patimilor;
Bucura-te, biruitor cu smerenia al mandriei vietii;
Bucura-te, plinitor al poruncilor lui Hristos, al dragostei de Dumnezeu si aproapele;
Bucura-te, Preacuvioase Parinte Amfilohie, ocrotitorul si tamaduitorul nostru cel minunat!

Condacul 2

Vazand peste tine dreapta lui Dumnezeu, care cu adevarat te acoperea, si intelegand desertaciunea acestei vieti, ai renuntat la toate ispitele lumii viclene si ai venit pe muntele Poceaev. Si pe tine insuti jertfa Ziditorului in cinul monahal te-ai adus, neincetat cantandu-l: Aliluia!

Icosul 2

Desavarsita dreapta socoteala la tine au aflat cei drept credinciosi, vazandu-ti viata bineplacuta lui Dumnezeu. Iar tu, multa dragoste pentru Hristos in inima avand, ca un parinte i-ai ingrijit. Din inaltimea cerului, dumnezeiesc dar ai primit si l-ai pus in lucrare, invatand pe cei incepatori in viata duhovniceasca. Pentru aceasta te laudam, strigand:

Bucura-te, implinitor al voii Atottiitorului;
Bucura-te, iconom al mantuirii aproapelui;
Bucura-te, dobandire a Duhului Sfant;
Bucura-te, luminatorul celor rataciti in intunericul necredintei;
Bucura-te, mangaietorul celor aflati in necazuri si suferinte;
Bucura-te, osardnic hranitor al crestinilor;
Bucura-te, ostas al Bisericii pamantesti;
Bucura-te, alungator al cetelor diavolesti;
Bucura-te, urmator al Sfintilor Parinti;
Bucura-te, vadire a ereticilor;
Bucura-te, invatatorule al pocaintei;
Bucura-te, izbavitorul celor din robia pacatului;
Bucura-te, Preacuvioase Parinte Amfilohie, ocrotitorul si tamaduitorul nostru cel minunat!

Condacul 3

Intarit fiind de puterea lui Dumnezeu, cu barbatie te-ai ridicat la inaltimea nepatimirii fericite si primind de la El multe daruri binecuvantate, pentru mantuirea aproapelui le-ai folosit. Pentru aceasta, nu incetai a-L lauda pe Milostivul Dumnezeu, cu smerenie cantand: Aliluia!

Icosul 3

Avand darul vindecarii, cu adevarat te-ai aratat izvor minunat al harului pe muntele Poceaev, parinte Amfilohie. Pentru aceasta, cu pocainta si credinta multime de bolnavi la tine veneau si primind in dar vindecare, prin puterea rugaciunilor tale, cu multumire iti strigau:

Bucura-te, tamaduitor, prin puterea Celui Preainalt, de incurabile boli;
Bucura-te, ca prin puterea Aceluiasi pe morti i-ai inviat;
Bucura-te, ca pe orbi vazatori i-ai facut;
Bucura-te, ca celor surzi auzul si celor muti graiul le-ai deschis;
Bucura-te, indreptator al oaselor sfaramate;
Bucura-te, ca sira spinarii, celor bolnavi Ie-o intareai;
Bucura-te, ca mainile si picioarele uscate le-ai umplut de viata;
Bucura-te, ca trupurile oparite le-ai innoit;
Bucura-te, ca ranile si infectiile urat mirositoare le-ai curatit;
Bucura-te, ca partile trupului ce trebuiau amputate, in chip minunat le-ai vindecat;
Bucura-te, ca ai daruit minte sanatoasa celor lipsiti, prin rugaciunile tale catre Nascatoarea de Dumnezeu;
Bucura-te, ca ai izbavit cu numele lui Hristos pe cei posedati de duhuri necurate;
Bucura-te, Preacuvioase Parinte Amfilohie, ocrotitorul si tamaduitorul nostru cel minunat!

Condacul 4

Prin darul clarvederii pe neasteptate daruit tie de la Dumnezeu, ai luat cunostinta de furtuna invaziei cotropitorilor, cunoscand din acea clipa sufletele si vietile celor ce veneau la tine. Si plin de dragoste pentru cucernicie fiind, pacatele cele nemarturisite le vadeai, aducand bogata roada de pocainta. Catre aceasta si noi ravnim, cu inima curata sa strigam impreuna cu tine lui Dumnezeu: Aliluia!

Icosul 4

Ascultator cuminte al cuvintelor Evangheliei si intelept implinitor al lor te-ai aratat, Preacuvioase. Pentru ele hotarat ai pasit pe calea jertfei, lipsurilor si suferintelor, neincetat lui Hristos urmand. Deci minunandu-ne noi de o astfel de urmare a Mantuitorului, cu umilinta si inima infranta catre tine strigam:

Bucura-te, dorire adevarata de a fi cu Hristos impreuna;
Bucura-te, neincetata cautare a luminii Fetei Lui;
Bucura-te, osardnic implinitor al voturilor monahale;
Bucura-te, harnic lucrator in via lui Hristos;
Bucura-te, lumina stralucitoare, ce ne calauzesti spre mantuire;
Bucura-te, cetate aflata in varful muntelui, catre care credinciosii se indreapta;
Bucura-te, solie a cucerniciei, care-i izbaveai pe oameni din stricaciunea sufleteasca;
Bucura-te, ca toate cu jertfelnicie le savarseai;
Bucura-te, iubitor al cuviinciosiei si smereniei lui Hristos;
Bucura-te, aflator al linistii ceresti inca de aici, de pe pamant;
Bucura-te, rau al harului lui Dumnezeu;
Bucura-te, potolire a setei celor ce cu credinta se apropie;
Bucura-te, Preacuvioase Parinte Amfilohie, ocrotitorul si tamaduitorul nostru cel minunat!

Condacul 5

Aparator, de Dumnezeu trimis, al Catedralei Sfintei Treimi din Lavra Poceaev te-ai aratat, Cuvioase, aparand-o de profanare si pustiire. Caci pe prigonitorii atei cu curaj i-ai alungat din biserica, chemandu-i pe credinciosi sa apere pana la moarte credinta in Hristos si lui Dumnezeu Celui in Trei Ipostasuri fara teama sa-l cante: Aliluia!

Icosul 5

Osardnic aparator al Manastirii Poceaev si pilda pentru poporul lui Dumnezeu vazandu-te pe tine hulitorii cei rai, s-au pornit asupra-ti si ti-au pricinuit nenumarate suferinte si suparari; noi insa, cantare de lauda iti aducem, strigand:

Bucura-te, patimitorule pentru marturisirea neinfricata a credintei;
Bucura-te, pururea inchinare lui Dumnezeu cel in Treime preaslavit;
Bucura-te, urmare a lui Hristos cu sfanta indrazneala;
Bucura-te, ca ai fost inchis impreuna cu cei indraciti si furiosi;
Bucura-te, mult rabdator in chinuri cumplite;
Bucura-te, cuget necartitor in suferinte;
Bucura-te, inima fara de ura catre chinuitori;
Bucura-te, chip stralucind de dragostea dumnezeiasca;
Bucura-te, priveghere si ruga in lungile incercari;
Bucura-te, neostenita chemare in ajutor a Nascatoarei de Dumnezeu;
Bucura-te, ca in Dumnezeu ti-ai pus toata nadejdea;
Bucura-te, ca de credinta si nadejdea ta nu te-ai rusinat;
Bucura-te, Preacuvioase Parinte Amfilohie, ocrotitorul si tamaduitorul nostru cel minunat!

Condacul 6

Propovaduitor al pocaintei si vietii cucernice invatator te-ai aratat, parinte Amfilohie, caci inainte de a vindeca trupurile, tamaduiai de pacate si nelegiuiri sufletele celor ce veneau la tine. Si asa ne-ai invatat, Cuvioase, ca suferintele si bolile ne cuprind pentru ca nu avem o viata placuta lui Dumnezeu; ci numai prin pocainta vindecare vom capata, cu bucurie cantand: Aliluia!

Icosul 6

Prin judecata duhovniceasca de Dumnezeu daruita tie, ai stralucit, Parinte, indreptand-o spre purtarea de grija de suflete si din robia patimilor izbavindu-i pe cei ce te-au urmat. Primeste acum de la noi aceste cuvinte de lauda:

Bucura-te, sabie ascutita a smereniei si dragostei, care tai cursele dusmanilor;
Bucura-te, urmator al Apostolilor, intarirea credintei ortodoxe;
Bucura-te, ascet curajos, al voturilor monahale cu ravna implinitor;
Bucura-te, impreuna vorbitor cu ingerii si al celor ce poarta chipul ingeresc indrumator;
Bucura-te, rob credincios al lui Dumnezeu, urmas al marturisitorilor credintei;
Bucura-te, parinte mult milostiv, lauda Preacuviosilor;
Bucura-te, preot de Dumnezeu randuit, care ai slujit cu sfintenie Taina Jertfei celei fara de Sange pentru oameni;
Bucura-te, bun pastor, oricand gata sa-ti dai sufletul pentru oile cele cuvantatoare ale lui Hristos;
Bucura-te, doctor purtator de har, care prin apa si bucate sfintite pe bolnavi ii vindecai;
Bucura-te, preot destoinic, care prin puterea harului lui Dumnezeu grabnic le ajuti tuturor;
Bucura-te, izvor daruit de Dumnezeu, de viata datator si tamaduitor;
Bucura-te, cel plin de dragostea lui Hristos, ridicare a celor cazuti si imbarbatare a deznadajduitilor;
Bucura-te, Preacuvioase Parinte Amfilohie, ocrotitorul si tamaduitorul nostru cel minunat!

Condacul 7

Unindu-te cu Hristos in inima ta, chemai cu buzele preadulcele Lui Nume si prin focul harului, sufletul biserica cinstita ti-ai facut. Deci si pe noi ne-ai invatat ca mintea si inima din lume sa le indepartam si spre Dumnezeu sa le atintim, si asa intru bucuria cea vesnica sa-l cantam: Aliluia!

Icosul 7

Odrasla a Apostolilor, care erau gata sa moara pentru a se uni cu Hristos, te-ai aratat, Parinte, cand cei fara de lege si ticalositi au vrut sa te omoare in cimitirul monahal. Insa prin dragostea jertfelnica a fratelui Irinarh, ai fost salvat in ultima clipa de la moarte. Prin aceasta fapta si noi intariti fiind in Dumnezeu, catre tine graim:

Bucura-te, iubitor de Hristos din tineretile tale;
Bucura-te, desavarsita jertfire a sufletului si a trupului;
Bucura-te, vointa incredintata lui Dumnezeu;
Bucura-te, neclintita nadejde in Dansul, izvoratoare de mantuire;
Bucura-te, ca inainte de moarte ai murit patimilor;
Bucura-te, ca inca de pe pamant viata vesnica impreuna cu Hristos ai gustat;
Bucura-te, chip desavarsit al credintei si dragostei;
Bucura-te, oglinda a nadejdii neclatinate;
Bucura-te, mostenitor al smereniei lui Hristos;
Bucura-te, urmator al milostivirii Lui;
Bucura-te, neincetata amintire de ceasul mortii;
Bucura-te, ca prin aceasta mrejele vrajitorului le-ai invins;
Bucura-te, Preacuvioase Parinte Amfilohie, ocrotitorul si tamaduitorul nostru cel minunat!

Condacul 8

Minune mare ni se arata numele tau, fericite, impreuna cu al Preacuratei Nascatoare de Dumnezeu si cu al Preacuviosului Iov, celor ce va chemam intr-ajutor; rugaciunea noastra este neputincioasa, insa la voi alergam, ca de grelele neputinte si boli degrab sa ne izbaviti, si impreuna lui Dumnezeu cu bucurie sa cantam: Aliluia!

Icosul 8

invapaiat de dumnezeiasca dragoste, hraneai cu sfintenie multimea care ca la un mare staret venea la Malaia Ilovita, unde ai fost alungat. Si cu milostivire durerile lor le potoleai, pe multi la o viata placuta lui Dumnezeu calauzindu-i. Astfel si noi, prin chipul vietii tale intariti in adevar si cucernicie, te chemam:

Bucura-te, noule doctor fara de arginti;
Bucura-te, sfinte, intarire a adevaratei credinte;
Bucura-te, robul lui Dumnezeu, care te-ai facut toate tuturor si pe multi la Hristos i-ai adus;
Bucura-te, slujitor smerit, care pe cei ce te suparau ii miluiaisiii iubeai;
Bucura-te, pastor intelept, care le-ai daruit oamenilor nadejdea mantuirii;
Bucura-te, staret purtator de har, care ai reinnoit sufletele celor ce se pocaiau;
Bucura-te, parinte sfant, ca ai indreptat inimile fiilor catre parinti;
Bucura-te, invatator al pocaintei, care spalai cu harul de Sus constiinta celor ce se pocaiau;
Bucura-te, prooroc al Dumnezeului Celui Viu, care ai turnat untdelemnul milei peste cei suferinzi;
Bucura-te, glas de tunet al lui Dumnezeu, infricosator vrajmasilor credintei;
Bucura-te, dobandire a simplitatii ce rusineaza intelepciunea acestui veac;
Bucura-te, slujitorul Adevarului, care luminezi mintea celor smeriti;
Bucura-te, Preacuvioase Parinte Amfilohie, ocrotitorul si tamaduitorul nostru cel minunat!

Condacul 9

Plina de nenumarate suferinte si nedreptati a fost viata ta si prin acestea dracii si oamenii rai cautau sa te raneasca, insa nimic n-au izbutit; iar noi am capatat in tine un stalp neclintit al credintei si un izvor nesecat al dragostei, intru acestea sporind si har imbelsugat dobandind, pana la fericita ta adormire cu evlavie ai cantat lui Dumnezeu: Aliluia!

Icosul 9

in toate zilele si clipele vietii tale, nenumarate rugaciuni catre Preacurata Stapana noastra de Dumnezeu Nascatoare ai inaltat, parinte, preacinstind marirea si dragostea ei de Maica pentru noi, pacatosii. Acum insa, in manastirea ta, laude iti aducem tie si Preacuviosului Iov, avandu-te grabnic mijlocitor si rugator neincetat catre Maica Domnului:

Bucura-te, alesul Maicii Domnului;
Bucura-te, ostas incununat al sfantului ei lacas;
Bucura-te, cinstire cu sfintenie a Icoanei facatoare de minuni a Preacuratei;
Bucura-te, inchinare cu evlavie inaintea talpii Maicii Domnului;
Bucura-te, cantare de preamarire a Pururea Fecioarei in toate zilele;
Bucura-te, nadajduire in milostivirea Ei;
Bucura-te, ca sfantului Iov, prin luptele monahale si marturisire te-ai asemanat;
Bucura-te, mostenitor al darului facerii de minuni de la acest mare parinte;
Bucura-te, lucrator trimis la secerisul duhovnicesc de catre Dumnezeu;
Bucura-te, vrednic lucrator in aria lui Hristos;
Bucura-te, cantare a bunavointei imparatului ceresc;
Bucura-te, fuga de slava si lauda desarta;
Bucura-te, Preacuvioase Parinte Amfilohie, ocrotitorul si tamaduitorul nostru cel minunat!

Condacul 10

indrumator al mantuirii ne esti si acum, Preacuvioase, iar privind noi la trupul tau neputrezit, de desertaciunea acestei lumi a fugi ne deprindem. Lenea si nepurtarea de grija de suflet prin rugaciune si munca ne sarguim a le alunga si intru curatia duhului si trupului a petrece ne invatam de la tine, din toata inima pazind nadejdea mantuirii si lui Dumnezeu cantand: Aliluia!

Icosul 10

Aparator puternic impotriva relelor ai fost, preafericite: mangaind pe cei in suferinta, pe bolnavi vindecandu-i, pe draci izgonindu-i si de nenorociri aparandu-ne. Pana in ziua de astazi, puterea lui Dumnezeu care in tine salasluieste, Ie-o arati tuturor celor ce cu credinta si cu dragoste vin la tine. Pentru aceasta, cu multumire iti cantam:

Bucura-te, ca inca in viata fiind, ca la un staret sfant veneau oamenii la tine;
Bucura-te, ca torentul de oameni ce cauta vindecare la cinstitele tale moaste, nesecat se arata;
Bucura-te, vadire a luptatorilor impotriva lui Dumnezeu;
Bucura-te, dezradacinare a nelegiuirilor impotrivitoare lui Dumnezeu;
Bucura-te, chip purtator al bucuriei dumnezeiesti;
Bucura-te, ca aceasta bucurie nespusa pe multi i-ai povatuit s-o guste;
Bucura-te, inima intemeiata in adevarata smerenie;
Bucura-te, caci cu aceasta arma, impreuna cu rugaciunea, pe demoni i-ai doborat;
Bucura-te, ca ai slujit ca un fiu Tatalui Ceresc;
Bucura-te, adevarat ucenic al Mantuitorului Hristos;
Bucura-te, binecuvantata alauta a Duhului Sfant;
Bucura-te, comoara luminoasa a Preasfintei Treimi;
Bucura-te, Preacuvioase Parinte Amfilohie, ocrotitorul si tamaduitorul nostru cel minunat!

Condacul 11

Cantare de multumire in toate stramtorarile vietii, lui Hristos neincetat i-ai adus, placutule al lui Dumnezeu. Iar noua, celor ce avem un astfel de mijlocitor in fata Domnului si tare aparator in necazurile ce ne coplesesc, cu adevarat ni se cuvine, dupa pilda vietii tale, in suferintele si bucuriile noastre lui Dumnezeu sa-i cantam: Aliluia!

Icosul 11

Mare luminator te-ai aratat, purtatorule de Dumnezeu, cu razele minunilor si chipul cucerniciei, incat nici dupa adormirea ta n-au secat in tine aceste binecuvantari. Caci celor ce cu credinta de sicriul tau se apropie, le reversi cu prisosinta daruri, spre a slavi pe Dumnezeu, Izvorul tuturor minunilor. Pentru aceasta, cu multumire iti strigam:

Bucura-te, lauda doctorilor fara de arginti si facatorilor de minuni;
Bucura-te; sanatatea trupurilor si mantuirea sufletelor noastre;
Bucura-te, mijlocitor al izbavirii de patimile trupesti;
Bucura-te, revarsare a binecuvantarilor duhovnicesti;
Bucura-te, lauda renumitei Lavre Poceaev;
Bucura-te, a tuturor inteleptilor inteleapta bunatate;
Bucura-te, salvare a multora de la pierzanie;
Bucura-te, ferire a lor de nenumarate vatamari;
Bucura-te, biruitorul demonilor;
Bucura-te, luminatorul pamantului Volani;
Bucura-te, lumina ce risipesti negura suferintei;
Bucura-te, icoana ce luminezi intunericul necredintei;
Bucura-te, Preacuvioase Parinte Amfilohie, ocrotitorul si tamaduitorul nostru cel minunat!

Condacul 12

Prin har ai fost curatit precum aurul, in focul suferintelor stralucind cu cununa marturisirii si cuviosiei, iar dupa sfarsitul tau, in Lavra Poceaev te-ai intors. Cu voia Preasfintei Treimi, prin aflarea moastelor tale ni te-ai aratat in ultimii ani, sfinte, pe toti mangaindu-i duhovniceste. Pentru aceasta bucurandu-ne, lui Dumnezeu cel minunat intru sfintii Sai, cu multumire-l cantam: Aliluia!

Icosul 12

Cantand viata ta cea bineplacuta lui Dumnezeu si minunile tale, parinte Amfilohie, a te lauda dupa cuviinta nu suntem vrednici. Insa vazand bunatatea ta fata de cei neputinciosi, rugamu-te sa ne trimiti a ta binecuvantare, ca prin rugaciunile tale sa fim ocrotiti, si in nadejdea mantuirii sa te laudam asa:

Bucura-te, ca ai fost ales de Dumnezeu Tatal;
Bucura-te, inima curatita printr-o viata de suferinta;
Bucura-te, ca sufletul tau pentru aproapele ti l-ai pus;
Bucura-te, mostenitorule al raiului;
Bucura-te, lumina a lumii prin darurile Duhului Sfant;
Bucura-te, viata plina de har;
Bucura-te, ca sfintenia ta e marturisita prin vindecarile de la mormantul tau;
Bucura-te; ca prin crucile zugravite din nori in ziua proslavirii tale, Parintele Ceresc te-a proslavit;
Bucura-te, chip incununat de insusi Hristos;
Bucura-te, partas cu cei drepti la Cina imparatiei;
Bucura-te, ca in locasul ceresc fericit petreci;
Bucura-te, ca la Prestolul Preasfintei Treimi pentru noi mijlocesti;
Bucura-te, Preacuvioase Parinte Amfilohie, ocrotitorul si mijlocitorul nostru cel minunat!

Condacul 13

O, prea fericite parinte Amfilohie, tamaduitor minunat si grabnic ajutator al celor ce alearga la tine, nu ne lipsi nici pe noi, care cu smerenie cadem catre tine, de simtirea prezentei tale binecuvantate. Vindeca dar bolile noastre si suferintele ni le potoleste, ca viata in pace sa ne-o petrecem; iar prin mijlocirea ta catre Stapanul Preainalt, de tot raul si toata lucrarea celui viclean izbavindu-ne, impreuna cu tine lui Dumnezeu sa-l cantam: Aliluia!

(Acest condac se zice de trei ori.)

Iosul 1

Asemanatu-te-ai, Preacuvioase, Arhanghelului Rafail, care aduce inaintea lui Dumnezeu rugaciunile celor aflati in suferinta, si sanatate prin harul Preasfintei Treimi din cer ne trimite. Asa, ca un mare doctor te-ai aratat, vindecandu-ne, Parinte, de nenumaratele boli. Noi insa, aducandu-ne aminte preaslavita ta viata, iti cantam tie:

Bucura-te, sfant vlastar al pamantului Volani;
Bucura-te, al parintilor cucernici copil binecuvantat;
Bucura-te, ca din copilarie in adevarata credinta ai fost crescut;
Bucura-te, ca din copilarie rugaciunea si curatia trupeasca ai indragit;
Bucura-te, ca din tinerete ai stralucit in cucernicie;
Bucura-te, mostenitor al virtutilor parintesti;
Bucura-te, ca din tinerete de la tatal tau te-ai deprins a vindeca iscusit;
Bucura-te, al evlaviei si smereniei maicii tale urmator;
Bucura-te, ca dusman al poftelor trupesti fiind, fecioria si curatia trupului ti-ai pastrat;
Bucura-te, inarmare cu intelepciune impotriva patimilor;
Bucura-te, biruitor cu smerenia al mandriei vietii;
Bucura-te, plinitor al poruncilor lui Hristos, al dragostei de Dumnezeu si aproapele;
Bucura-te, Preacuvioase Parinte Amfilohie, ocrotitorul si tamaduitorul nostru cel minunat!

Condacul 1

Alesule al lui Hristos si noule facator de minuni al manastirii Poceaev, grabnic mangaietor al celor aflati in suferinte si celor bolnavi binecuvantat tamaduitor te-ai aratat, Preacuvioase Parinte Amfilohie. Pentru aceasta, cu dragoste laudand viata ta bineplacuta lui Dumnezeu, cantari de lauda pentru tine ii aducem. Tu insa, ca un rugator cu indraznire catre Dansul si fierbinte mijlocitor, cere pentru toti care vin la tine cu credinta, izbavire de necazurile sufletesti si trupesti, caci din inima strigam catre tine: Bucura-te, Preacuvioase Parinte Amfilohie, ocrotitorul si tamaduitorul nostru cel minunat!

Reclame
Acest articol a fost publicat în Vietile si acatistele Sfintilor. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s